Kdaj ste nazadnje pustili mobitel doma in se pri tem ne počutili, kot da se bo zgodilo nekaj NEPONOVLJIVEGA, nekaj, kar boste ZAMUDILI?

Video intervjuji

Zakaj mladi bežijo pred zaslone? Kaj iščejo v virtualnem svetu, česar ne najdejo drugje? Kakšne so lahko (skrite) posledice prekomerne uporabe zaslonov? Kako lahko omilimo učinke odvisnosti od virtualnega sveta? Odgovore na ta, za starše in pedagoške delavce, zelo pomembna vprašanja, v videu podajajo trije odlični strokovnjaki, ki se pri svojem delu vsakodnevno srečujejo z mladimi in njihovimi družinami:

  • Sašo Kronegger, socialni pedagog in mladinski delavec;
  • Katja Jarc, geštalt svetovalka in spec. pomoči z umetnostjo;
  • Denis Ališič, magister zakonskih in družinskih študijev.

Zakaj mladi bežijo pred ekrane?

Kako omilimo učinke virtualnega sveta?

Kakšne so posledice prekomerne uporabe?

Zbrani članki in nasveti o zaslonih in njihovi prekomerni uporabi:

Ollyjeva zgodba o nasilju

Olly Stephens je bil 13-letnik iz Redinga, ki je bil žrtev umora. Kako velik vpliv imajo lahko družbena omrežja na ravnanja mladih? Namreč, napad na Ollyja je bil načrtovan. Preberite več …

Predstavitev pobude Teden brez ekranov

Video

Zakaj potrebujemo pobudo Preklopi na resničnost?

Sara ves čas pogleduje na Instagram in z grenkobo v srcu opazuje izklesana telesa deklet. Njeno telo ni takšno. Načrtuje hujšanje in kupuje drago kozmetiko, s katero želi doseči enak rezultat. Dekle na sliki namreč prisega, da to pa res deluje. Marko svoj prosti čas preživi v zatohli sobi in igra računalniške igre. Sedaj nima časa prezračiti sobe, kaj šele odnesti smeti. Jedel pa bo kasneje, samo še pol ure, da pride do naslednjega nivoja. Pol ure se raztegne v tri ure. Sledi prepir, saj je ura pozna, naloga ni opravljena. Sara pa je razočarana nad rezultati in prisega, da  letos ne bo šla na morje.

Vsem so nam znane zgoraj opisane situacije, tudi sami se včasih najdemo v podobni situaciji, ko namesto v oči sogovornika, gledamo v ekran. Najbrž pa se kar težko spomnimo trenutka, ko smo si zares popolnoma oddahnili od  tehnologije. Predvsem nove digitalne tehnologije (pametni telefoni, tablice, računalniki, igralne konzole itd.) nam v veliki meri olajšajo življenje, delo in učenje ter nam služijo v zabavo in za razvoj kreativnosti. Zato je prav, da jih spoznamo in razvijemo spretnosti za njihovo uporabo.

Program je del projekta “Recimo NE odvisnosti”, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.