Otroci potrebujejo pozornost staršev

Piše: Valentina Vovk

Zadnje čase se veliko govori o vplivu digitalnih tehnologij na naš način življenja. Odrasli smo predvsem zelo v skrbeh, kako bodo te nove tehnologije, ki so vedno bolj prisotne v našem življenju, vplivale na razvoj naših otrok. O odvisnosti od televizije se ne govori več veliko, o varni uporabi interneta in starševskem nadzoru prav tako ne. To so teme, ki jih že vsi dobro poznamo in se v teoriji, večinoma pa tudi v praksi, popolnoma strinjamo z ugotovitvami.

Kakšne so pasti uporabe tehnologije pri otrocih

Nov problem predstavljajo pametni telefoni in tablice, ki jih znajo zelo dobro uporabljati že čisto majhni otroci, od tretjega leta naprej. Ker smo starši v večini primerov preobremenjeni, nam tiste dragocene minute miru in tišine, ko se otrok zabava z tablico, prepogosto pridejo prav.

V osnovi seveda ni nič narobe s tehnologijo, ekrani na dotik imajo celo izobraževalni potencial. Obstajajo namreč že šole in celo vrtci, ki pri učenju uporabljajo iPade. Tehnologije bo v prihodnosti vedno več, kako jo bodo naši otroci uporabljali, pa je v veliki meri odvisno predvsem od nas, staršev.

Večina se nas ne zaveda, kakšne nevarnosti s seboj prinaša odvisnost in pasivnost, ki jo le-ta lahko povzroči. Zato svojim otrokom tudi ne znamo postaviti zdrave mere uporabe. Kako bi jo, saj smo prepogosto tudi sami odvisni od različnih priročnih naprav, le da si tega zlepa ne priznamo. Dober zgled je še vedno najboljši pristop k uvajanju sprememb.

Kako nas vidijo otroci in kaj jih najbolj moti, so nam tokrat pokazali učenci 5b razreda iz Osnovne šole Medvode. Njihovo razredničarko Tatjano Kernič smo prosili za sodelovanje na temo uporabe digitalnih tehnologij, na katero se je ljubeznivo odzvala.

Iz risbic otrok je jasno razvidno, da otroci potrebujejo in želijo pozornost staršev, ki pa vse prevečkrat sami pogledujejo na ekrane, ko so v družbi svojih najmlajših.

Risbice otrok 5b razreda Osnovne šole Medvode

Preventivni program za odgovorno in uravnoteženo uporabo zaslonov je del projekta »Recimo NE odvisnosti«, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

logotip MZ