Digitalne naprave in pomanjkanje spanja

Sodobna tegoba, za katero trpita dve tretjini odraslih je kronično pomanjkanje spanja. Simptomi so bolezni srca in ožilja, pljuč in ledvic, pomanjkanje teka, slabo nadzorovanje teže, šibek imunski sistem, večja občutljivost za bolečino, slabši odzivni čas, spremembe razpoloženja, slabše delovanje možganov, depresija, debelost, sladkorna bolezen in nekatere oblike raka. Prav nič spodbudno!

Z razvojem digitalnih tehnologij, še posebej prenosnih pametnih telefonov, tablic in elektronskih bralnikov, je kronično pomanjkanje spanja vedno bolj pogosto. Zakaj?

Modra svetloba

Digitalne naprave oddajajo modro svetlobo (svetlobo nižjega spektra), ki pa je naravno prisotna podnevi, zato tudi naši  možgani modro svetlobo povezujejo z budnostjo. Ponoči žleza češerika oddaja hormon melatonin, ki povzroča zaspanost. Če pa modra svetloba, ki jo oddajajo digitalne naprave, zadane očesno ozadje, češerika neha proizvajati melatonin in tako se možgani in telo pripravijo na nov dan.

V nasprotju z modro svetlobo, pa možgani rdečo-rumene svetlobe (svetlobe višjega spektra) ne povezujejo z dnevom, temveč z ognjem, torej prvo obliko umetne osvetlitve, ki je lahko prisotna ponoči.

Kaj storiti?

Pomagamo si lahko z uporabo filtrov, ki reducirajo modro svetlobo in večajo količino rdeče svetlobe. To sta npr. aplikaciji Twilight in f.lux, nekatere digitalne naprave pa imajo že vgrajen filter za modro svetlobo (ki ga moramo sami seveda vključiti!).

A še vseeno to ni najbolj optimalno!

Za boljši spanec se tako priporoča, da vsaj eno uro pred spanjem digitalnih naprav ne uporabljamo ter jih ne hranimo na nočni omarici.

Piše: Tadeja Pretnar, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije


Uporabljeni viri:

A. Alter. Sužnji zaslona: Kako nas tehnologija zasvoji, industrija pa to izkoristi. Mladinska knjiga, 2019

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2018/may/28/blue-light-led-screens-cancer-insomnia-health-issues

https://en.wikipedia.org/wiki/Visible_spectrum

https://justgetflux.com/

https:// twilight.urbandroid.org/