Kdaj ste nazadnje pustili mobitel doma in se pri tem ne počutili, kot da se bo zgodilo nekaj NEPONOVLJIVEGA, nekaj, kar boste ZAMUDILI?

Zbrani članki in nasveti o zaslonih in njihovi prekomerni uporabi:

Smernice za uporabo zaslonov

Multidisciplinarna skupina strokovnjakov je pripravila prva slovenska nacionalna priporočila za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih.

Preveč na zaslonih v času korone

Šolanje na daljavo povzroča dodatno povečano uporabo e-naprav, kar posledično lahko vodi v zasvojenost od zaslonov.

Predstavitev pobude Teden brez ekranov

Video

Zakaj potrebujemo pobudo Preklopi na resničnost?

Sara ves čas pogleduje na Instagram in z grenkobo v srcu opazuje izklesana telesa deklet. Njeno telo ni takšno. Načrtuje hujšanje in kupuje drago kozmetiko, s katero želi doseči enak rezultat. Dekle na sliki namreč prisega, da to pa res deluje. Marko svoj prosti čas preživi v zatohli sobi in igra računalniške igre. Sedaj nima časa prezračiti sobe, kaj šele odnesti smeti. Jedel pa bo kasneje, samo še pol ure, da pride do naslednjega nivoja. Pol ure se raztegne v tri ure. Sledi prepir, saj je ura pozna, naloga ni opravljena. Sara pa je razočarana nad rezultati in prisega, da  letos ne bo šla na morje.

Vsem so nam znane zgoraj opisane situacije, tudi sami se včasih najdemo v podobni situaciji, ko namesto v oči sogovornika, gledamo v ekran. Najbrž pa se kar težko spomnimo trenutka, ko smo si zares popolnoma oddahnili od  tehnologije. Predvsem nove digitalne tehnologije (pametni telefoni, tablice, računalniki, igralne konzole itd.) nam v veliki meri olajšajo življenje, delo in učenje ter nam služijo v zabavo in za razvoj kreativnosti. Zato je prav, da jih spoznamo in razvijemo spretnosti za njihovo uporabo.

Program je del projekta “Recimo NE odvisnosti”, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.