Kako se pripraviti za pogovor z zdravnikom

pogovor-z-zdravnikomSkupno in informirano sprejemanje odločitev pomeni sodelovanje med bolnikom in njegovim zdravnikom, da se skupaj odločata glede zdravljenja. V tem procesu si bolnik in zdravnik ogledata razpoložljive znanstvene dokaze, pa tudi bolnikove osebne vrednote in želje, da prideta do rešitve, ki bo najboljša za bolnika. Skupno in informirano sprejemanje odločitev z zdravniki/zdravstvenimi delavci je pomembno, saj morate biti kot bolnik v celoti obveščeni o vseh možnostih zdravljenja in morebitnih škodljivih posledicah in koristih. V tem postopku dobi bolnik vso podporo, ki jo potrebuje, da lahko v celoti odloča o svojem zdravljenju, hkrati pa program omogoča, da ponudniki zdravstvenih storitev zaupajo v zdravljenje, ki ga nudijo.

Pogovor z zdravnikom o kakovosti vašega življenja predstavlja pomemben del informiranega in skupnega sprejemanja odločitev. Če se zavedate, kateri dejavniki kakovosti vašega življenja so pomembni za vas, bosta skupaj z zdravnikom lažje določila, katere možnosti zdravljenja bodo izboljšale kakovost vašega življenja in preprečile možgansko kap, povezano z AF.

S pomočjo naslednjih nasvetov se lahko pripravite na učinkovit pogovor s svojim zdravnikom.

Kako se pripraviti na posvet z zdravnikom?

  • Še pred obiskom si zabeležite vse, kar bi želeli zdravnika povprašati.
  • Bodite pripravljeni na to, da si boste lahko kaj zapisali – na pregled pri zdravniku s seboj vzemite papir in pisalo.
  • Razmislite o tem, da bi vas na pogovor z zdravnikom spremljal partner, prijatelj ali družinski član, ki vam bo v oporo.
  • S seboj vzemite vse ključne dokumente, da jih pokažete zdravniku.

Preberite več o AF in izberite vprašanje iz seznama na desni strani.