Vloga staršev pri prekomerni uporabi pametnih naprav

Starši bi si želeli, da mladi ne bi toliko časa preživeli na pametnih telefonih, spletu in umaknjeni v svoj svet. Pogosto se sprašujejo, kaj so storili in kaj delajo narobe. Odgovor, kaj mladi iščejo na spletu je precej enostaven, če mlade poznaš tako dobro, kot strokovnjaki iz Logout.

Nuša Klepec, mag. psihologije v videu pojasni, kaj je tako privlačnega na spletu.

Zakaj mladi tako radi posegajo po pametnih napravah

Poleg zunanjih okoliščin, ki se neizpodbitno povezane z razvojem družbe in načina življenja, ki od vseh zahteva biti ves čas povezan, na tekočem in v trendu, imajo pomembno vlogo pri uporabi zaslonov tudi starši. Starši so tisti, ki prvi uvedejo otroka v digitalni svet in svet pametnih naprav. O tem in vplivu tehnologije na naša življenja v videu odgovarja Nuša Klepec.

Kako se lahko starši približajo mladim in vzpostavijo zaupanje?

Staši pogosto ne poznajo načina, kako vzpostaviti stik z otrokom in kako konkurirati privlačnosti telefona. Nuša Klepec pojasni in starše vzpodbuja, naj poiščejo stik z otroki preko vsebin, ki jih zanimajo. Tudi z zanimanjem za to, kaj trenutno bere, glede, z razvijanjem pogovora o vsebinah, ki so zanimive za njihovega otroka ali mladostnika.

“Res se mi zdi pomembno, da starši pokažejo zanimanje. Že s tega vidika, kakšno sporočilo pošljejo svojemu otroku. Če njega nekaj zanima, mi kot starši, pa ne pokažemo nobenega zanimanja za to, otroku pošljemo sporočilo, da nas v bistvu ne zanima, kaj on počne. Da nam ni pomemben. In to otroci zelo močno doživljajo.”

Kako uspešno starši rešujejo težave s prekomerno uporabo telefona

Strokovnjakinja pojasnjuje, da so mladi zelo ustvarjalni, pogosto mnogo bolj odrasli in odgovorni, kot starši mislijo. Potrebujejo pa več pravil in strukture, kot odrasli.

Nuša Klepec, mag. psihologije še izpostavlja:

“Z dobrim zgledom uporabe naprav otroku ponudite najboljšo popotnico za zdravo uporabo naprav v procesu odraščanja.”

Kako določiti pravila glede uporabe zaslonov

Letošnja pomlad je prinesla veliko sprememb v naša življenja, saj smo jih v veliki meri preživeli zaprti med štiri stene domačega okolja. Nekateri starši so delali od doma, drugi so bili na čakanju. Otroci in mladostniki so se šolali na daljavo. To je bila priložnost, ko smo se bolje spoznali in videli navade drug drugega, ki jih morda prej nismo opazili.

Količina časa preživetega na telefonu in računalniku je bila ena od teh spoznanj. Staši so opazili, da njihov otrok preveč časa preživi za zaslonom. Najprej zaradi obveznosti do šole, potem še v svojem prostem času. Spoznanje, da telefon otrok le redko odloži, je alarm za ukrepanje. Takrat se je potrebno z otrokom odkrito pogovoriti in sprejeti določene odločitve, kdaj in koliko časa je še sprejemljivo za otroka ali mladostnika, da preživi za zaslonom, ne da bi tvegal posledice za svoje zdravje in dobre odnose v družini.

Mlajši otroci potrebujejo več pravil in omejitev, s starejšimi od 14 let (odvisno od zrelosti dve leti gor ali dol) se pogovorimo bolj odprti tudi za njegove predloge.

Kaj v primeru, če ste bili v preteklosti preveč popustljivi

Kaj pa, če starši nimajo moči in so preveč popustljivi? Odgovor Nuša Klepec poda v videu:

Ob tem strokovnjakinja izpostavlja:

“Mlajši kot je otrok, toliko težje je zanj, da ravna odgovorno in zrelo. Pri postavljanju pravil naj starš razmisli, ali so v otrokovo korist ali v njegovo škodo.
Pri držanju pravil je pomembno, da se jih poleg otroka držijo tudi starši, saj so sami s svojim ravnanjem največji zgled.”

Kaj storiti, ko se otrok upira novim pravilom

Pri postavljanju in spremljanju uresničevanja dogovora, občasno prihaja tudi do kršitev.

Doslednost in enotnost staršev se obrestuje! Večja kot je, manj je zapletov pri spoštovanju pravil in tudi manj je kršitev.

»Napaka, ki pa jo starši velikokrat naredijo pri tem pa je, da ne formulirajo točno, za koliko časa so odvzeli napravo in kaj mora otrok narediti, da jo bo dobil nazaj. In potem otrok živi v negotovosti, kar povzroča velikokrat konflikte med starši in otroki.

Če že odvzem naprave, je potrebno natančno povedati, zakaj smo jo odvzeli, koliko časa bo to trajalo in kaj mora otrok narediti, da jo bo dobil nazaj. Da ni to nekje v zraku nedoločeno.”

Je odvzem telefona, tablice primeren način kaznovanja?

“Odvzem naprave je dobra posledica, ne pa kazen, ko gre za kršenje pravil o napravah,”

je jasna Nuša Klepec. Iz prakse vidi, da starši pogosto vzamejo telefon, oziroma drugo pametno napravo v želji, da bi otroka ali mladostnika naučili lekcije ali ga kaznovali za neustrezno vedenje. Ocenjuje, da to ni najboljša praksa in pojasnjuje zakaj ne:

“Odvzem naprave se uporablja prepogosto in kar za vse stvari v resničnem življenju. Za slabo oceno ali ker ni pospravil posode. Moj nasvet je, da naj se za to uvedejo neke druge posledice, ki niso povezane z napravo. Zakaj ne? Da se napravi ne dodaja dodaten pomen, da se vse ne povezuje z njimi in da se ne vrti vse okoli teh telefonov, teh tablic.
Samo pravila, ki so vezana na to, koliko časa bo otrok na napravi in kaj bo gor počel, se naj potem uvede tudi posledica, da se odvzame napravo. Ne pa kot vzgojni ukrep za druga neustrezna ravnanja.

Nasvet za starše otrok in mladostnikov glede pametnih naprav

Ne pozabite, da ste sami največji zgled otrokom. Razmislite o svojem odnosu do pametnih telefonov in tablic. Bodite odgovorni pri uporabi in iskreni do sebe in otrok.

Zapisala: Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del.
Video posnela: Petra Petravič, Zaupaj.si
Zahvala: Nuša Klepec, mag. psihologije, Logout