Omejimo vnos prostih sladkorjev

Sodobni način prehranjevanja nas postavlja pred številne izzive. Vedno večji del novodobne prehrane namreč predstavlja energijsko bogata in visoko predelana hrana, ki iz naših jedilnikov izpodriva polnovredna nepredelana živila. Problem tovrstnih visoko predelanih živilskih izdelkov je v tem, da pogosto vsebujejo veliko maščob, predvsem nasičenih maščob, soli in tudi sladkorja. Presežek teh hranil pa dolgoročno predstavlja tveganje za naše zdravje.

Ramstek z gobovo omako

Ramstek najbolje pripravimo v večji ponvi (litoželezni, rebrasti, lahko tudi debelejši nerjaveči) ali na električnem žaru. Zelenjava je obvezna priloga. Dober tek!

Znak varovalnega živila na poti k spremembam

Potrošnikom je smiselno na ustrezen in prilagojen način označevanja živil pomagati prepoznati tista živila, s katerimi bo preprosto načrtoval svojo prehrano in mu bo znak varovalnega živila pomagal pri nakupu zdravju prijaznejših živil. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije skrbi za označevanje živil s simbolom varovalnega živila (simbol ‘Varuje zdravje’), že tri desetletja.

Debelost je kronična bolezen

Opredelitev debelosti za kronično bolezen pomeni izhodišče za vzpostavljanje platform za ustrezno obravnavo in zdravljenje bolnikov, razumevanje debelosti kot bolezni pa prispeva k destigmatizaciji oseb z debelostjo.

Znižanje trigliceridov v krvi

Za ustrezno znižanje maščob v krvi je pomemben ustrezen življenjski slog, ki mora vključevati zdrav prehranski vzorec in redno telesno dejavnost. V kolikor s tema ukrepoma ne uspemo zadostno znižati maščob v krvi, pa lahko uporabimo tudi zdravila.

Omleta z grahom

Kdo nima rad jedi, kjer so glavna sestavina jajca? Tokrat omleta z mladim grahom in čebulo. Okusno in lahkotno za poletne dni. Dober tek!