File postrvi s šparglji in korenčkom
Tokrat Brin Najžer kuha postrvi s šparglji in korenčkom.
Tokrat Brin Najžer kuha postrvi s šparglji in korenčkom.
Sedanja pandemija Covid-19, bolezni, ki jo povzroča SARS-Cov-2, je ponovno izpostavila pomen dobre imunosti in vlogo, ki jo ima uravnotežena prehrana pri tvorbi in ohranjanju odpornosti.
Vsak organizem je občasno tarča napada drugih organizmov. Kot odgovor na to smo skozi evolucijo razvili najrazličnejše obrambne strategije. Obrambo proti zahrbtnim bolezenskim mikroorganizmom, virusom, zajedalcem pa tudi rakavim celicam, nam omogoča imunski sistem (latinsko: immunis = osvobojen).
Holesterol je že nekaj zadnjih desetletij v Sloveniji, pa tudi v večini razvitega sveta, eden glavnih krivcev za razvoj srčno-žilnih bolezni in posledično za številne smrti, mnogi ga zato imenujejo ’tihi morilec’. Zakaj je tako pomembno, da imamo urejene vrednosti holesterola, nam je podrobno razložil vodilni slovenski strokovnjak za to področje, prof. dr. Zlatko Fras, dr. med.
Zbrali smo bistvene nasvete o pravilnem prehranjevanju, izbiri živil in pripravi hrane, da zmanjšate tveganje za povišan sladkor.
Pričenja se sezona bučk. Pripravite jih lahko na mnogo načinov. Za vas smo tokrat izbrali takšne s sirom. Dober tek.
Vabljeni k branju aprilske številke, v kateri nas nagovori Matija Cevc, lahko preberemo o holesterolu, dnevu žil, možganski kapi, razmerah povezanih s covid – 19, zdravljenju periferne arterijske bolezni in še mnogo več.
Prodajni avtomati so dostopen način za nakup pijače in prigrizkov, a v ponudbi prevladujejo pijače z dodanim sladkorjem in sladki prigrizki.
Prof. dr. Aleš Blinc, dr. med. je zbral nekaj zanimivih ugotovitev medicine in spoznanj raziskav. Preverite, kaj dobrega se je zgodilo v medicini.
Prekomerno uživanje soli dokazano škoduje zdravju. Sol in njen glavni vir natrij sta pomemben dejavnik tveganja za povišan krvni tlak in posledično za možgansko kap.