Kako močna je lahko vloga družbenih medijev v medvrstniškem nasilju – Ollyjeva zgodba

Povzetek prispevka pripravila Darija Cvetko

Vir prispevka: BBC News

Olly Stephens je bil 13-letnik iz Redinga, ki je bil žrtev umora. Njegova vrstnika sta ga do smrti zabodla na polju pred njegovim domom. Prispevek, ki ga je napisala Marianna Spring, avtorica prispevka in specialistka za področje družbenih medijev na BBC News opisuje celotno zgodbo, ki se začne in konča na družbenih omrežjih. Kako velik vpliv imajo lahko družbena omrežja na ravnanja mladih? Namreč, napad na Ollyja je bil načrtovan na družbenih omrežjih, sprožil pa ga je spor v klepetalnici. Fanta sta celo preko spletne strani najela dekle, ki je Ollyja zvabila na kraj umora.

Starši Ollyja so odkrili svet nasilja in sovraštva, ki so ga bili deležni Olly in njegovi prijatelji preko telefonov. Zavedajo se, da družbeni mediji niso krivi umora, prav tako pa niso naredili ničesar, da bi ga zaščitili. Tudi tamkajšnja policija pravi, da Ollyjev primer izstopa zaradi velike vloge družbenih medijev. »Bojimo se, da so dokazi ustrahovanja in nasilni videoposnetki z noži, najdeni na telefonih morilcev le vrh ledene gore,«  je svojo bojazen izrazil glavni inšpektor preiskave.

Marianna Spring je s svojo raziskovalno skupino ustvarila lažen profil 13-letnika, imenovanega Sam, da bi videla, do kakšnih vsebin ima 13 letnik dostop in kakšne vsebine se mu na družbenih omrežjih ponujajo. Dva tedna trajajoč eksperiment je pokazal šokantna dejstva:

  • na Instagramu, YouTubu in Facebooku je bila 13-letniku priporočena vsebina ljudi, ki razkazujejo nože za prodajo in objave, ki poveličujejo nasilje.
  • Ko je raziskovalna skupina s svojim profilom aktivno iskala vsebine proti kriminalu z noži, je bil 13-letnikov račun izpostavljen skupinam, videoposnetkom in stranem na Instagramu, Facebooku in YouTubu, ki so povezane z noži.
  • Zoper objavo, ki prikazuje nož na profilu namišljenega 13-letnega Sama na Instagramu, Facebooku, YouTubu in Snapchatu ni bilo sprejetih nobenih ukrepov. Tik Tok pa je vsebino odstranil zaradi kršitve svojih smernic o nevarnih dejanjih z opozorilom, da je Samov račun pred tem, da mu ga bodo onemogočili.

V Ollyjevem primeru je 90 % dokazov zbranih na mobilnih napravah storilcev, kar je šokiralo tudi policijo. Na vrsti videoposnetkov, fotografij in posnetkov zaslona storilcev umora so bili ljudje, ki držijo nože, na sebi pa nosijo dvignjene kapuce in balaklave; prav tako posnetki medsebojnih napadov mladoletnih storilcev umora, ki so jih ti očitno zelo »odkrito« in redno objavljali na Instagramu in Snapchatu.

Povod za prepir je bil objavljen posnetek na Snapchatu, ki prikazuje napad, imenova »patterning« (angl. vzorčenje).

Pattering je ponižanje mladoletne osebe, ki se jo posname ali fotografira in se ta posnetek ali sliko deli na družbenih omrežjih. Posnetek ali sliko se deli naprej in naprej na različnih spletnih mestih, družbenih omrežjih z raznimi ponižujočimi pripisi, vse z namenom, da se poveča zadrega in občutek sramu, ki jo žrtev doživlja.

In prav tukaj se prične Ollyjeva zgodba. V tednih, preden je bil umorjen, je Olly videl podobo ponižanega mlajšega dečka in skušal opozoriti dečkovega starejšega brata tako, da mu je sliko posredoval. S tem pa je razjezil fanta, ki sta potem načrtovala njegov umor. Zvočni posnetki dogovorov med vpletenimi v umor razkrivajo nenavadno običajen in hladen ton govora storilcev, ko se med seboj dogovarjajo, kaj bodo storili Ollyju. Snapchat ni prestregel teh sporočil.

Glavni inšpektor sklepa, da so mladi tako zelo izpostavljeni nasilju na spletu, da so nanj postali neobčutljivi. To pa potrjuje tudi nedavna študija Centra za uporabno kriminologijo in policijo univerze Huddersfield. V njej ugotavljajo, da so družbeni mediji ključni dejavnik pri skoraj četrtini kaznivih dejanj, ki so jih zagrešili mlajši od 18 let. Večinoma so to bila nasilna dejanja, ki so se začela s soočenjem na spletu.

Poleg reklamnim vsebin, ki targetira mlade, le-ti na družbenih omrežjih zlahka dostopajo do nasilnih vsebin, kar je v tem primeru dobro pokazala raziskovalna skupina, ki je ustvarila lažen profil 13 letnega Sama. Družbena omrežja kot so Instagram, Facebook, YouTube so Samovem profilu ponujala vsebino z noži, prodajo nožev in promocijo nasilja z noži (npr. primeri najbolj brutalnih ran, ki jih lahko z nožem prizadenemo človeku) z izjemo TikToka in Snapchata. (pojasnilo: družbena omrežja delujejo na način, da osebi za profilom nudijo vsebine, za katere oseba kaže interes).

Raziskovalci so šli korak naprej in testirali, kaj se zgodi, če 13 letnik na svojem profilu objavi sliko noža. Na Facebooku, Instagramu, Youtube in Snapchatu se ni zgodilo ničesar, medtem ko je TikTok objavo odstranil zaradi kršitve smernic o nevarnih dejanjih, z opozorilom, da je Samov račun pred tem, da mu ga onemogočijo. To dokazuje, da se tovrstno vsebino da zaznati.

Kljub temu, da vsa navedena družbena omrežja trdijo, da ščitijo mladoletne uporabnike, pa v pogovoru z avtorico prispevka Ollyjevi prijatelji priznavajo, da so si vsi ustvarili račun na družbenih omrežjih preden so dopolnili 13 in da so na omrežjih redno priča nasilnim vsebinam in nožem, prav tako so že doživeli nasilje na spletu (cyberbullying), vključujoč deljenje ponižujočih slik in video posnetkov njih samih.

KAJ STORITI, ČE SI PRIČA NASILJU NA SPLETU

Ollyjeva starša danes aktivno zagovarjata strožjo nacionalno politiko na področju varnosti na spletu. Sta mnenja, da si lastniki družbenih medijev zatiskajo oči pred realnostjo in na prvo mesto postavljajo profit pred varnostjo otrok in mladoletnikov.