Kako je kakovost življenja povezana z zdravljenjem in obvladovanjem AF

Raziskave kažejo, da bolniki in zdravniki pogosto ne razmišljajo o tem, kako AF in zdravljenje za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF, vplivata na vsakdanje dejavnosti bolnika. Zato so preučili strokovna mnenja in najnovejše znanstvene raziskave, da bi odkrili specifične dejavnike, ki vplivajo na kakovost življenja posameznika z AF. Vsak človek ima drugačno izkušnjo z AF, zato so vsakemu posamezniku pomembni drugačni dejavniki kakovosti življenja.

Če poznate nekoga z AF, je pomembno, da razumete, kateri dejavniki kakovosti življenja so zanj najpomembnejši – zlasti ko gre za obvladovanje bolezni, in kako se ti lahko sčasoma spremenijo.

V nadaljevanju je naveden seznam ključnih dejavnikov kakovosti življenja, ki jih morate poznati. Vašega prijatelja ali družinskega člana lahko podpirate tako, da mu svetujete, naj izpolni obrazec “Preverjanje kakovosti življenja” in bo videl, kateri dejavniki kakovosti življenja so trenutno zanj najpomembnejši.

akcijski-nacrt-zapiski

Lahko ga tudi spomnite, da odnese odgovore na naslednji pregled pri zdravniku, da se bo z njim pogovoril, katero zdravljenje je zanj najboljše glede na to, kateri dejavniki najbolj vplivajo na kakovost njegovega življenja.

Ključni dejavniki, ki lahko vplivajo na kakovost življenja vašega prijatelja ali družinskega člana, ki ima AF

Vsi spodaj navedeni dejavniki vplivajo na kakovost posameznikovega življenja. Vaš prijatelj ali družinski član naj oceni, kako ti dejavniki vplivajo na kakovost njegovega življenja in naj se o njih pogovori s svojim zdravnikom na naslednjem pregledu.

Anksioznost: Ko oseba občuti povečano anksioznost (neprestano skrb zaradi svojega zdravja) kot posledico AF ali zdravljenja z zdravili za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF.

Ugotovljeno tveganje za možgansko kap: Razumevanje posameznika, kako AF poveča tveganje za možgansko kap.

Splošne zdravstvene težave: Posameznik trpi za dolgotrajno boleznijo in se ne počuti zdravega ali ima težave s spominom in se težko koncentrira.

Poznavanje bolezni: Poznavanje in razumevanje bolezni in načrta zdravljenja.

Simptomi bolezni: Posameznik ima simptome bolezni, povezane z AF, kot so palpitacije, omotičnost ali občutek neugodja v prsnem košu.

Stranski učinki zdravljenja: Bolnik ima stranske učinke zdravljenja, kot so krvavenje, zamegljen vid, omotičnost, bolečine v prsnem košu, modrice in bolečine v mišicah.

Odnosi: Zaupanje bolnika v svojega zdravnika, kot tudi vzdrževanje dobrih odnosov s prijatelji, družino in partnerjem.

Druge zdravstvene težave: Življenje z drugimi zdravstvenimi težavami, kot sta artritis ali visok krvni pritisk.

Zapletenost zdravljenja: Zapletenost zdravljenja AF in preprečevanje možganske kapi.

Mobilnost: Zmanjšanje zmožnosti sodelovati v fizičnih dejavnostih ali potovati zaradi AF.

Starost: Starost, pri kateri so vam postavili diagnozo AF.

Preberite več o AF in izberite vprašanje iz seznama na desni strani.