Pobuda “Teden brez zaslonov”

Ste kdaj opazovali skupino mladih, ki sedijo zunaj za isto mizo? Pijejo kavo. Dekle na desni slika kavo in jo objavi na instragram in facebook. Označi vse prijatelje za mizo. Nato vsi ti prijatelji, ki v tišini zrejo vsak v svoje mobitel, všečkajo to isto objavo in pišejo komentarje.

“Po eni strani zabavno, po drugi strani pa ne moremo mimo grenkega priokusa, da so prijatelji skupaj, a se pravzaprav ne družijo. Beseda težko steče. Lažje je misli izraziti z emotikoni.”

Zaradi enostavne uporabe, dostopnosti in privlačnosti vsebin pa dandanes preveč svojega prostega časa preživimo sede za ekrani. Prekomerna uporaba ekranov tako prispeva k prekomerni telesni teži in debelosti, slabi telesni drži, bolečinam v hrbtu, slabšanju vida in nespečnosti.

Strokovnjaki opozarjajo, da pretirana uporaba ekranov in predvsem spletnih vsebin lahko vodita tudi v vedenjsko zasvojenost, ki se razvije, ko spletne vsebine dobijo funkcijo reševanja težav in čustvenih stisk. V zadnjih letih močno narašča povpraševanje po zdravljenju vedenjskih zasvojenosti, kot so odvisnost od pametnih mobilnih telefonov, spletnih iger, socialnih omrežij, spletnega nakupovanja, spletnih iger na srečo idr. Pa če ne gremo tako daleč, se najverjetneje vsi strinjamo, da bi lahko zmanjšali stopnjo nenehnega pogledovanja na ekran mobitela.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije zato podaja pobudo »Teden brez zaslonov«.

Kdaj ste nazadnje pustili mobitel doma in se pri tem ne počutili, kot da se bo zgodilo nekaj NEPONOVLJIVEGA, nekaj, kar boste ZAMUDILI?

.

Zakaj potrebujemo pobudo Teden brez zaslonov?

Sara ves čas pogleduje na Instagram in z grenkobo v srcu opazuje izklesana telesa deklet. Njeno telo ni takšno. Načrtuje hujšanje in kupuje drago kozmetiko, s katero želi doseči enak rezultat. Dekle na sliki namreč prisega, da to pa res deluje. Marko svoj prosti čas preživi v zatohli sobi in igra računalniške igre. Sedaj nima časa prezračiti sobe, kaj šele odnesti smeti. Jedel pa bo kasneje, samo še pol ure, da pride do naslednjega nivoja. Pol ure se raztegne v tri ure. Sledi prepir, saj je ura pozna, naloga ni opravljena. Sara pa je razočarana nad rezultati in prisega, da  letos ne bo šla na morje.

Vsem so nam znane zgoraj opisane situacije, tudi sami se včasih najdemo v podobni situaciji, ko namesto v oči sogovornika, gledamo v ekran. Najbrž pa se kar težko spomnimo trenutka, ko smo si zares popolnoma oddahnili od  tehnologije. Predvsem nove digitalne tehnologije (pametni telefoni, tablice, računalniki, igralne konzole itd.) nam v veliki meri olajšajo življenje, delo in učenje ter nam služijo v zabavo in za razvoj kreativnosti. Zato je prav, da jih spoznamo in razvijemo spretnosti za njihovo uporabo.

Prisluhnite pogovorni oddaji s strokovno sodelavko Darijo Cvetko o pobudi “Teden brez ekranov”, ki je del širše akcije na področju preventive prekomerne uporabe ekranov. Pogovor je potekal z novinarko Natašo Kuhar v oddaji Ropotarnica, na RTV Slovenija – Radio Maribor.

Cilj pobude Teden brez zaslonov

Cilj pobude je, da posameznik, družina izberejo v letu vsaj en teden, ko bodo svoj prosti čas preživeli brez ekranov. Čas digitalnega detoxa. Se vam ideja zdi uresničljiva?

No, pa poglejmo …

Računalnike, tablice, telefone boste najverjetneje morali tudi v Tednu brez zaslonov uporabljati v službi in v namene izobraževanja, ter verjetno tudi časovnega usklajevanja. Po opravljenih naštetih obveznosti (npr. v popoldanskem času) pa se boste trudili popolnoma odmakniti od tehnologije.

Cilj Tedna brez zaslonov je zmanjšanje stresa, ki si ga nalagamo s tem, ko smo vedno dostopni in obremenjeni z občutkom, da bomo kaj zamudili, če ne bomo ves čas priklopljeni na spletne vsebine (socialna omrežja, novice itd.). V času Tedna brez zaslonov bomo dali večjo pozornost na socialne interakcije v živo in znotraj družine spodbujali aktivno preživljanje prostega časa. Teden Brez zaslonov pa nam bo nudil tudi premislek o tem, koliko časa posvetimo vsebinam na ekranu, v kolikšni meri in zakaj so nam te vsebine tako pomembne in ali se da ta čas porabiti bolj kreativno.

.

Ste za ali se vam zdi to nerealno? Kaj pa če poskusite?

Pri tem ne bodite do sebe prestrogi. Prvič bo najverjetneje čudno. Potem pa bo steklo. Morda se boste celo odločili, da bo Teden brez zaslonov postal vsakoletna stalnica ali pa ga boste uvedli več kot enkrat na leto.

Kakorkoli že boste, želimo vam, da bo Teden brez zaslonov za vas sproščujoč, zanimiv in drugačen in da se boste v tem tednu naučili marsikaj novega o sebi in drugih. Sporočite nam svojo izkušnjo.

Pobuda Teden brez zaslonov je del projekta »Recimo NE odvisnosti«, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

Akcija Teden brez ekranov je del projekta “Recimo NE odvisnosti”, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje RS.

.

Vabljeni k ogledu vsebin na temo prekomerne uporabe zaslonov in zasvojenosti z zasloni. Vsebine so nastale na strokovni konferenci »Kako nove digitalne tehnologije spreminjajo življenja in sanje naših otrok«, ki je potekala 14. decembra 2017.

Strokovno srečanje »Kako nove digitalne tehnologije spreminjajo življenja in sanje naših otrok«
Razmislek ob strokovnem srečanju, Nataša Jan, direktorica društva Za srce
Od tehnologije bomo vedno bolj odvisni, s tem ni nič narobe. Ne smemo pa biti z njo zasvojeni”, Miha Kramli, terapevt na področju zasvojenosti
“Preventivni programi morajo biti usmerjeni v skupnost in v krepitev socialnih veščin in usmerjeni v podporo razvojnim nalogam, ki jih mladi morajo osvojit tekom odraščanja,” Sašo Kronegger, socialni pedagog, mladinski delavec in svetovalec za mlade in njihove starše

Za več objav, klikni tukaj.