Zakaj je pomembno, da jemljemo zdravila tako, kot jih je predpisal zdravnik?

Možganska kap ima lahko zelo hude posledice. Ko strdek potuje do možganov in ustavi pretok krvi v del možganov, lahko prizadeti del utrpi hudo poškodbo. Zelo pomembno je, da razumete to tveganje in se glede tega pogovorite s svojim zdravnikom. Negativni učinki kapi lahko trajajo vse življenje in ne prizadenejo le vas, temveč tudi vašo družino in prijatelje. Tveganje za kap, povezano z AF, se lahko z ustrezno uporabo antikoagulacijskih zdravil zmanjša za dve tretjini.

Pomembno je, da zdravila jemljete tako, kot vam jih je predpisal zdravnik. Če zdravila, ki jih jemljete, posegajo v vaše življenje, se o tem pogovorite z zdravnikom.

Vloga zdravljenja pri zmanjševanju tveganja za kap, povezano z AF

Posamezniki, ki živijo z AF, lahko z antikoagulacijskimi zdravili zmanjšajo tveganje za možgansko kap za približno dve tretjini. Če ne jemljete antikoagulacijskih zdravil tako, kot vam jih je predpisal zdravnik, obstaja možnost, da se kri zbira in v srcu nastane strdek, ki lahko potuje do možganov in povzroči kap.

Študije so pokazale, da so nova zdravila, znana kot novi oralni antikoagulanti (NOAK), na splošno ravno tako ali bolj učinkovita in ravno tako varna kot VKA. Poleg tega so NOAK ustreznejša, saj pri njih ni potrebno rutinsko spremljanje in imajo prehrana, alkohol ali druga zdravila nanje manjši vpliv. Poleg tega bolniki, ki jemljejo VKA, pogosto ne jemljejo ustreznega odmerka antiokoagulacijskih zdravil, s čimer se nekoliko zmanjšajo koristi pri preprečevanju kapi.

stetoskop-obisk-zdravnika

Ko premišljujete, katera zdravila so ustrezna za vas, morate razmisliti o kakovosti dejavnikov življenja, ki najbolj vplivajo na vas. Na primer, bolniki, ki se zdravijo z VKA, se soočajo z mnogimi omejitvami, ki vplivajo na kakovost njihovega življenja, med drugim:

  • Z omejitvami v prehrani
  • Z možnimi zapleti zaradi interakcije z drugimi zdravili
  • S potrebo po rednem opravljanju krvnih testov za spremljanje ravni antikoagulantov v krvi

Izpolnite obrazec Preverjanje kakovosti življenja” in pri naslednjem pregledu pokažite rezultate svojemu zdravniku, da se pogovorita, katero zdravljenje bi bilo za vaš način življenja najboljše.

Kako vem, da pravilno jemljem antikoagulacijska zdravila?

Vaš zdravnik z uporabo dobro poznanega točkovnika CHA2DS2-VASc lahko izračuna tveganje za možgansko kap. Če rezultat pokaže povišano tveganje za kap, se bo z vami pogovoril o začetku jemanja antikoagulacijskih zdravil. Prejeli boste informacije, kako pravilno jemati zdravila v sodelovanju z vašim zdravnikom, na primer kdaj in kako pogosto jih morate jemati.

kup-zdravilOdvisno od tega, katera zdravila za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF, jemljete, vas bodo morda morali redno spremljati, da se zagotovi, da prejemate ustrezen odmerek in imate v svojem telesu dovolj zdravil, ki preprečujejo, da bi se kri prehitro nabirala v strdke. Na primer, če jemljete VKA, vas bodo morali redno spremljati.

Na zmožnost VKA, da se kri manj strjuje (kar se meri z International Normalised Ratio (INR)), lahko vplivajo številni dejavniki, kot so hrana in druga zdravila. Redno spremljanje zagotavlja, da razmerje INR ni prenizko (tveganje strdkov) ali previsoko (tveganje krvavitev). Pri novejših zdravilih, kot so novi oralni antikoagulanti (NOAK), je spremenljivost učinkov manjša in zato redno spremljanje ni potrebno.

Pomembno je, da jemljete antikoagulacijska zdravila pravilno, da kolikor je mogoče zmanjšate tveganje za možgansko kap. Če imate simptome AF, kot so kratka sapa, hitro bitje srca, utrujenost, omotičnost ali bolečine v prsnem košu, se pogovorite s svojim zdravnikom. AF je lahko tudi “tiha ” in ne kaže nobenih prepoznavnih simptomov. Čeprav se vam morda zdi, da je vaša bolezen pod nadzorom, se krvni strdki še vedno lahko tvorijo in je zato pomembno, da nadaljujete z jemanjem antikoagulacijskih zdravil.

Morda se z jemanjem antikoagulacijskih zdravil ne boste počutili nič drugače, kajti s terapijo simptomi zaradi AF ne izginejo, vendar z rednim jemanjem zdravil zmanjšujete tveganje za možgansko kap.

Morda iz različnih razlogov zdravil ne jemljete pravilno:

  • Morda občutite stranske učinke
  • Se vam zdi jemanje zdravil prezapleteno
  • Se vam zdi, da pri vaši starosti tveganje za možgansko kap ni visoko
  • Morda se vam zdi, da preveč vpliva na kakovost vašega vsakdana

AF različno vpliva na vsakega posameznika in zato je vpliv AF na vaše življenje značilen samo za vas. Pomembno je, da prepoznate ovire, ki bi lahko vplivale na potek vašega zdravljenja in zaradi katerih bi lahko bili izpostavljeni nepotrebnemu tveganju. Obrazec Preverjanje kakovosti življenja vam lahko pomaga ugotoviti, kateri dejavniki kakovosti življenja so za vas najpomembnejši.

Poleg tega lahko “Dnevnik AF” uporabljate za to, da si zapišete vprašanja za svojega zdravnika in si beležite, kako antikoagulacijska zdravila vplivajo na vaše življenje.

Preberite več o AF in izberite vprašanje iz seznama na desni strani.