Kaj vse je danes telefon?

Piše: Sašo Kronegger, socialni pedagog in mladinski delavec

Tehnološki razvoj je s seboj prinesel naprave, ki nam omogočajo preprost dostop do velikega števila informacij in komunikacijo z drugimi. Te naprave nam olajšujejo delo, uporabljamo pa jih tudi za zabavo ter ob njih preživljamo prosti čas.

Od začetkov do danes

Telefon se je začel razvijati kot izboljšava ključne komunikacijske naprave druge polovice 19. stoletja, telegrafa. V 30. letih 20. stoletja je bila vzpostavljena prva prekooceanska telefonska zveza, ki je temeljila na radijskem prenosu signala. Velik tehnološki napredek v zadnjih desetletjih 20. in v začetku 21. stoletja pa je omogočil razvoj mobilne telefonije. Množična proizvodnja nam omogoča, da ima vsak posameznik svojo napravo, kar predstavlja velik razkorak od trenutkov, ko je bil v družini en telefon, priključen na omrežje, skrito v steni.

Razvoj televizije je v naše domove prinesel zaslone, ki prenašajo informacije. Ker so bili relativno dragi, izborov prenašalcev informacij (televizijskih programov) pa ni bilo veliko, so bili zasloni skupna družinska točka. Skozi nadaljnji razvoj so nato postali last posameznikov, namenjeni ustvarjanju individualne izkušnje sveta. Z razvojem spleta in drugih digitalnih komunikacijskih orodij so zasloni postali interaktivni, hkrati pa cenovno dosegljivi posameznikom. Danes del naše interakcije z okoljem poteka preko malih prenosnih zaslonov, ki so v zahodni civilizaciji postali nepogrešljiv del posameznikovega bivanja.

20 let kasneje in vse te stvari lahko spravite v žep. Vir: 9gag.com

Priročen paket

Današnji telefon je zamenjal oziroma v priročen paket združil več naprav, ki so bile še pred desetletji vsaka zase težko dosegljive. Telefon je še vedno telefon, zamenjal pa je tudi telefaks, pozivnik (izpisuje klicane številke, kar nam omogoča, da pokličemo nazaj), optični čitalnik, fotoaparat, video kamero, radio in predvajalnike glasbe; uporabljamo ga kot priročno baterijsko luč, zvočni snemalnik, merilnik pospeškov, termometer, kompas … Hkrati je telefon tudi shramba za fotografije, glasbo, knjige in stripe, zamenjuje papirnate izvode časopisov in revij, nadomešča kartice ugodnosti, dostop do banke … Pri vsem tem pa ne gre pozabiti, da predstavlja tudi vrata v svet digitalne komunikacije z drugimi.

Kaj vse nam nudijo naprave?

Povprečni uporabniki se zavedamo le dela možnosti, ki nam jih ponujajo mobilni telefoni in sodobni (tudi tablični) računalniki. Vsaka naprava ima svoj nabor tipal, s katerimi lahko zbira podatke o okolici in uporabniku. Z različnimi programi oziroma aplikacijami lahko dostopamo do podatkov, ki jih senzorji zbirajo, in izpise prilagajamo svojim potrebam. Tipičen primer za to je tipalo za pospeške, ki je vgrajeno v mobilni telefon. Tipalo je vključeno ves čas in zbira podatke o gibanju telefona. Programska oprema informacije o gibanju pretvarja v različne izpise. Med drugim jih tolmači kot korake, ki jih je uporabnik naprave naredil z napravo v žepu, to pa se izpisuje kot informacija na zaslonu.

Zaslon aplikacije, ki prikazuje število korakov in porabljene kalorije. Vir: https://www.lifewire.com/android-and-iphone-step-counters-4151586

Zgoraj gre za opis ene od neštetih aplikacij, ki jih lahko brezplačno naložimo na naš telefon. V drugem delu prispevka preberite, kaj se skriva za brezplačno naloženo aplikacijo. Je brezplačno kosilo res brezplačno?

Preventivni program za odgovorno in uravnoteženo uporabo zaslonov je del projekta »Recimo NE odvisnosti«, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

logotip MZ