Pregled možnosti zdravljenja AF

AF lahko zdravimo na več načinov, na primer z upočasnitvijo srčnega utripa (pulza), z zaviralci beta ali zaviralci kalcijevih kanalčkov. Druge oblike zdravljenja AF zdravijo srčni ritem (rednost srčnega utripa) z antiaritmičnimi zdravili, kot so zaviralci natrijevih kanalčkov in zaviralci kalijevih kanalčkov.
zdravila-af-2016

Obstajajo tudi zdravila, ki pomagajo preprečiti možgansko kap, povezano z AF, kot so antikoagulanti in antiagregacijska zdravila. Do sedaj najpogosteje uporabljana zdravila za preprečevanje možganske kapi, povezane z AF, so zaviralci vitamina K (VKA), a so študije pokazale, da so nova zdravila, znana kot  »novi oralni antikoagulanti« (NOAK), na splošno ravno tako ali bolj učinkovita ter ravno tako varna, kot VKA. Poleg tega so NOAK ustreznejša, saj pri njih ni potrebno rutinsko spremljanje in imajo prehrana, alkohol ali druga zdravila nanje manjši vpliv.

Opozoriti je treba, da aspirina ni več med varnimi in učinkovitimi priporočenimi zdravili za preprečevanje možganske kapi za posameznike z AF, razen v primeru, da ne morete jemati oralnih antikoagulantov. Če jemljete aspirin za preprečevanje možganske kapi, ne da bi poskusili antikoagulante, se pogovorite s svojim zdravnikom, saj je pri vas morda možnost za kap povečana.

Ko razmišljate o možnih in za vas ustreznih vrstah zdravljenja, morate razmisliti o kakovosti dejavnikov življenja, ki bi imeli na vas največji vpliv. Izpolnite obrazec “Preverjanje kakovosti mojega življenja” in pri naslednjem pregledu pokažite rezultate svojemu zdravniku, da se pogovorita, katero zdravljenje bi bilo najboljše za vaš način življenja.

Preberite več o AF in izberite vprašanje iz seznama na desni strani.