Premagajmo zasvojenost z ekrani!

Naj zmagajo aktivne in zdrave počitnice!

Sodobna digitalna tehnologija in splet sta nam olajšala delo in življenje. S pomočjo računalnikov in pametnih telefonov bodo naši šolarji pravkar končali šolsko leto 2019/20, ki se je v svojem izteku, zaradi epidemije odvijalo od doma, izza ekranov. S pomočjo računalnika delamo v službi in za šolo. Gre torej za virtualno, ki podpira realno, s čimer ni nič narobe. Virtualno, ki podpira realno, ne ogroža in ne zasvoji.

Intenzivno delo za računalnikom v naših možganih prej ko slej sproži proces utrujenosti ter naveličanosti in sami se odmaknemo od računalnika, ker potrebujemo odmor.

Drugače pa je, če s pomočjo digitalnih tehnologij preživljamo prosti čas, se zabavamo in sproščamo. Sproščanje in zabava s pomočjo digitalnih tehnologij v naših možganih ne sprožita procesa, ki pripelje do utrujenosti in naveličanosti, temveč sprožita željo, da s početjem nadaljujemo.

Med najstniki sta najbolj zaskrbljujoči zasvojenost z računalniškimi oz. spletnim igrami med fanti ter zasvojenost s socialnimi omrežji med dekleti.

Ob odvzemu možnosti uporabe naprave pri zasvojenih lahko pride do silnih negativnih odzivov, čustev jeze in besa, v katerih zasvojeni lahko poškoduje napravo, grozi s samopoškodovanjem ali samomorom ali pa grozi s fizičnim napadom na starše ter jih celo fizično napade.

Določene video igre, med katerimi so predvsem nasilne video igre lahko pri igralcu sprožijo jeza in agresivnost. To sta stanji, ki ju otroci in mladostniki še težko ukrotijo.


Nekoč je živel deček, ki je bil zelo nagle jeze. Njegov oče mu je nekega dne izročil vrečko z žeblji in mu naročil, da mora vsakič, ko bo spet izgubil živce, zabiti en žebelj v ograjo na vrtu. Prvi dan je deček zabil v ograjo 37 žebljev. V naslednjih nekaj tednih, ko se je že naučil bolje obvladati svojo jezo, se je število žebljev postopoma, a občutno zmanjševalo. Ugotovil je, da je celo lažje obvladovati jezo kot zabijati tiste žeblje v ograjo … Končno je prišel dan, ko se fantek ni niti enkrat razjezil. Z navdušenjem je to povedal svojemu očetu. Ta ga je pohvalil in mu predlagal, naj zdaj iz ograje izpuli en žebelj za vsak dan, ko mu bo uspelo obvladati svojo jezo in obnašanje. Dnevi so minevali in fantič je končno lahko svojemu očetu ponosno povedal, da je odstranil vse žeblje. Oče je svojega sina prijel za roko, ga odpeljal do ograje in mu rekel: »Dragi moj sin, zelo dobro si se odrezal in zares sem ponosen nate. Ampak poglej te luknje v ograji. Ograja nikoli več ne bo ista. Kadar v jezi izrečeš stvari, ki jih sicer ne bi, v človeku pustijo brazgotine, podobne tem tukaj. Človeka lahko zabodeš z nožem in nož potem izvlečeš. Ne glede na to, kolikokrat se mu potem opravičiš, bo rana ostala za vedno.« Fantek je razumel, kako močne so bile očetove besede. S sklonjeno glavo se je obrnil k njemu in mu rekel: »Očka, upam, da mi boš odpustil vse luknje, ki sem jih naredil v tebi.« »Seveda ti lahko,« je odvrnil oče. – Neznani avtor


Določene video igre, med katerimi so predvsem nasilne video igre lahko pri igralcu sprožijo jeza in agresivnost. To sta stanji, ki ju otroci in mladostniki še težko ukrotijo.

Ob odvzemu možnosti uporabe naprave pri zasvojenih lahko pride tudi do:

  • spremembe prehranjevalnih navad, ko oseba opušča obroke in niti ne čuti lakote ali pa uživa le nezdravo, hitro pripravljeno hrano
  • značilno je tudi nihanje razpoloženja
  • zasvojeni neha upoštevati dogovore, kot so na primer družinska pravila
  • zanemarja šolske obveznosti, opušča hobije in aktivnosti, ki so mu do tedaj bili pomembni, ter se vedno manj druži s prijatelji in družino
  • nekateri spremenijo tudi svoje spalne navade, saj jih prilagodijo uporabi spletnih vsebin
  • prikrivanje ali laganje o težavah
  • telesni znaki, ki nastopijo kot posledica dolgotrajnega sedenja in gledanja v zaslone: glavoboli, utrujenost, oženje vidnega polja, očesni tiki, moten spanec itd.

Zato naj bodo počitnice aktivne, zdrave, sveže in sproščene.

Družimo se. Prijatelji, prijateljice, sošolci, sošolke, družine, sorodniki, sklepajmo poznanstva v živo, v naravi, na prireditvah, izletih, bodimo odprti za nove dogodivščine – odtrgajmo pogled od zaslonov, zagotovo bomo presenečeni kaj nas čaka zunaj, eno je zanesljivo res – ne bo dolgočasno!

Piše: Nataša Jan