Zakaj je akcijski načrt za AF pomemben?

AF je najpogostejša motnja srčnega ritma. Če živite z AF, imate večje tveganje za možgansko kap. AF povzroča motnjo srčnega ritma, zaradi katere je tok krvi skozi srce upočasnjen in zato lahko v srcu nastajajo krvni strdki. Ti strdki se lahko odlepijo in potujejo po krvnem obtoku, dokler ne povzročijo zapore, ki pripelje do kapi. AF je glavni vzrok ishemične ali embolične kapi. Zato je pomembno, da so osebe z AF dejavne pri obvladovanju tveganja za kap.

Vaš zdravnik ter združenja bolnikov z AF (Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije – ima Klub AF), AF Association (AFA), AntiCoagulation Europe (ACE) ali Arrhythmia Alliance, predstavljajo dober vir informacij za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF. Pogovorite se tudi s svojimi družinskimi člani in prijatelji o tem, kako vam lahko pomagajo preprečevati možgansko kap, povezano z AF.

srce-utrip

Za več informacij obiščite naslednje informacije za bolnike:

  • AF Association (AFA)
  • AntiCoagulation Europe (ACE)
  • Arrhythmia Alliance
  • Afib Matters

Skupno in informirano sprejemanje odločitev

Skupno in informirano sprejemanje odločitev pomeni sodelovanje med bolnikom in njegovim zdravnikom, da se skupaj odločata glede zdravljenja. V tem procesu si bolnik in zdravnik ogledata razpoložljive znanstvene dokaze, pa tudi bolnikove osebne vrednote in želje, da prideta do rešitve, ki bo najboljša za bolnika.

Skupno in informirano sprejemanje odločitev upošteva tako zdravnikovo strokovno znanje kot pravico bolnika, da je v celoti seznanjen o vseh možnosti zdravljenja ter morebitnih škodljivih posledicah in koristih. V tem postopku dobi bolnik vso podporo, ki jo potrebuje, da lahko v celoti odloča o svojem zdravljenju. Hkrati program omogoča, da ponudniki zdravstvenih storitev zaupajo v zdravljenje, ki ga nudijo.

Za posameznike, ki živijo z AF, je pomembno, da razumejo postopek skupnega in informiranega sprejemanja odločitev, saj ima vsak posameznik drugačne izkušnje, ki temeljijo na njegovem osebnem življenjskem slogu.

Ta program vključuje orodja in informacije, s katerimi lahko prepoznate dejavnike, ki vplivajo na vašo bolezen in kakovost vašega življenja. Ta orodja in informacije so oblikovani tako, da se lahko o dejavnikih lažje pogovorite s svojim zdravnikom, ki vam bo pomagal pri odločitvi glede ustreznega zdravljenja za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF.

Preberite več o AF in izberite vprašanje iz seznama na desni strani.