Zakaj dojenje in uporaba telefona ne gresta skupaj

Piše Darija Cvetko

Ne glede na to, ali ste novopečena mama in se šele učite pravilnega pristavljanja dojenčka na prsi, ali pa ste z dojenjem »gor spravili« že drugega otroka in čakate na tretjega, vas želimo seznaniti, zakaj dojenje in uporaba zaslonov ne gresta skupaj.

Četudi je dojenje naravno, se ga moramo naučiti. Dojenje ne pomeni le fizične potrebe otroka po hranilih, ampak predstavlja pomembno vez med dojenčkom in materjo. Mame, ki prvič dojijo, vso pozornost preusmerijo v pravilno tehniko dojenja, sčasoma pa dojenje postane rutina ob kateri uporabljamo telefone.

Telefon uporabljamo, ker nam je med dojenjem dolgčas, ali pa telefon predstavlja obliko svobode – stik z zunanjim svetom, po katerem tako hrepenimo v času intenzivne skrbi in nege dojenčka. Čeprav so razlogi logični, pa zaradi uporabe telefona zamudimo bolj pomembno izkušnjo in ta je polna prisotnost matere in pristna povezava z otrokom.

Spodaj navajamo tri razloge, zakaj se izogniti uporabi telefona, medtem ko dojimo.

Uporaba telefona med dojenjem ovira očesni stik z otrokom

Očesni stik je temeljna oblika človeške komunikacije. V prvem letu imajo otroci omejene možnosti, kako vzpostaviti povezavo in komunicirati z drugim človekom, zato sta za dojenčke in malčke očesni stik in obrazna mimika bistvenega pomena.

    Očesni stik med mamo in njenim otrokom, zlasti dojenčkom v prvih šestih mesecih, je izjemno pomemben za krepitev varne navezanosti. Preko očesnega stika se mama in otrok sporazumevata – že zelo majhni dojenčki razločijo osnovna čustva, kot so veselje, strah in jeza. Dojenčki se preko očesnega stika učijo, da pogled drugih ljudi nosi zanj pomembne informacije. Prav tako pa tudi mama lažje razume, kaj se z otrokom dogaja, ko otroka gleda v obraz. Našteto prispeva h kasnejšemu razvoju komunikacijskih sposobnosti otroka.

    Naj telefon ostane vaše okno v svet, pri tem pa ne pozabite, da ste vi in vaš očesni stik z otrokom  njegovo okno v svet.

    Ob uporabi telefona med dojenjem, se otrok bori za vašo pozornost

    Preko očesnega stika in izrazov na obrazu dojenčki in malčki učijo vzpostavljati povezavo z odraslimi, učijo se odnosov. Nekoč so mislili, da dojenčki ne zmorejo razumeti čustev. Znan eksperiment (»still face experiment«), v katerem eden od staršev dojenčka gleda s praznim izrazom (se torej ne odziva na njegove potrebe in želje), dokazuje, da dojenčki prepoznajo pomanjkanje čustvene povezanosti svojih primarnih skrbnikov, kar jih zelo vznemiri.

    Prav to se zgodi, če ob dojenju uporabljamo telefon. Dojenček opazi premik naše pozornosti od njega na telefon. Ko gledamo v telefon, je izraz na našem obrazu večinoma »prazen«, nepremičen, kar v otroku povzroči nemir. Dojenček s čebljanjem, tarnanjem in stegovanjem ročic želi pritegniti pozornost nazaj nase. Čeprav se nam to zdi ljubko pa otroku povzroča nepotreben stres, saj naš negiben obraz razume kot izgubo stika oz. komunikacije. Kot bi ga odrezali od vas, od sveta.

    Dojenček oz. malček Ni RAZVAJEN, želi in POTREBUJE vaš pogled, vašo pozornost, saj le ta zanj pomeni preživetje.

    Uporaba telefona lahko vpliva na uspešnost dojenja

    Zaradi hkratnega dojenja in premikov rok ob uporabi telefona lahko pride do tega, da otrok ni več dobro pristavljen na našo dojko. Morda tega ne bomo opazile, dojenček pa lahko ob nepravilnem pristavljanju spije manj mleka ali ob tem pogoltne več zraka, kar se bo kazalo v potrebi po dodatnem podiranju kupčkov in v krčih.

    Pri novorojenčkih se rado zgodi, da pri dojenju prehitro začnejo toniti v spanec. Takrat ga z nežnimi gibi pod bradico predramimo in spodbudimo k nadaljevanju hranjena. Če pri dojenju uporabljamo telefon, lahko zamudimo ta trenutek in otrok trdno zaspi, ne da bi se dovolj najedel. Posebej bodimo pozorni pri dojenčkih, ki imajo zlatenico. Ti so še večji zaspančki in velikokrat raje izberejo spanec kot sesanje.

    Če ti razlogi niso dovolj močni, da bi ob dojenju pustile telefon ob strani, bi vam radi položili na srce, da še enkrat premislite. Vprašajte se, kako dolgo boste dojile? Kot bi mignil, bo tega, čeprav velikokrat napornega, a čudovitega obdobja enkrat konec. Če je to vaš edini ali zadnji otrok, najbrž ne boste nikoli več imele priložnosti pristaviti otroka na dojko.

    Naj telefon ostane vaše okno v svet, pri tem pa ne pozabite, da ste vi in vaš očesni stik z otrokom njegovo okno v svet. Želimo vam, da dojenje (po)ostane trenutek pristne in nežne povezanosti med vama.