Ledena kava kot sladica
Ledena kava, ki poleg kave in mleka vsebuje tudi razne dodatke bogate s sladkorjem, kot na primer sladkor, sladoled, sladko smetano in čokoladni sirup ima lahko zelo visoko skupno energijsko vrednost.
Ledena kava, ki poleg kave in mleka vsebuje tudi razne dodatke bogate s sladkorjem, kot na primer sladkor, sladoled, sladko smetano in čokoladni sirup ima lahko zelo visoko skupno energijsko vrednost.
Če smo v časovnem oknu ne-hranjenja telesno aktivni, se tako začnejo seštevati negativni učinki pomanjkanja vnosa energije in posameznih hranil, predvsem beljakovin. Pri starostnikih, ki imajo slabšo sposobnosti izgradnje mišic, bi morali biti beljakovinski vnosi količinsko in časovno optimalni.
Ribe imajo v naši prehrani pomembno vlogo, saj so dober vir beljakovin in drugih esencialnih hranil, kot na primer omega-3 maščobnih kislin. Povečajmo vnos rib v naš jedilnik.
Lekarna Ljubljana v soboto, 3. septembra organizira 7. Festival zdravja. Strokovna ekipa Društva srce bo izvajala brezplačna zdravstvena svetovanja in preventivne meritve t.i. GLEŽENJSKI INDEKS. Na stojnici društva boste prejeli informacije o društvu, revije Za srce in knjižice o zdravem življenjskem slogu.
V nekaterih državah so prodajo energijskih pijač mlajšim od 18 let že prepovedali (Litva, Latvija) oziroma se s to problematiko aktivno ukvarjajo tudi na političnem nivoju (Velika Britanija, Hrvaška, Norveška, Švedska).
Sodobni način prehranjevanja nas postavlja pred številne izzive. Vedno večji del novodobne prehrane namreč predstavlja energijsko bogata in visoko predelana hrana, ki iz naših jedilnikov izpodriva polnovredna nepredelana živila. Problem tovrstnih visoko predelanih živilskih izdelkov je v tem, da pogosto vsebujejo veliko maščob, predvsem nasičenih maščob, soli in tudi sladkorja. Presežek teh hranil pa dolgoročno predstavlja tveganje za naše zdravje.
Če bi vas nekdo vprašal, zakaj ste se vpisali v Društvo za srce in ožilje? Iskala sem sebi primerne dejavnosti, ki bi mi zapolnile čas in obenem osrečevale in izobraževale.
Ramstek najbolje pripravimo v večji ponvi (litoželezni, rebrasti, lahko tudi debelejši nerjaveči) ali na električnem žaru. Zelenjava je obvezna priloga. Dober tek!
V vročih poletnih dneh moramo biti še posebej pozorni na to, da v svoje telo vnesemo dovolj vode. Že ob manjši izgubi telesnih tekočin se namreč naše telesne sposobnosti in kognitivne funkcije lahko pomembno zmanjšajo.
Potrošnikom je smiselno na ustrezen in prilagojen način označevanja živil pomagati prepoznati tista živila, s katerimi bo preprosto načrtoval svojo prehrano in mu bo znak varovalnega živila pomagal pri nakupu zdravju prijaznejših živil. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije skrbi za označevanje živil s simbolom varovalnega živila (simbol ‘Varuje zdravje’), že tri desetletja.