Živeti z AF: Vprašanja in odgovori

Razumevanje zdravljenja AF in upravljanje z možnostmi

V: Kaj je AF?

O: Atrijska fibrilacija ali AF je najpogostejša trajna motnja srčnega ritma (nereden srčni utrip). Ocenjuje se, da ima v Evropi AF najmanj 8,8 milijona ljudi.

V: Je AF življenje ogrožajoča bolezen?

O: AF lahko štejemo za življenje ogrožajočo težavo srčnega ritma, saj pri posameznikih z AF obstaja večje tveganje za možgansko kap in odpoved srca v primerjavi s tistimi z normalnim srčnim ritmom. Tveganje za možgansko kap, povezano z AF, se lahko kolikor je mogoče zmanjša z ustrezno antikoagulacijsko terapijo. Na tej povezavi boste izvedeli več o možganski kapi, povezani z AF.

V: Je AF genska bolezen?

O: Da, obstajajo družinske in genske komponente za AF. Raziskava je pokazala, da so otroci, kateri starši imajo AF, dvakrat bolj podvrženi tveganju za razvoj motnje srčnega ritma.

V: Kakšni so vzroki za AF?

O: Vzroki za AF niso v celoti znani. Bolezen je povezana s starostjo – starejši kot ste, večja je možnost razvoja AF. AF pa se pogosteje pojavi pri posameznikih, ki trpijo za katero drugo od spodaj navedenih bolezni:

  • visok krvni tlak
  • srčno popuščanje
  • koronarna bolezen
  • bolezen mitralne srčne zaklopke (ki jo povzroča prirojena ali kasneje v življenju pridobljena bolezen srčne zaklopke)
  • dolgotrajna bolezen pljuč
  • prirojena srčna bolezen (prirojena srčna okvara)

AF lahko povežemo tudi z naslednjimi boleznimi:

  • motnje ščitnice
  • pljučnica
  • pljučni rak
  • pljučna embolija
  • zastrupitev z ogljikovim monoksidom
  • zloraba alkohola ali napačna uporaba zdravil

Včasih se AF pojavi brez razloga, ki bi ga bilo moč razložiti. AF brez poznanega vzroka imenujemo “Lone AF” ali idiopatična AF.

V: Kakšni so simptomi AF?

O: Nekateri bolniki z AF nimajo nobenih simptomov in se AF odkrije na rutinskem zdravniškem pregledu ali šele po zdravstvenih težavah. Pri ostalih pa so najpogostejši simptomi naslednji:

  • palpitacije ali občutenje srčnega utripa, ki je lahko hiter
  • utrujenost
  • kratka sapa
  • omotičnost
  • bolečine v prsnem košu

V: Koga prizadene AF?

O: AF lahko prizadene odrasle vseh starosti, vendar je pogostejša pri starejših. AF se pojavi pri enem do deseti odraslih, starejših od 65 let. Trenutno v Evropi živi približno 8,8 milijona ljudi z AF.

V: Kako se zdravi AF?

O: AF je mogoče zdraviti na več načinov tako, da se upočasni srčni utrip (hitrost bitja srca/pulz) ali tako, da se popravi ritem srca (rednost pulza).

V: Kako vem, da imam jaz ali moj družinski član ali prijatelj AF?

O: AF lahko najbolj preprosto odkrijete tako, da preverite pulz. Če se vam zdi, da je pulz nereden, to lahko kaže na to, da imate AF. Zelo pomembno je, da se pri zdravniku prepričate, ali resnično imate AF, saj obstajajo tudi druge bolezni, ki povzročajo nereden pulz. Za potrditev diagnoze je potreben električni zapis vašega srčnega utripa.

V: Kaj je kap, povezana z AF?

O: Nereden ritem srca zaradi AF lahko povzroči, da se tok krvi v srcu upočasni in v srcu nastane strdek. Ti strdki se lahko odlepijo in potujejo po krvnem obtoku, dokler ne povzročijo zapore v možganih, kar pripelje do kapi.

V: Zakaj moramo razumeti tveganje za možgansko kap, povezano z AF?

O: Pri bolnikih z AF je tveganje za kap petkrat večje kot pri ljudeh z normalnim srčnim utripom. Posledično pride v Evropi s skupno 500 milijoni prebivalcev do skoraj enega milijona možganskih kapi letno, kar pomeni, da gre za drugi največji vzrok smrti v svetu.

V: Kako lahko preprečim možgansko kap, povezano z AF?

O: Možgansko kap, povezano z AF, lahko preprečite z antikoagulacijskimi zdravili, ki preprečujejo nastanek kapi tako, da upočasnijo proces strjevanja krvi. Kap lahko preprečite tudi tako, da jemljete zdravila za AF. Čeprav prenehate z zdravljenjem, se AF lahko zopet pojavi, tako da je ocena za tveganje za možgansko kap izjemno pomembna. Če ne morete jemati oralnih antikoagulantov, povprašajte svojega zdravnika o drugih možnostih, ki bi bile za vas ustreznejše.

V: Kakšne možnosti zdravljenja so na voljo za AF in preprečevanje možganske kapi, povezane z AF?

O: Obstaja več možnosti zdravljenja AF, ki nadzorujejo vaš ritem srca, kot so antiaritmiki (t.j. zaviralci natrijevih in kalijevih kanalčkov), razni postopki in naprave. AF se lahko zdravi tudi z upočasnitvijo srčnega utripa z zaviralci beta ali kalcijevih kanalčkov.

AF se lahko zdravi na več načinov, na primer z upočasnitvijo srčnega utripa (hitrost srčnega utripa, znana tudi kot pulz), z zaviralci beta ali zaviralci kalcijevih kanalčkov. Druge oblike zdravljenja AF obravnavajo srčni ritem (rednost srčnega utripa) z antiaritmičnimi zdravili, kot so zaviralci natrijevih kanalčkov in zaviralci kalijevih kanalčkov.

Obstajajo tudi zdravila, ki pomagajo preprečiti možgansko kap, povezano z AF, kot so antikoagulanti in anti agregacijska zdravila. Do sedaj so bila najpogostejša zdravila za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF, zaviralci vitamina K (VKA), a so študije pokazale, da so nova zdravila, znana kot novi oralni antikoagulanti (NOAK), na splošno ravno tako ali bolj učinkovita in ravno tako varna kot VKA. Poleg tega so NOAK ustreznejša, saj pri njih ni potrebno rutinsko spremljanje in imajo prehrana, alkohol ali druga zdravila nanje manjši vpliv. Ko premišljujete o možnih vrstah zdravljenja, ki bi bile ustrezne za vas, morate razmisliti o kakovosti dejavnikov življenja, ki bi imeli na vas največji vpliv. Izpolnite obrazec Preverjanje kakovosti življenja” in pri naslednjem pregledu pokažite rezultate svojemu zdravniku, da se pogovorita, katero zdravljenje bi bilo za vaš način življenja najboljše.

V: Kako vem, da je moje antikoagulacijsko zdravljenje pravo zame?

O: Ko razmišljate, katero antikoagulacijsko zdravljenje je ustrezno za vas, morate premisliti tudi o dejavnikih življenja, ki imajo največji vpliv na vas in vaše življenje. Izpolnite obrazec “Preverjanje kakovosti življenja” in pri naslednjem pregledu pokažite rezultate svojemu zdravniku, da se pogovorita, katero zdravljenje bi bilo za vaš način življenja najboljše.

V: Ali obstajajo kakšni pogosti stranski učinki, povezani z antikoagulacijskimi zdravili?

O: Najpogostejše tveganje antikoagulacijskih zdravil je krvavenje. Če vam je zdravnik predpisal antikoagulante, da zmanjšate tveganje za kap, ga povprašajte naslednje:

  • Ali morate prenehati jemati antikoagulante, če morate na operacijo
  • Kako ustaviti krvavenje, če se urežete ali poškodujete
  • Kaj storiti pri »neprijetnih« krvavitvah, kot so krvavenje iz nosu ali vidnejše modrice

V: Kako lahko vem, da jemljem ustrezen odmerek antikoagulacijskih zdravil?

O: Odvisno od tega, katera zdravila jemljete za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF. Morda vas bodo morali redno spremljati, da se zagotovi, da prejemate ustrezen odmerek in imate v svojem telesu dovolj zdravil, ki preprečujejo, da bi se kri prehitro nabirala v strdke. Na primer, če jemljete zaviralce vitamina K (VKA), vas bodo morali spremljati redno. Na zmožnost zaviralca vitamina K, da se kri manj nabira v strdke (kar se meri z mednarodno urejenim razmerjem – INR), lahko vplivajo številni dejavniki, kot so hrana in druga zdravila.

Redno spremljanje zagotavlja, da razmerje INR ni prenizko (tveganje strdkov) ali previsoko (tveganje krvavitev). Pri novejših zdravilih, kot so novi oralni antikoagulanti (NOAK), je spremenljivost učinkov manjša in zato redno spremljanje ni potrebno. Morda se z jemanjem antikoagulacijskih zdravil ne boste počutili nič drugače, kajti s terapijo simptomi zaradi AF ne izginejo, vendar z rednim jemanjem terapije zmanjšujete tveganje za možgansko kap.

V: Ali je lahko kaj narobe, če jemljem zdravila za druge bolezni?

O: Včasih lahko zdravila za druge bolezni delujejo vzajemno z antikoagulacijskimi zdravili, zlasti če jemljete VKA za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF. Pogovorite se z zdravnikom o drugih boleznih, ki vas pestijo in ali je vaše zdravljenje za vas ustrezno.

Katera gradiva so na voljo?

V: Katera gradiva o AF imam na voljo?

O: Ta program zagotavlja izobraževalne informacije o AF in možganski kapi, povezani z AF. Za več informacij in orodij lahko povprašate tudi svojega zdravnika, ki vam bo pomagal obvladovati bolezen.

V: Zakaj je program Akcijski načrt za AF pomemben?

O: Ta program je pomemben za posameznike z AF, saj zagotavlja informacije o AF in tveganjem za možgansko kap, povezano z AF. Pomaga prepoznati, na kateri stopnji bolezni se posamezniki nahajajo, kateri dejavniki bi lahko vplivali na kakovost njihovega življenja in kako lahko obvladujejo svojo bolezen.

V: Kakšne koristi imam lahko od programa?

O: Program nudi brezplačno gradivo, s pomočjo katerega boste izvedeli več o tem, kako bolje obvladovati AF, da preprečite možgansko kap, povezano z AF, in omogoča, da te informacije delite tudi z drugimi, ki imajo AF. Posamezna orodja in strani, kot je obrazec Preverjanje kakovosti življenja, lahko naložite ali natisnete, da jih lažje odnesete s seboj k zdravniku.

V: Kako se program Akcijski načrt za AF razlikuje od drugih programov, ki so trenutno na voljo?

O: Program Akcijski načrt za AF je enkraten program, ki pomaga posameznikom z AF razumeti, kakšen vpliv ima AF in zdravljenje za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF, na kakovost njihovega življenja. Pomaga jim, da se o tem pogovorijo s svojim zdravnikom.

Stran združenj iz tujine, kjer si boste lahko prebrali resnične izkušnje posameznikov. Uporabne povezave >>

V: Kje lahko najdem nadaljnje informacije?

O: Za nadaljnje informacije zunaj tega vira obiščite naslednje spletne strani ali izberite vprašanje iz seznama na desni strani.