Posvetovalnica za srce v prvem letu epidemije
Kako je Posvetovalnica za srce v prvem letu epidemije postala kraj ne le meritev, ampak prijazne besede, pogovora in predvsem človeškega stika, ki ga vsi zelo pogrešamo.
Kako je Posvetovalnica za srce v prvem letu epidemije postala kraj ne le meritev, ampak prijazne besede, pogovora in predvsem človeškega stika, ki ga vsi zelo pogrešamo.
Zdravilo sitagliptin se je sprva uveljavilo zoper sladkorno bolezen, ker zavira encim DPP-4, ki razgrajuje koristni glukagonu podobni peptid-1. Drugi, morda še pomembnejši učinek sitaglipitina je, da zavira aktivacijo limfocitov T po presaditvi kostnega mozga gensko ne-identičnega dajalca.
Bolniki s sladkorno boleznijo lažje prenašajo zdravljenje, ki ne zahteva nenehnega zbadanja z injekcijami inzulina.
Vsako leto 31. januarja obeležujemo dan brez cigarete, ki kadilcem pomeni priložnost za opustitev kajenja. Opustitev kajenja prinese številne koristi za zdravje v vsakem starostnem obdobju, v času COVID–19 pa predstavlja dodatne koristi za zdravje.
Najbolj pomembno pa je zavedanje, da so izmed vseh najbolj ogrožene osebe, ki imajo poleg zvišanega holesterola pridružene še druge, tako imenovane poglavitne dejavnike tveganja za aterosklerozo, kamor sodijo kajenje, zvišan krvni tlak, sladkorna bolezen, telesna nedejavnost in neustrezna prehrana.
Na žalost so bolniki z atrijsko fibrilacijo in sladkorno boleznijo bolj nagnjeni k nastanku možganske kapi, ki doleti kar četrtino odraslih, med katerimi je približno 30 % bolnikov delovno aktivnih …
Preveri, kako lahko z zdravim načinom življenja tveganje za nastanek možganske kapi zmanjšamo!
Holesterol je že nekaj zadnjih desetletij v Sloveniji, pa tudi v večini razvitega sveta, eden glavnih krivcev za razvoj srčno-žilnih bolezni in posledično za številne smrti, mnogi ga zato imenujejo ’tihi morilec’. Zakaj je tako pomembno, da imamo urejene vrednosti holesterola, nam je podrobno razložil vodilni slovenski strokovnjak za to področje, prof. dr. Zlatko Fras, dr. med.
Zbrali smo bistvene nasvete o pravilnem prehranjevanju, izbiri živil in pripravi hrane, da zmanjšate tveganje za povišan sladkor.