Vodnik za pogovor z družino in prijatelji

Atrijska fibrilacija (AF) in možganska kap, povezana z AF, sta resni bolezni, ki lahko vplivata ne le na življenje posameznika s to boleznijo, temveč tudi na njegove družinske člane in prijatelje. Diagnoza in življenje z AF ter tveganjem za možgansko kap, povezano z AF, je strašljiva, vendar če se bolezen ustrezno zdravi, se jo lahko dobro obvladuje brez prevelikih sprememb v vsakdanjem življenju.

Če poznate koga, ki ima AF, imate morda zanj kakšna vprašanja o bolezni in kako ga lahko podprete. S pomočjo tega vodnika boste bolje razumeli, kako se počuti vaš prijatelj ali družinski član in kako lahko bolezen in njeno zdravljenje vplivata na kakovost njegovega življenja.

druzinski-vodnika-pogovor

Pogosta vprašanja o AF

V: Kaj pomeni diagnoza AF?

O: Atrijska fibrilacija ali AF je najpogostejša kronična motnja srčnega ritma (nereden srčni utrip). Ocenjuje se, da ima v Evropi AF 8,8 milijona ljudi. AF je moč obvladovati, vendar pa je pomembno, da se bolnik pogovori s svojim zdravnikom o najboljšem možnem zdravljenju zanj in kateri dejavniki življenjskega sloga bi lahko vplivali na to, kako obvladujejo in živijo z boleznijo.

V: Je AF življenje ogrožajoča bolezen?

O: AF lahko štejemo za življenje ogrožajočo motnjo srčnega ritma, saj je pri posameznikih z AF tveganje za možgansko kap in odpoved srca v primerjavi s tistimi z normalnim srčnim ritmom petkrat večje. Tveganje za kap, povezano z AF, se lahko zmanjša z antikoagulacijskimi zdravili. Na tej povezavi boste izvedeli več o možganski kapi, povezani z AF.

V: Kakšni so vzroki za AF?

O: Vzroki za AF niso v celoti znani. Bolezen je povezana s starostjo – starejši kot ste, večja je možnost pojava AF. AF pa se pogosteje pojavi pri posameznikih, ki trpijo za katero drugo boleznijo, kot na primer:

  • visok krvni tlak
  • srčno popuščanje
  • koronarna bolezen
  • bolezen mitralne srčne zaklopke (ki jo povzroča prirojena ali kasneje v življenju pridobljena bolezen srčne zaklopke)
  • dolgotrajna bolezen pljuč
  • prirojena srčna bolezen (prirojena srčna okvara)

AF lahko povežemo tudi z naslednjimi boleznimi

  • motnje ščitnice
  • pljučnica
  • pljučni rak
  • pljučna embolija
  • zastrupitev z ogljikovim monoksidom
  • zloraba alkohola ali napačna uporaba zdravil

Včasih se AF pojavi brez razloga, ki bi ga bilo moč razložiti. AF brez poznanega vzroka imenujemo “Lone AF” ali idiopatična AF.

V: Kakšni so tipični znaki in simptomi AF?

O: Nekateri bolniki z AF nimajo nobenih simptomov in se ta odkrije na rutinskem zdravniškem pregledu ali šele po zdravstvenih težavah. Pri ostalih pa so najpogostejši simptomi:

  • palpitacije ali občutenje srčnega utripa, ki je lahko hiter
  • utrujenost
  • kratka sapa
  • omotičnost
  • bolečine v prsnem košu

V: Kakšne možnosti zdravljenja so na voljo za AF in preprečevanje možganske kapi, povezane z AF?

O: Obstaja več možnosti zdravljenja AF, ki nadzorujejo vaš ritem srca, kot so antiaritmiki (t. j. zaviralci natrijevih in kalijevih kanalčkov), razni postopki in naprave. AF se lahko zdravi tudi z upočasnitvijo srčnega utripa z zaviralci beta ali kalcijevih kanalčkov.

Obstajajo tudi zdravila, ki pomagajo preprečiti kap, povezano z AF, kot so antikoagulanti in antiagregacijska zdravila. Do sedaj so bila najpogostejša zdravila za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF, zaviralci vitamina K (VKA), a so študije pokazale, da so nova zdravila, znana kot novi oralni antikoagulanti (NOAK), na splošno ravno tako ali bolj učinkovita in ravno tako varna kot VKA. Poleg tega so NOAK ustreznejša, saj pri njih ni potrebno rutinsko spremljanje in imajo prehrana, alkohol ali druga zdravila nanje manjši vpliv.

Ko premišljujete o možnih vrstah zdravljenja, ki bi bile ustrezne za vas, morate razmisliti o kakovosti dejavnikov življenja, ki bi imela na vas največji vpliv. Izpolnite obrazec Preverjanje kakovosti življenja” in pri naslednjem pregledu pokažite rezultate svojemu zdravniku, da se pogovorita, katero zdravljenje bi bilo za vaš način življenja najboljše.

V: Je AF genska bolezen?

O: Da, obstajajo družinske in genske komponente za AF. Raziskava je pokazala, da so otroci, kateri starši imajo AF, dvakrat bolj podvrženi tveganju za razvoj motnje srčnega ritma.

V: Naj poskrbim, da sebe in svoje družinske člane testiram, če ima kdo AF?

O: AF lahko najbolj preprosto odkrijete tako, da preverite pulz. Če se vam zdi, da je pulz nereden, to lahko kaže na to, da imate AF. Pomembno je, da poznate znake in simptome AF ter dejavnike tveganja za bolezen in se pogovorite s svojim zdravnikom, ali meni, da bi se morali vi, vaš družinski član ali prijatelj testirati.

analiza-testiranje-zdravnik

V: Kako lahko pomagam, da bo moj prijatelj ali družinski član pravilno jemal svoja zdravila?

O: Če je bila vašemu prijatelju ali družinskemu članu postavljena diagnoza AF, obstaja več načinov, kako mu lahko nudite podporo in mu pomagate čim bolje obvladovati bolezen, kot na primer, da mu ponudite, da ga pospremite k zdravniku ali ga prijateljsko opozorite, da mora vzeti zdravila. Če razumete delovanje zdravil, boste lažje podpirali prijatelje ali družinske člane z AF.

V: Kako bo AF vplivala na družinsko življenje?

O: Oseba, kateri je bila postavljena diagnoza AF, lahko živi normalno življenje. Pri nekaterih možnostih zdravljenja obstajajo stranski učinki in posledice, ki bi lahko vplivale na kakovost posameznikovega življenja. Če želite vedeti, kateri dejavniki so za vašega prijatelja ali družinskega člana najpomembnejši, naj izpolni obrazec “Preverjanje kakovosti življenja” in naj ga odnese na naslednji pregled pri zdravniku, da se pogovorita, katera zdravila bi najbolj ustrezala njegovemu življenjskemu slogu.

Preberite več o AF in izberite vprašanje iz seznama na desni strani.