Prehrana in odpornost

Sedanja pandemija Covid-19, bolezni, ki jo povzroča SARS-Cov-2, je ponovno izpostavila pomen dobre imunosti in vlogo, ki jo ima uravnotežena prehrana pri tvorbi in ohranjanju odpornosti.

Kako okrepimo imunski sistem in telesno odpornost

Vsak organizem je občasno tarča napada drugih organizmov. Kot odgovor na to smo skozi evolucijo razvili najrazličnejše obrambne strategije. Obrambo proti zahrbtnim bolezenskim mikroorganizmom, virusom, zajedalcem pa tudi rakavim celicam, nam omogoča imunski sistem (latinsko: immunis = osvobojen).

prof. dr. Zlatko Fras, dr. med.

Zvišan holesterol LDL je škodljiv za vsakogar

Holesterol je že nekaj zadnjih desetletij v Sloveniji, pa tudi v večini razvitega sveta, eden glavnih krivcev za razvoj srčno-žilnih bolezni in posledično za številne smrti, mnogi ga zato imenujejo ’tihi morilec’. Zakaj je tako pomembno, da imamo urejene vrednosti holesterola, nam je podrobno razložil vodilni slovenski strokovnjak za to področje, prof. dr. Zlatko Fras, dr. med.

Revija Za srce, april 2020

Vabljeni k branju aprilske številke, v kateri nas nagovori Matija Cevc, lahko preberemo o holesterolu, dnevu žil, možganski kapi, razmerah povezanih s covid – 19, zdravljenju periferne arterijske bolezni in še mnogo več.

Preveč soli škodi

Prekomerno uživanje soli dokazano škoduje zdravju. Sol in njen glavni vir natrij sta pomemben dejavnik tveganja za povišan krvni tlak in posledično za možgansko kap.

bucke za nadev s sirom

Bučkin kolač s sirom

Enostaven recept, ki ga hitro pripravimo. Z njim lahko popestrimo jedilnik ali se tokrat izkažemo kot iznajdljivi kuharji.