Sedem priporočil za bolj zdravo življenje pri srčnem popuščanju

Zbiramo nekaj ključnih nasvetov za bolnike s srčnim popuščanjem. Z njimi boste več naredili za svoje zdravje in upamo, da si olajšali vsakdan življenja z boleznijo.

Prehrana

Hrana je zelo pomemben del zdravljenja bolnika s srčnim popuščanjem. Biti mora energijsko in hranilno uravnotežena z vsemi potrebnimi snovmi, ki krepijo in ohranjajo zdravje.

Obilni obroki delujejo utrujajoče in obremenjujejo prebavne organe ter krvni obtok. Zato jih zmanjšajte in razporedite v več manjših obrokov čez ves dan. Priporočljivi so trije glavni obroki in dva manjša (sadje, zelenjava, jogurt…).

V prehrano je treba vključiti živila, bogata z vlakninami, kot so zelenjava, sadje in žita.

Pozorni bodite na zadosten vnos beljakovin, da se izognete izgubi mišične mase.

Med kuhanjem ne dodajajte soli. Dodajte jo, ko je hrana že pripravljena, ker sol pri bolnikih s srčnim popuščanjem povzroči zastajanje tekočine v telesu. Nastanejo otekline in pojavi se oteženo dihanje.

Izogibati se je treba konzervirani hrani, kuhanim klobasam, pici, suhomesnatim izdelkom, čipsu, slanim prestam, slanim in praženim oreščkom, kislemu zelju, repi, sirom in drugi predelani hrani.

Nasveti glede soli

Namesto soli se priporoča uporaba začimb, zelišč, dišavnic (česen, čebula, peteršilj, drobnjak, origano, bazilika, majaron, muškatni orešček, luštrek, melisa, rožmarin, šetraj, zelena, timijan…) in limoninega soka.

Ne puščajte solnice na kuhinjski mizi.

Vedno poglejte na oznake hranilnih vrednosti kupljene hrane ali pa vprašajte, če jeste hrano v restavraciji.

Vnos kalija

Kalij je pomemben mineral, ki ga najdemo v raznolikih živilih, vpliva pa na ohranjanje normalnega bitja srca. Pri bolnikih s srčnim popuščanjem moramo biti pozorni na vnos kalija s prehrano, saj so vrednosti kalija spremenljive tudi zaradi zdravil za srčno popuščanje, zato je treba vrednost kalija spremljati. Živila z veliko kalija so npr. banane, pomaranče in avokado.

Če imate previsoko vrednost kalija, se tem živilom izogibajte. V tem primeru lahko zmanjšate vrednosti kalija tako, da:

  • sadje in zelenjavo, ki jo jeste, najprej namočite ali prekuhajte,
  • se izogibajte osoljeni, konzervirani ali dimljeni hrani,
  • omejite vnos mesnih izdelkov (in jih nadomestite z vegetarijansko različico).

Tekočine

Bolniki pogosto tožijo, da so žejni. To lahko vodi v čezmerno uživanje tekočine. Pri vnosu tekočine morate biti zelo pozorni, saj je pomembno tudi, koliko tekočine izločite.

Bolnik s srčnim popuščanjem lahko dnevno zaužije največ liter in pol do dva litra tekočine, k čemur je treba všteti tudi tekočino, ki jo vsebujejo živila.

Svetujemo, da si žejo lajšate z zaužitjem manjših koščkov sadja večkrat na dan ali pa ližete ledene kocke. Tudi zelo mrzla ali vroča pijača, ki jo pijete po požirkih, ali pa vlaženje ust z omočenimi vatiranimi palčkami, vam bo zmanjšala občutek žeje.

Odsvetujemo pitje gaziranih pijač.

Alkohol je lahko vzrok za srčno popuščanje in svetujemo popolno abstinenco. Pitje alkohola je omejeno na enega ali dva decilitra vina ob kosilu ali večerji. Tudi kava in pravi čas sta poživili, ki lahko povečata srčni utrip, in ju ne priporočamo.

Cepljenje

Pri bolnikih s srčnim popuščanjem lahko vsaka okužba in gripa ali pljučnica poslabšajo zdravstveno stanje. Zato je priporočljiva dobra zaščita pred možnimi okužbami. Vsekakor to zajema preventivno cepljenje proti pnevmokokni pljučnici in vsakoletno cepljenje proti gripi, ki ga svetujemo vsem bolnikom.

Kajenje

Nikotin obremeni srce, ožilje in škodljivo vpliva na pljuča. Kajenje vedno odsvetujemo.

Telesna aktivnost

Telesna aktivnost je pomembna za splošno dobro počutje in koristna za mišice. Poleg tega je telesna aktivnost zelo pomembna za pravilno delovanje srca, saj krepi srce, hkrati pa pomaga tudi pri uravnavanju krvnega pritiska in telesne teže.

Začnite počasi. K boljšemu počutju lahko pripomore že kratek sprehod. Majhne spremembe lahko sčasoma doprinesejo veliko.

Če niste zmožni hoditi, so možni tudi drugi načini, kako lahko ostanete aktivni:

  • kroženje z rameni: zakrožite ramena navzgor proti ušesom in nato nazaj. Nato spremenite smer kroženja in zakrožite naprej. Ponovite 10-krat;
  • stisk roke: roke postavite predse in sklenite dlani. Nato stiskajte roke tako, kot da bi želeli iztisniti zrak, ki je med rokama. Sprostite in ponovite 10-krat.

Vir: Dnevnik spremljanja srčnega popuščanja