Skrb za srce se začne s poznavanjem tveganja za nastanek in razvoj bolezni, zato se pozanimajmo o svojem zdravju. V Posvetovalnici za Srce izvajamo številne meritve in tečaje, ki vam povedo, ali potrebujete nadaljnji posvet z izbranim zdravnikom. Obiščite posvetovalnico in opravite nekaj preprostih pregledov. Ne pozabite, v znanju je moč!

Posvetovalnica za Srce se nahaja na Dalmatinovi ulici 10 (prvo nadstropje), v Ljubljani. Posvetovalnico lahko obiščete v času uradnih ur, ki so navedene spodaj.

Zaradi varovanja zdravja je OBVEZNO NAROČANJE:

 • Osebno v času uradnih ur
 • Po telefonu 01 234 75 55 v ponedeljek in petek med 8.30 in 9.00 ter sreda med 14.00 in 14.45
 • Po elektronski pošti [email protected]

Uradne ure:

 • ponedeljek, torek, četrtek in petek od 9. do 12. ure
 • sreda od 11. do 15. ure

Cenik* meritev v EUR

VRSTA PREISKAVE

ČLANI

Društva za srce

NEČLANI

Krvni tlak in srčni utripbrezplačnobrezplačno
Saturacijabrezplačnobrezplačno
Indeks telesne masebrezplačnobrezplačno
Obseg pasubrezplačnobrezplačno
Telesna težabrezplačnobrezplačno
Zdravstveno svetovanjebrezplačnobrezplačno
Glukoza2,00€2,50€
Holesterol3,00€3,50€
Trigliceridi3,00€3,50€
Hemoglobin2,00€2,50€
Glukoza in holesterol ali Glukoza in trigliceridi4,50€5,50€
Holesterol in trigliceridi6,00€7,00€
Glukoza, holesterol in trigliceridi7,50€9,00€
Celoten maščobni profil + glukoza + koronarna ogroženost15,00€18,00€
EKG2,00€4,00€
Gleženjski indeks6,00€9,00€
Pulzni val6,00€9,00€
Venska pletizmografija6,00€9,00€
 • Nov cenik velja od januarja 2020.

Meritve se izvajajo tudi v podružnici v Celju in Novem mestu. Posvetovalnica Za srce, Celje Glavni trg 10, Celje Tel: 03/ 543 44 21 Meritve: holesterol, krvni sladkor in krvni tlak Uradne ure meritev: ob torkih od 10. do 12. ure in ob sobotah od 9. do 12. Uradne ure: vsak torek in soboto od 8. do 12. ure. Posvetovalnica za zdravo življenje, Novo mesto Glavni trg 10, Novo mesto Tel: 07/ 337 41 71, E-naslov: [email protected] Meritve krvnega tlaka in posvet z zdravnikov. Uradne ure: vsak predzadnji ponedeljek v mesecu, od 15. do 17. Ure. Prosimo, da se predhodno najavite. Društvo za Srce pa nudi tudi brezplačno svetovanje za preventivo in kurativo na področju bolezni srca in ožilja.

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja

Tečaji temeljnih postopkov oživljanja, ki jih izvajamo na Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije so namenjeni za pomoč odraslim, dojenčkom in otrokom. Tudi v primeru, da so se posamezniki v preteklosti že učili temeljnih postopkov oživljanja, je dokazano in utemeljeno, da se mora znanje temeljnih postopkov oživljanja večkrat teoretično in praktično osvežiti tako, da je znanje pri njih vedno prisotno in uspešno ukrepanje v trenutku, ko gre za življenje  (tujki v zgornjih dihalih, akutni koronarni sindrom, akutna možganska kap, motnje zavesti, anafilaktična reakcija). Ob srčnem zastoju se povsem ustavi dobava kisika organom v telesu. Najbolj občutljivi za pomanjkanje kisika so možgani, ki lahko že v petih minutah utrpijo nepopravljive poškodbe. Tečaj je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Prvega sestavlja predavanje, drugega pa prikaz in vadba udeležencev na lutki, učenje uporabe avtomatskega defibrilatorja (AED) ter prikaz pravilne odstranitve tujka iz dihal. Po uspešno opravljenem preizkusu znanja vsakega posameznega udeleženca, dobi vsak udeleženec potrdilo in poleg tega še pisno gradivo, ki mu omogoča teoretično obnavljanje znanja. Poudarek je na praktičnih vajah, ki jih vsi tečajniki lastnoročno opravijo. Skupine so zaradi zagotavljanja kakovosti dela majhne – največ 10 tečajnikov na skupino. Tečaj traja 2 – 2,5 ure.

Tečaj temeljne prve pomoči obsega:

 • predstavitev vzrokov za nenaden zastoj življenjskih funkcij
 • prepoznavo zastoja življenjskih funkcij
 • pravilno ukrepanje ob zastoju življenjskih funkcij
 • kako aktivirati službo nujne medicinske pomoči
 • predlog seznama opreme, ki se uporablja za nujna stanja
 • reševanje zapletov, ki se pojavljajo med oživljanjem
 • prepoznavanje in ukrepanje ob tujkih v zgornjih dihalih, akutnem koronarnem sindromu in akutni možganski kapi
 • prepoznavanje, najpogostejši vzroki in ukrepanje ob nenadnih motnjah zavesti
 • prepoznavanje in ukrepanje ob anafilaktičnih reakcijah

Izvajamo tečaje temeljnih postopkov oživljanja tako odraslih kot dojenčkov in malih otrok. Primarni zastoj srca je pri otroku zelo redek (vzrok zanj so razne prirojene srčne nepravilnosti). Po vzroku nastanka je zastoj srca pri otrocih največkrat sekundaren. Mnogo situacij v življenju je takšnih, ki lahko pripeljejo do usodnega trenutka: zapora dihalne poti s koščkom hrane ali delcem igrače (najpogostejši vzrok, ki ogrozi življenje otroka, je zadušitev!), alergična reakcija, pik žuželke, poškodbe (npr. padec s previjalne mize, s stola, različnih igral, s kolesa), zastrupitev, utopitev, udar električne energije, bolezni dihal in nevrološka obolenja, vročinski krči, idr. Namen tečaja je, da udeleženci naučijo oziroma osvežijo in obogatijo znanje ter veščine s področja temeljnih postopkov oživljanja, ter prepoznavanja in pravilnega ukrepanja ob nekaterih nujnih stanjih ljudi v življenjski ogroženosti s poudarkom na specifičnosti športno rekreativnih aktivnosti.

Cena

1 skupina tečajnikov (najmanj 6 do največ 10 oseb): 15 EUR/osebo za člane in 20 EUR/osebo za nečlane. Tečaji potekajo v Ljubljani, na sedežu Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, Dalmatinova ulica 10.

Prijave in več informacij

Za več informacij smo vam na voljo tudi po telefonu: 01/234 75 55 ali po e-pošti: [email protected], [email protected].