Dobre novice – piše Aleš Blinc
Prof. dr. Aleš Blinc, dr. med. je zbral nekaj zanimivih ugotovitev medicine in spoznanj raziskav. Preverite, kaj dobrega se je zgodilo v medicini.
Prof. dr. Aleš Blinc, dr. med. je zbral nekaj zanimivih ugotovitev medicine in spoznanj raziskav. Preverite, kaj dobrega se je zgodilo v medicini.
Prekomerno uživanje soli dokazano škoduje zdravju. Sol in njen glavni vir natrij sta pomemben dejavnik tveganja za povišan krvni tlak in posledično za možgansko kap.
Enostaven recept, ki ga hitro pripravimo. Z njim lahko popestrimo jedilnik ali se tokrat izkažemo kot iznajdljivi kuharji.
Vedno več je znanstvenih dokazov, da k večini presnovnih motenj, ki se na koncu izrazijo kot kronične bolezni, kot so na primer sladkorna bolezen tipa 2 in bolezni srca in žilja, pa tudi pešanje razumskih sposobnosti v starosti, prispeva pomanjkanje mikrohranil.
Ljudje, ki ne kadijo, se redno gibljejo, se zdravo prehranjujejo, največ zmerno uživajo alkohol in ohranjajo primerno telesno težo, lahko v povprečju pričakujejo, da bodo 10 let dlje živel brez kroničnih bolezni.
Ta recept lahko poskusite narediti skupaj z otroki ali vnuki, če ne bodo prej pojedli nekaterih sestavin. Hranljiv in okusen poobedek. Dober tek.
Pogosto se izgovarjamo, da ob koncu napornega delovnega dne nimamo časa poskrbeti za lastno zdravje. Že preprosta odločitev za hojo po stopnicah namesto vožnje z dvigalom, ali pa izbira obroka, bolj bogatega z zelenjavo kot mesom, sta korak v pravo smer.
Za ustrezno tvorbo vitamina D mora biti izpolnjenih več pogojev. Ker telo vitamin D deloma biosintetizira, je prehranske potrebe po tem vitaminu precej težje opredeliti. Poglobljeno o vitaminu D v članku Maruše Pavčič.
O vitalnosti navadno razmišljamo, ko ugotovimo, da je prišlo do upadanja naše življenjske moči in energije, ali pa, ko zbolimo. Ker na prenos dednih zapisov in z njimi povezanih lastnosti in nagnjenosti k nekaterim boleznim zaenkrat še ne vplivamo, lahko v veliki meri vplivamo na svoje zdravje z zdravju prijaznimi življenjskimi navadami.
Niso tak problem namizna sladila, s katerimi si zasladimo kavo ali čaj, problem so “skrita” sladila v industrijsko pripravljeni hrani in sladila v tekoči obliki, saj tam ne vemo, koliko jih zaužijemo.