Čas je, da premagamo aterosklerotično srčno-žilno bolezen

“Aterosklerotična srčno-žilna bolezen ali ateroskleroza je nevidna bolezen, ki v Sloveniji ogroža več kot 100.000 ljudi,” so na novinarski konferenci poudarili predstavniki ustanov, ki so združile moči v kampanji ozaveščanja o aterosklerozi: Zveza koronarnih društev in klubov Slovenije, Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije ter Združenje kardiologov Slovenije.

»Spreminjanje utečenih navad je za človeka nekaj najtežjega. A verjamem v pozitivno spodbudo in vsaka malenkost, ki jo posameznik naredi za obvladovanje dejavnikov tveganja, šteje,« je poudaril kardiolog prof. dr. Zlatko Fras, strokovni direktor Interne klinike UKC Ljubljana in predsednik Združenja kardiologov Slovenije.

»Vsem pacientom, ki pridejo v mojo ordinacijo, rečem, da imajo srečo, da so prišli. V Sloveniji imamo vse, kar imajo najboljši. Vse, ki pridejo k nam, znamo odlično pozdraviti, saj imamo vrhunsko tehnologijo in dva univerzitetna centra, ki delujeta neprestano. Srčno-žilne dogodke znamo nenehno in nemudoma razrešiti. Za te bolnike lahko potem poskrbimo v procesu sekundarne rehabilitacije. Tretjina bolnikov pa zaradi akutnega koronarnega sindroma umre in na to tretjino moramo misliti, ko iščemo poti za osveščanje čim širšega dela populacije o aterosklerozi,« je dejal.

Ateroskleroza povzroči 85 % smrti zaradi srčnega infarkta in možganske kapi

Ateroskleroza je osnovni vzrok za 85 % smrti zaradi srčnega infarkta in možganske kapi,1 ki sta poleg odpovedi srca med najpogostejšimi boleznimi srca in ožilja – te pa sovodilni vzrok za smrt prebivalcev Slovenije: kar 38 % vseh smrti v Sloveniji je posledica srčno-žilnih bolezni.3

Aterosklerotična srčno-žilna bolezen ali ateroskleroza je krovni izraz za opis različnih bolezni, ki jih povzroča kopičenje maščobnih oblog ali plakov v žilah.2 Eden ključnih dejavnikov tveganja za aterosklerozo je dolgotrajno povišan holesterol LDL – pa kljub temu dve tretjini bolnikov z ugotovljeno aterosklerozo ne uspeta doseči s smernicami priporočenih ciljnih vrednosti holesterola LDL v krvi.4,5 To kaže na veliko potrebo po inovativnih načinih ozaveščanja in zdravljenja bolnikov.

Ne zavedamo se resnosti dejavnikov tveganja

»Očitno je še vedno težava nezavedanje resnosti dejavnikov tveganja in premajhna individualna ozaveščenost, ko v obdobju navidezno polnega zdravja številni namenjajo čas predvsem pridobitni dejavnosti in iskanju kratkotrajnih užitkov, dopolnjenih s telesno nedejavnostjo, nezdravo prehrano, kajenjem, uživanjem alkohola in psihoaktivnih substanc, nepotrebnim izgorevanjem v kroničnem stresu – namesto da bi se osredotočili na zdravje, ki ga bodo še kako potrebovali po petdesetem letu, in zanj nekaj storili,« je dejal prim. Janez Poles, specialist interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine iz Bolnišnice Topolšica ter predsednik Zveze koronarnih društev in klubov Slovenije.

Dodal je, da smo v Sloveniji po letu 2000 na tem področju vendarle dosegli pomembne premike. »Stopnjo smrtnosti zaradi srčno-žilnih bolezni smo znižali pod 40 %, kar nas je uvrstilo med uspešnejše evropske države. Ob današnjem ocenjevanju ogroženosti bolnikov po tabelah SCORE 2 tako sodimo v skupino držav z zmerno ogroženostjo. Moti pa dejstvo, da je ženska populacija v Sloveniji bolj ogrožena in odstotek smrtnosti zaradi srčno-žilnih bolezni pri njih še vedno presega 40 %,« je opozoril prim. Poles.

“Nisem se zavedal, kako nevarna je lahko zvišana raven holesterola«

Ateroskleroza je nevidna bolezen. Mnogi ljudje ne občutijo nobenih simptomov, dokler se maščobna obloga v žilah ne odtrga. Nastane strdek, ki zamaši žilo, kar lahko privede do srčnega infarkta ali možganske kapi. To se je pred štirimi leti zgodilo tudi Alešu Sterletu: “Nisem se zavedal, kako nevarna je lahko zvišana raven holesterola. Čeprav sem na obveznem zdravniškem pregledu za službo že več kot pet let pred srčnim infarktom izvedel, da imam povišan holesterol v krvi, tega nisem jemal dovolj resno.«

80 % srčno-žilnih zapletov bi lahko preprečili

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije bi lahko preprečili 80 % srčno-žilnih zapletov.1 Če poznamo dejavnike tveganja za aterosklerozo, ki jih lahko izboljšamo, vključno z vrednostmi holesterola LDL, lahko zmanjšamo tveganje za njen razvoj. »Ljudje, ki poznajo svoje vrednosti krvnega tlaka, glukoze v krvi in holesterola, lahko pravočasno ukrepajo ob spremembah. Zato je tako zelo pomembna preventiva in redno spremljanje dejavnikov tveganja,« je pojasnila Jasna Jukič Petrovčič, vodja Posvetovalnice za srce pri Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije.  

Prim. Poles se kot kardiolog dnevno srečuje z izzivi, ko bolnikom pojasnjuje bolezni in načine zdravljenja, ki vključujejo tudi optimalno vseživljenjsko rehabilitacijo. »Ta pa zahteva bolnikov čas, voljo in rednost v izvajanju. Vsaka nedoslednost se kaže v hitrejšem napredovanju bolezni, izgubi telesne zmogljivosti, slabši odzivnosti in slabši kakovosti življenja. Ob opustitvi rehabilitacije je tudi čas življenja krajši. A ob pogovoru o bolezni, kakovosti življenja, pa tudi o zapletih in smrti, pogosto v bolniku zažari ogenj, ki spremeni njegov odnos do celovitega zdravljenja,« je dejal prim. Poles.

Pomembna vloga društev bolnikov pri podpori bolnikom s srčno-žilnimi boleznimi

Petra Simpson Grom, predsednica Koronarnega kluba Ljubljana, ki deluje v okviru Zveze koronarnih društev in klubov Slovenije, je poudarila, kako zelo pomembno je bolniku prisluhniti in vzpostaviti zaupljiv odnos. »V Koronarnem klubu Ljubljana je bolnik enakovreden partner v timu, ki ga sestavljajo strokovnjaki z različnih področij srčno-žilne rehabilitacije in preventive. Skupaj oblikujemo izvedbo programa. Zelo dragocene so tudi izmenjave izkušenj med člani. Bolnik ima v okviru vseživljenjske rehabilitacije dovolj časa za soočanje z boleznijo in za spremembe načina življenja, ki so pomembne za obvladovanje dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni. Ob tem ima kontinuirano podporo interdisciplinarnega strokovnega kadra,« je dejala.

Tudi v Posvetovalnici za srce pri Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije poudarjajo pomen zaupanja med bolniki in strokovnim osebjem. »Ljudje zelo cenijo dejstvo, da znamo prisluhnit njihovim težavam, skrbem, strahu. Da jih aktivno poslušamo in ne obsojamo, ne kritiziramo, ne solimo pameti. Da smo sočutni, strpni do njih, kadar imajo drugačen pogled, kaj je za njih zdravo. S takim odnosom jih pridobimo in takrat lahko začnemo graditi. Včasih nam to uspe hitro, včasih traja dlje. A pomembno je, da tudi bolnik opazi napredek. Tako na počutju kot tudi pri merljivih rezultatih, na primer, ko se znižajo holesterol, krvni tlak, zmanjša obseg pasu. Zdravstvena vzgoja je dolgotrajen proces, če želimo doseči trajne rezultate,« je dejala Jasna Jurič Petrovčič.  

»Pri rehabilitaciji ne smemo izgubljati časa«

Za bolnike, ki doživijo srčno-žilni zaplet, je rehabilitacija izrednega pomena. To je vseživljenjski proces, ki ga imenujemo sekundarna preventiva in je razdeljen v več faz: neposredno ob dogodku (na primer infarktu) sledi bolnišnična in nato ambulantna rehabilitacija, kasneje pa vseživljenjska rehabilitacija. Ključni namen rehabilitacije je upočasniti poslabšanje oziroma napredovanje bolezni ter ponovne srčno-žilne zaplete, da lahko bolnik zaživi polno življenje. Prim. Poles je poudaril, da pri tem ne smemo izgubljati časa. »Sicer bo učinek dobro opravljenega posega v bolnišnici izzvenel brez pravega učinka. S strokovnega stališča  je interventni poseg brez nadaljevanja vseživljenjske rehabilitacije nepopolna zdravstvena storitev. Pričakujemo, da se bomo z bolnikom po akutnem srčno-žilnem dogodku čim prej srečali, torej neposredno po opravljeni ambulantni rehabilitaciji ali odpustu iz bolnišnice, ko je klinično stanje bolnika stabilno in uvedena ustrezna terapija, da bo prišel v koronarno društvo oz. klub – to pa je mogoče le ob dobrem sodelovanju kardiologov, ki izvajajo ambulantno rehabilitacijo, in odpustnih zdravnikov ali izbranih zdravnikov na primarnem nivoju,« je dejal prim. Poles.

V Koronarnem klubu Ljubljana bodo v maju 2022 začeli s projektom Obvladovanje ravni krvnih maščob v procesu vseživljenjske rehabilitacije koronarnih bolnikov. “V okviru sistematičnega preverjanja dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni smo leta 2019 ugotovili, da imajo naši člani dobro urejen krvni tlak  in krvni sladkor, kadilcev je med njimi manj kot 2 %, prav tako so dobro telesno zmogljivi. Nismo pa bili zadovoljni z vrednostmi holesterola LDL, saj je manj kot 30 % bolnikov dosegalo ciljne vrednosti. Ta projekt bo naslavljal ta dejavnik tveganja za aterosklerozo,« je Petra Simpson Grom opisala projekt, ki bo vključeval začetne in končne meritve, vprašalnike, individualne posvete, delavnice in specializirano vadbo.

»Pomembno je, da se človek zave, da ni večen in da zdravje ne bo trajalo v nedogled. Zato lepo vabim vse zdrave ljudi, ki nimajo nobenih težav ali zdravil, da se oglasijo pri nas na strokovni posvet in na preventivne meritve za ugotavljanje srčno-žilnih bolezni. Tudi vse, ki že vedo, da imajo določene bolezenske težave, prijazno vabim, da se udeležijo posveta in meritev, saj s tem spremljamo učinkovitost predpisane terapije oz. ugotovimo napredovanje določenega bolezenskega stanja,« je dejala Jasna Jurič Petrovčič.

Za več informacij o aterosklerozi obiščite www.zasrce.si/ateroskleroza.

Viri:

  1. World Health Organization (WHO). Cardiovascular diseases (CVDs). Available at: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/ detail/cardiovascular-diseases-(cvds). [Dostopano: september 2021];
  2. NIH. National Heart, Lung and Blood Institute – Atherosclerosis. Dosegljivo na: https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/atherosclerosis#:~:text=Atherosclerosis%20usually%20doesn’t%20cause,and%20symptoms%20of%20 the%20disease. Dostopano: september 2021;
  3. Zdravstveni statistični letopis 2020, NIJZ
  4. Allen JM, Arnold SV, Lohr NL et al. Assessing low density lipoprotein cholesterol risk in secondary prevention patients within the PINNACLE National Outpatient Registry [abstract 12904]. Circulation. 2019; 140: A12904.
  5. Cannon CP, Khan I, Klimchak AC, Reynolds MR, Sanchez RJ, Sasiela WJ. Simulation of lipid-lowering therapy intensification in a population with atherosclerotic cardiovascular disease. JAMA Cardiol.