Nasveti za zmanjšanje tveganja za nastanek možganske kapi
Preveri, kako lahko z zdravim načinom življenja tveganje za nastanek možganske kapi zmanjšamo!
Preveri, kako lahko z zdravim načinom življenja tveganje za nastanek možganske kapi zmanjšamo!
Študent, sodeluj v natečaju za razvoj izdelkov, primernih za prodajo v prodajnih avtomatih!
Možganska kap je ena najpogostejših srčno-žilnih bolezni. Ena oseba od štirih odraslih po svetu utrpi možgansko kap. Približno 30% le-teh jo doživi v aktivnem delovnem obdobju. Možganska kap se lahko zgodi vsakomur, kadar koli in kjer koli. Možganska kap je med vodilnimi vzroki smrti in invalidnosti po vsem svetu, vendar bi skoraj vse možganske kapi lahko preprečili. Možganska kap ostaja urgentno stanje tudi med epidemijo COVID-19.
Kljub temu študentom svetujemo, naj zajtrkovanje iz avtomata ne postane njihova stalna praksa. Če se jim pogosto zgodi, da doma zmanjka časa za kakovosten zajtrk, naj načrtujejo v naprej. Kako? Sestavine za zajtrk naj si pripravijo že prejšnji večer.
Sedem priporočil za bolj zdravo življenje pri srčnem popuščanju
Tokrat Brin Najžer kuha postrvi s šparglji in korenčkom.
Sedanja pandemija Covid-19, bolezni, ki jo povzroča SARS-Cov-2, je ponovno izpostavila pomen dobre imunosti in vlogo, ki jo ima uravnotežena prehrana pri tvorbi in ohranjanju odpornosti.
Vsak organizem je občasno tarča napada drugih organizmov. Kot odgovor na to smo skozi evolucijo razvili najrazličnejše obrambne strategije. Obrambo proti zahrbtnim bolezenskim mikroorganizmom, virusom, zajedalcem pa tudi rakavim celicam, nam omogoča imunski sistem (latinsko: immunis = osvobojen).
Holesterol je že nekaj zadnjih desetletij v Sloveniji, pa tudi v večini razvitega sveta, eden glavnih krivcev za razvoj srčno-žilnih bolezni in posledično za številne smrti, mnogi ga zato imenujejo ’tihi morilec’. Zakaj je tako pomembno, da imamo urejene vrednosti holesterola, nam je podrobno razložil vodilni slovenski strokovnjak za to področje, prof. dr. Zlatko Fras, dr. med.
Zbrali smo bistvene nasvete o pravilnem prehranjevanju, izbiri živil in pripravi hrane, da zmanjšate tveganje za povišan sladkor.