Kako lahko AF in zdravila za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF, vplivajo na kakovost mojega življenja?

Raziskave kažejo, da posamezniki pogosto ne razumejo dobro, kaj je AF in tveganje za možgansko kap, povezano z AF, ravno tako tudi ne razumejo zdravil za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF. To lahko vpliva na kakovost njihovega življenja.

Pomembno je, da upoštevamo dejavnike kakovosti življenja, saj lahko vplivajo na to, ali bo oseba vztrajala z zdravljenjem. Preučili smo strokovna mnenja in najnovejše znanstvene raziskave, da bi odkrili specifične dejavnike, ki vplivajo na kakovost življenja posameznika z AF. Vsak človek ima drugačno izkušnjo z AF, zato so vsakemu posamezniku pomembni drugačni dejavniki kakovosti življenja.

Razumevanje vpliva AF in tveganja za možgansko kap, povezano z AF, na kakovost življenja.

kakovost-zivljenja-druzenje-ucenje

Ko premišljujete o vplivu, ki ga ima AF na vaše vsakodnevno življenje, lahko hitro postanete preobremenjeni z obvladovanjem bolezni in preprečevanjem možganske kapi, povezane z AF.

V nadaljevanju je naštetih nekaj dejavnikov, ki so jih strokovnjaki opredelili kot dejavnike, ki bi lahko vplivali na kakovost vašega življenja, in vašo zmožnost vztrajanja z zdravljenjem za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF:

Anksioznost: Povečana anksioznost, ki je posledica AF ali zdravljenja za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF, vpliva na kakovost vašega življenja. Če ste pogosto anksiozni ali v čustveni stiski, se lahko zgodi, da začnete svoja antikoagulacijska zdravila jemati napačno.

Ugotovljeno tveganje za kap: Vaše razumevanje o tem, kako AF poveča tveganje za možgansko kap, lahko vpliva na kakovost življenja. Če menite, da tveganje za možgansko kap ni veliko, obstaja verjetnost, da svojih antikoagulacijskih zdravil ne boste jemali pravilno.

Splošne zdravstvene težave: Če imate veliko dolgotrajnih bolezni in se ne počutite zdravi ali imate težave s spominom in se težko koncentrirate zaradi povečane skrbi, vse to lahko vpliva na kakovost vašega življenja. Če se vam na splošno zdi, da je vaše zdravje slabo ali imate težave s spominom, morda svojih antikoagulacijskih zdravil ne jemljete pravilno.

Poznavanje bolezni: Vaše poznavanje in razumevanje bolezni in načrta zdravljenja lahko vplivata na kakovost vašega življenja. Če se vam zdi, da ne razumete dobro AF ali tveganja za možgansko kap, povezano z AF, se vam morda zdi, da ne potrebujete zdravljenja in zato svojih zdravil ne jemljete pravilno.

Simptomi bolezni: Simptomi bolezni, povezane z AF, kot so palpitacije, omotičnost ali občutek neugodja v prsnem košu, lahko vplivajo na kakovost vašega življenja. Če imate simptome AF, se osredotočate nanje, namesto da bi se osredotočali na pravilno jemanje antikoagulacijskih zdravil.

Stranski učinki zdravljenja: Stranski učinki zdravljenja, ki jih lahko občutite, kot so krvavenje, zamegljen vid, omotičnost, bolečine v prsnem košu, modrice in bolečine v mišicah, lahko vplivajo na kakovost vašega življenja. Morda zaradi stranskih učinkov antikoagulacijskih zdravil, kot so krvavitve, premišljujete, da bi jih prenehali jemati.

Odnosi: Zaupanje v svojega zdravnika ter vzdrževanje dobrih odnosov s prijatelji, družino in partnerjem, lahko vplivata na kakovost vašega življenja. Če zaupate svojemu zdravniku in sodelujeta pri vaših odločitvah glede zdravljenja, to lahko vpliva na to, kakšen je vaš odnos do antikoagulacijskih zdravil.

Druge zdravstvene težave: Druge zdravstvene težave, kot sta artritis ali visok krvni pritisk, lahko vplivajo na kakovost vašega življenja. Če imate še kakšne druge zdravstvene težave, se morda osredotočate nanje, namesto da bi se osredotočali na to, da antikoagulacijska zdravila jemljete pravilno.

Zapletenost zdravljenja: Zapletenost zdravljenja AF in preprečevanje možganske kapi lahko vplivata na kakovost vašega življenja Če je vaše antikoagulacijsko zdravljenje zapleteno, se lahko zgodi, da zdravil ne boste jemali pravilno.

Mobilnost: Zmanjšanje vaše zmožnosti sodelovanja v fizičnih dejavnostih ali potovanja (zaradi AF) lahko vpliva na kakovost vašega življenja. Če jemanje antikoagulacijskih zdravil zahteva stalno spremljanje in ovira vaša potovanja, se lahko zgodi, da zdravil ne boste jemali pravilno.

Starost: Starost, pri kateri so vam postavili diagnozo AF, lahko vpliva na kakovost vašega življenja. Če so vam diagnosticirali AF v mlajših letih, vas morda tveganje za kap ne skrbi in zato morda antikoagulacijskih zdravil ne jemljete pravilno.

Opredelite dejavnike, ki morda vplivajo na kakovost vašega življenja, in se o njih pogovorite s svojim zdravnikom pri naslednjem pregledu.

Preberite več o AF in izberite vprašanje iz seznama na desni strani.