Koledar rednih dogodkov za zdravo srce po Sloveniji

Društva in podružnice po Sloveniji organizirajo različne meritve, predavanja, vodene vadbe, pohode in druge dogodke, kjer se srečujejo bolniki, njihovi svojci in vsi, ki bi radi bolj zdravo živeli. Vabljeni, da izberete vam najljubše in se jih udeležite.

OPOMBA!  Urnike rednih dogodkov društev in podružnic preberite spodaj. Izredne dogodke pa objavljamo na društveni spletni strani www.zasrce.si, na našem Facebook in Instagram profilu, člani vabila na dogodke prejemate od svojih podružnic po elektronski pošti (v kolikor imajo podružnice ali matično društvo vaš e-naslov). Predavanja snemamo in so dostopna na našem Youtube kanalu.

Meritve, svetovanja, predavanja in ostale aktivnosti po Sloveniji


Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije – glavna pisarna

Kdaj: ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9. do 12. ure in v sredo od 11. do 15. ure
Opis: Meritve krvnega tlaka, srčnega utripa, holesterola, trigliceridov in sladkorja v krvi, celotni lipidni profil (vse maščobe v krvi), snemanje in interpretacija izvida EKG, meritve gleženjskega indeksa (je pokazatelj prehodnosti arterij na spodnjih okončinah), meritve pulznega vala (hitrost pretoka krvi po arterijah oz. pokazatelj togosti žil) zdravstveno-vzgojno svetovanje, svetovanje o zdravem načinu prehrane.
Informacije: Posvetovalnica za srce, Dalmatinova 10 (prvo nadstropje), Ljubljana. Tajništvo: od 10.00 do 13.00, telefon: 01/234 75 50.
Novost v Posvetovalnici za srce v Ljubljani: Meritve venskega pretoka v nogah. Cena preiskave skupaj s posvetom je za člane Društva za srce 6 EUR, za nečlane 9 EUR.

OBVEZNO NAROČANJE zaradi varovanja zdravja:

  • osebno v času uradnih ur
  • preko e-pošte na elektronski naslov [email protected],
  • preko telefona 01/234 75 55:

Ob ponedeljkih in petkih med 8.30 in 9.00 in ob sredah med 14.00 in 14.45.

Obvezna uporaba zaščitne maske in razkuževanje rok. Oseb z znaki bolezni dihal (vročina, kašelj, nahod) ne sprejemamo.

Hvala za vaše razumevanje in prisrčno dobrodošli.

Kdaj: vsako soboto, od 11. do 13. ure
Opis: V Posvetovalnici v prostorih Skrbovin’ce, Info točke 65+ ter Varne točke na Mačkovi ulici 1 v Ljubljani (med Pogačarjevim trgom in Stritarjevo ulico) si lahko izmerite krvni tlak, srčni utrip, holesterol, trigliceride, sladkor v krvi, nasičenost krvi s kisikom, EKG in opravite posvet z medicinsko sestro. Naročanje ni potrebno. Posvetovalnica je primerna tudi za gibalno ovirane.
Informacije: Posvetovalnica za srce, Dalmatinova 10 (prvo nadstropje), Ljubljana. Tajništvo: od 10.00 do 13.00, telefon: 01/234 75 50.
Najlepša hvala Mestni občini Ljubljana, ki nam je omogočila souporabo prostorov.

Telefonska posvetovalnica – nasveti kardiologa: prim. Matija Cevc, dr. med.

vsak delovni dan, od 8.00 do 16.00: nasveti in odgovori kardiologa na številki 031 334 334 (brezplačna telefonska številka za uporabnike mobilnih linij Telekoma Slovenije, ostali plačajo običajni telefonski pogovor). Na vaša vprašanja odgovarja prim. Matija Cevc, dr. med.

Cenik meritev v Ljubljani tukaj.

Predavanja:

Predavanja bodo do nadaljnjega v spletni obliki, predvidoma vsako prvo sredo v mesecu. Napovedana bodo na društveni spletni strani www.zasrce.si, na našem Facebook in Instagram profilu, člani boste povabilo prejeli po mailu (v kolikor imamo vaš e-naslov). Vsa predavanja snemamo in so dostopna na našem Youtube kanalu.

Vodena vadba »Aktivni senior«

Z vodstvom Centra športnega življenja Baza, Pesarska cesta 12 v Ljubljani (Štepanjsko naselje, avtobus 5, 9, 13), smo se dogovorili, da bomo našim članicam in članom ponudili aktivno rekreativno dejavnost v njihovih objektih.

Za začetek ponujamo vključitev v njihov program Aktivni senior. Gre za vodeno vadbo, ki poteka v mali dvorani Baze vsak ponedeljek in sredo od 10.00 do 10.45. Več informacij najdete tudi na spletni strani Baza športa http://www.bazasporta.si/sl_SI/, elektronski naslov [email protected], tel.št. 051 306 034. Če bo zanimanje večje, bomo organizirali svojo skupino vadbe.

Vabilo na hodeči nogomet

Hodeči nogomet se uveljavlja v Evropi kot idealna dejavnost za rekreacijo starejših obeh spolov. Igra je podobna nogometu, vendar se igra z mehkejšo žogo, ni pa dovoljen tek. Torej samo hoja. V Veliki Britaniji imajo že več kot 800 klubov hodečega nogometa in številna tekmovanja. V sodelovanju z Bazo, Centrom športnega življenja na Pesarski cesti 12 v Ljubljani, želimo hodeči nogomet razširiti tudi v Ljubljani in s tem v rekreacijo vključiti čim več starejših obeh spolov. Vabimo vas, da se prijavite pri Društvu za srce ([email protected]) ali pa na [email protected]. Prijavite se in poskusite, ne bo vam žal! Vaše srce vam bo hvaležno.


Društvo za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje

Kontakti v času uradnih ur – vsak ponedeljek od 8. do 12. ure in vsako sredo od 15. do 18. ure, ali na elektronski naslov: [email protected]

  • Tone Brumen 02 228 22 63 – za organizacijske zadeve
  • Mirko Bombek 041 395 973 – za strokovno-medicinske zadeve

Meritve krvnih vrednosti, monitor EKG in GI (gleženjski indeks)

Predvideli smo termine meritev krvnih vrednosti, monitorja EKG in meritev gleženjskega indeksa (GI) z novim, sodobnim, avtomatskim merilnikom. Na stalnih merilnih mestih merimo krvni tlak, saturacijo/zasičenost kisika v krvi brezplačno in krvne vrednosti sladkorja, holesterola in trigliceridov, preverjamo srčni utrip z EKG monitorjem, nudimo posvet z zdravnikom. Na merilnih mestih je kratek posvet brezplačen.

Naše meritve izvajajo usposobljene medicinske ekipe.

– vsak prvi torek v mesecu, v prostorih Društva upokojencev Tabor, Gorkega ul. 48, Maribor, med 7.30 in 10.30, tudi z EKG-monitorjem, začnemo po počitnicah: 6. 9. ter 11. 10. 2022.

vsako prvo sredo v mesecu, v prostorih Mestne četrti Pobrežje, Kosovelova ul. 11, Maribor, med 7.30 in 9.30, brez EKG-monitorja, začnemo po počitnicah: 7. 9. ter 5. 10. 2022.

– vsak drugi ponedeljek v mesecu, začnemo po počitnicah: 12. 9. in 10. 10. 2022 v prostorih društva, Pobreška c 8, med 8.00 in 10.00 meritve krvnih vrednosti, za EKG in gleženjski indeks prosimo za predhodno prijavo na 02/228 22 63 v času uradnih ur ali po e-pošti: [email protected]

meritve krvnega tlaka, krvnih vrednosti in EKG-monitor s svetovanjem zdravnika v prostorih Društva upokojencev Maribor Center, Slomškov trg 5, izvajamo na prvo delovno soboto neparnih mesecev, začnemo po počitnicah: 3. 9. in 5. 11. 2022..

Na izbranih stalnih merilnih mestih, na sedežu društva in posameznih akcijah na terenu, po predhodnem dogovoru z naročnikom izvajamo že uveljavljeno:

– snemanje z enokanalnim EKG-monitorjem, ki odkrije atrijsko fibrilacijo in opredeli druge aritmije, če so med snemanjem prisotne. Meritve izvaja medicinska sestra in se zabeležijo v elektronski spomin. V primeru nepravilnosti shranjene posnetke dodatno pregleda zdravnik specialist in kratko obrazložitev preiskovani prejme po pošti s časovnim zamikom; preiskava ni namenjena urgentnim primerom, v kolikor odkrijemo večjo nepravilnost, preiskovanega napotimo v zdravstveno ustanovo. Snemanje se izvaja na stalnih merilnih mestih (glej zgoraj) in na sedežu društva – drugi ponedeljek v mesecu. V sklopu posvetovalnice bo možna v danih primerih tudi izposoja Ekg monitorja na dom.

– Gleženjski indeks (NOVO – z avtomatskim, visokozmogljivim merilnikom) je neboleča hkratna meritev tlakov in posredno pretokov na žilah roke in obeh nog primerjalno. Nenormalen izvid diagnosticira zožene žile v nogah, istočasno pa opozori na možnost zoženih žil v srcu, možganih in drugih organih. Tako se test uporablja tudi kot preventivna, presejalna preiskava za srčno-žilne bolezni. Merimo na sedežu društva vsak drugi ponedeljek v mesecu in po potrebi, glede na prijave, vsak drugi četrtek v mesecu v času posvetovalnice. Informacije, potrditev datumov in prijave sprejemamo na sedežu društva, po telefonu in e – pošti (02/228 22 63; [email protected] . Prispevek za člane je 6 € in nečlane 9 €. Ne odlašajte, pridite, smo dostopnejši kot drugi ponudniki, izvid, ki ga prejmete na našem merilnem mestu je uporaben pri nadaljnji zdravstveni obravnavi.

Predavanja:

NAPOVEDUJEMO predavanja v jesenskem sklopu, praviloma vsak drugi torek ob 17.00 oktobra, novembra in decembra. Za potrebe obveščanja nam zaupajte, tisti ki še niste, naslove vaše e-pošte. Spremljajte prosim obvestila, ki jih objavljamo v dnevniku Večer in na Radiu Maribor, za kar se obema medijema zahvaljujemo, in na naši spletni strani www.zasrce-mb.si

Posvetovalnica Za srce in izposoja EKG-monitorja

Potrebna je predhodna prijava po telefonu v času uradnih ur društva na štev. 02 228 22 63 ali po društveni elektronski pošti. Posvetovalnica deluje osebno na sedežu društva z upoštevanjem eventualnih, tedaj veljavnih ukrepov, vsak drugi četrtek v mesecu od 15.00 – 17.00, po počitnicah 8.9., 13.10. 2022. Kratki nasveti od 17.00 – 18.00 tudi po telefonu na 041 395 973.

V primeru osebnega obiska lahko s seboj prinesete aktualno medicinsko dokumentacijo. Uvajamo izposojo EKG-monitorja na dom za evidentiranje motenj srčnega ritma, ki se dogajajo le občasno, tudi ponoči, in ob posvetu niso prisotne. O potrebi odloči zdravnik specialist v posvetovalnici. Prispevek je 10 € za člane in 15 € za nečlane. Če opozorite na socialno in zdravstveno stisko, opravi zdravnik specialist posvet brez plačila.

Druge dejavnosti: enodnevni tečaji Temeljnih postopkov oživljanja

Zaradi kadrovskih sprememb po krajši prekinitvi ponovno vzpostavljamo enodnevne tečaje Temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja. Dogovorili smo se z zanesljivim izvajalcem z licenco. Prosimo spremljajte nadaljnja obvestila in/ali pokličite na Društvo. V primeru zadostnega števila udeležencev bomo organizirali tečaj. Ne pozabite na jesensko tradicionalno ekskurzijo. Podrobnosti še nismo razdelali. Spremljajte prosim naše objave.

Trudimo se tudi z oživitvijo vodene vadbe v bazenu.

Vabila in objave

Vse dogodke Društva za zdravje srca in ožilja za Maribor in Podravje praviloma najavimo v dnevniku VEČER in po Radiu Maribor, možne so občasne motnje v obveščanju, tudi zaradi vpliva epidemije. Opravičujemo se za vse nevšečnosti. Podrobnosti na sedežu društva: po telefonu na štev. 02/228 22 63 v času uradnih ur, vsak ponedeljek od 8. do 12. ure in vsako sredo od 15. do 18. ure, ali na elektronski naslov: [email protected] .

Za sprotno obveščanje o predavanjih in drugih pomembnih dogodkih ter spremljanje različnih vsebin, tudi predavanj na daljavo, naše člane prosimo, da nam zaupajo svoje elektronske naslove. Spoštovali bomo vašo zasebnost in kodeks o varovanju podatkov. Ne reklamiramo izdelkov ali dejavnosti.

Oglejte si spletno stran našega društva www.zasrce-mb.si.

OSTANITE ZDRAVI. BODITE DOBRO!


Podružnica Celje

Kdaj: vsak četrtek med 10. in 12. uro
Opis: Možnost merjenja krvnega tlaka, in elektrokardiograma, občasno tudi KS in holesterola opravljamo na Glavnem trgu 10 v Celju. Nudimo tudi možnost posveta z zdravnikom.
Informacije: Podružnica Celje, Glavni trg 10, Celje, T: 040 87 21 21

Predavanja: Objava na oglasni deski in v Novem Tedniku 14 dni pred predavanjem.

Šola nordijske hoje: vsak ponedeljek ob 10.00 pri Splavarju ob Savinji pred knjižnico.

Vodeni pohodi z učno delavnico nordijske hoje: vsak ponedeljek ob 10.00: zbor pri splavarju. Vodeni pohodi trajajo 1,5 do 2 uri.


Podružnica za Dolenjsko in Belo krajino

  ♥ Pohodi po Machovi učni poti

Vsak četrtek hodimo po Machovi učni poti, v vseh letnih časih. Startamo ob 9. uri s parkirišča pri Amigo baru na Malem Slatniku (na razpolago je veliko brezplačno parkirišče!). Pot smo predstavili v reviji Za srce, ki je izšla februarja 2021. Vsi, ki vam veliko pomeni gibanje v neokrnjeni naravi in se zavedate veličine redne hoje in njenih vplivov na  zdravje in splošno dobro počutje, prisrčno vabljeni!

  ♥ Rekreacija plavanja v Šmarjeških ali Dolenjskih Toplicah

Tudi v letu 2024 imamo člani Podružnice za Dolenjsko in Belo krajino vsako sredo med 9. in 10. uro organizirano enourno brezplačno rekreacijo plavanja v bazenih Term Dolenjske ali Šmarješke Toplice. Spomnimo: v bazene boste lahko vstopili s člansko izkaznico za leto 2023, z veljavnostjo do 31. 3. 2023, nato pa s člansko izkaznico za leto 2024!

  ♥ Kardiovaskularna rehabilitacijska vadba

Društvo koronarnih bolnikov Dolenjske in Bele krajine Novo mesto nas vabi, da se jim pridružimo pri vodeni kardiovaskularni rehabilitacijski vadbi dvakrat tedensko, ki jo vodi usposobljen fizioterapevt. Mesečni prispevek za udeležbo na vadbi znaša 15,00 €/osebo in se plača na osnovi prejete položnice.

Razpored vadbe, ki se ji lahko člani Društva za srce pridružimo, po krajih in urnikih:

– Črnomelj – ZD, telovadnica fizioterapije:  torki in četrtki od 11:00 do 12:00 ter od 15:00 do 16:00

– Šentjernej: Kobra team – dvorana: ponedeljki 15:30 do 16:30 in srede od 18:00 do 19:00;

– Novo mesto: ZD, telovadnica: ponedeljki od 19:00 do 20:00 in četrtki od 19:30 do 20:30;

– Metlika – ZD, sejna soba Centra za krepitev zdravja: ponedeljki in srede od 18:00 do 19:00;

– Trebnje: OŠ Trebnje – jedilnica, torki in četrtki od 16:30 do 17:30;

– Šmarješke Toplice, Terme Krka – fitnes center oziroma ob lepem vremenu pri vodnjaku, ponedeljki in četrtki od 15:30 do 16:30.

Izberite sebi najbližjo lokacijo in se pridružite!


Podružnica za Gorenjsko

Za redne dogodke, prosim kontaktirajte ga. Inge Sajovic: 030 673 541


Podružnica za Kras

Kontaktna oseba: Iztok Čebohin, 031 335 578, e-naslov: [email protected]

Pohodi: vsako 3. nedeljo v mesecu ob 8:30: Podružnica za Kras bo nadaljevala z rednimi pohodi vsako 3. nedeljo v mesecu. Smer in potek pohoda bo objavljen v medijih v tednu pred to nedeljo. Vedno se dobimo ob 8.30 uri na stari avtobusni postaji v Sežani. Potem se odpravimo po dogovoru in vremenu. Načrtujemo nekaj novih smeri in nekaj že utečenih. Prijava ni potrebna. Članstvo ni pogoj za udeležbo. Pogoj je le dobra volja, želja po zdravju, druženju in doživetju kaj novega in zanimivega. Starost od 0 -100 let.


Podružnica za Koroško

Društveno pisarno imamo ob četrtkih na Celjski cesti 21. Vhod je v bloku za Tušem, na koncu bloka po stopnicah v kletne prostore. Nudimo vam svetovanja, druženje ob čaju. Zaradi boljše organizacije časa, vas prosimo za telefonsko najavo ob torkih med 10. in 12. uro. Info: Marica Matvoz te.: 031 355 986. Vabljeni!


Podružnica za Posavje

Kontakt: Predsednik podružnice Franc Černelič: 041 763 012