Prednosti in tveganja uporabe antikoagulantov za kap, povezano z AF

Kaj so antikoagulanti?

Antikoagulanti so zdravila, ki preprečujejo, da bi se kri strjevala tako, da jo »razredčijo«. Zelo pomembna pozitivna lastnost antikoagulantov pri AF je, da v veliki meri zmanjšajo tveganje nabiranja krvi v strdke, ko srce bije v nerednem ritmu. Ker ne dovolijo, da bi se kri prehitro strjevala, ta zdravila zmanjšajo tveganje, da bi strdki potovali do možganov in povzročili kap.

zdravje-kri-srce

Strjevanje krvi je postopek, ki ustavi krvavitev, ko se urežete ali poškodujete. Ker antikoagulanti ta proces blokirajo, obstaja večja nevarnost nastanka modric in krvavenja. Krvavenje je najpogostejši zaplet, do katerega pride zaradi jemanja antikoagulantov, vendar pa je tveganje krvavenja pri vsakem zdravilu različno. Študije so pokazale različno učinkovitost pri zmanjšanju tveganja za kap in krvavenje med različnimi antikoagulanti, zato je pomembno, da se o teh lastnostih pogovorite z zdravnikom, da boste razumeli prednosti in tveganje, povezano s temi zdravili.

Če vam je zdravnik predpisal antikoagulante za preprečevanje tveganja možganske kapi, ga povprašajte naslednje:

  • Ali je potrebno prekiniti ali ustaviti jemanje antikoagulantov, če morate na operacijo
  • Kako preprečiti krvavitev, če se urežete ali poškodujete

Da bi razumeli, kateri posamezniki morda bolj krvavijo zaradi jemanja antikoagulantov, so strokovnjaki ustvarili lestvico HAS-BLED. S pomočjo te lestvice razumete tveganje krvavitve pri uporabi antikoagulantov.

Preberite več o AF in izberite vprašanje iz seznama na desni strani.