Sodelovanje bolnika in farmacevta pri zdravljenju z zdravili

Piše Ana Banović Koščak, mag. farm., Lekarna Nova Gorica

Poznamo učinkovita in varna zdravila za zdravljenje bolezni srca in žilja in sladkorno bolezen, vendar brez sodelovanja bolnika pri zdravljenju z zdravili in sodelovanja med zdravnikom, farmacevtom in bolnikom ne moremo zagotoviti optimalnega zdravljenja ter izboljšanja oz. vzdrževanja z zdravjem povezane kakovosti življenja.

Bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen so kronične bolezni, ki z leti zahtevajo redno jemanje večjega števila zdravil. Če temu prištejemo še druge pridružene bolezni, se število zdravil, ki jih bolnik zaužije na dan, hitro poveča. Dokazano je, da redno jemanje osem ali več zdravil, poveča tveganje za interakcije z zdravili in prehranskimi dopolnili ali za neželene učinke zdravljenja. Da se tem težavam v čim večji meri izognemo, je zelo pomemben timski pristop pri obravnavi in zdravljenju bolnika. Partnerski odnos med zdravnikom, farmacevtom in bolnikom lahko veliko pripomore k izboljšanju sodelovanja bolnika pri zdravljenju z zdravili ter samim izidom zdravljenja.

Sodelovanje pri zdravljenju z zdravili

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) ugotavlja, da skoraj polovica kroničnih bolnikov ne jemlje zdravil v skladu z zdravnikovimi priporočili, ter da manj kot 19 % bolnikov upošteva navodila za spremembo življenjskega sloga. Farmakoepidemiološka raziskava, izvedena v Sloveniji (2009−2013) je tudi pokazala, da 62,2 % oseb prekine zdravljenje s statini, od tega 45,9 % že v prvem letu zdravljenja. Številke nam povejo, da je izboljšanje sodelovanja pri zdravljenju z zdravili še vedno velik izziv za zdravstvene delavce, hkrati pa potrebna večja angažiranost bolnika pri zdravljenju kot le upoštevanje navodil. Boljše sodelovanje pri zdravljenju z zdravili nam prinaša trikrat večjo verjetnost za boljši učinek zdravljenja in dvakrat manjšo verjetnost smrtnega izida.

Razlogi nesodelovanja pri zdravljenju z zdravili

Razlogi so lahko nenamerni (pozabljivost, slabo razumevanje navodil, slaba komunikacija, zapletenost odmerjanja zdravil, napake zaradi slabšega vida) ali namerni (zmotno prepričanje o zdravljenju ali pričakovanju zdravljenja, dvom o potrebi zdravljenja, zanikanje bolezni, strah pred neželenimi učinki).

Posledice nesodelovanja pri zdravljenju z zdravili

Nesodelovanje pri zdravljenju z zdravili prinaša slabše učinke zdravljenja in poslabšanje zdravstvenega stanja, posledično pa uvedbo intenzivnejše terapije ali zdravila z več neželenimi učinki. Zdravljenje je dražje, več je hospitalizacij ali nujnih operacij. Nedvomno je s tem povezana tudi slabša kvaliteta življenja.

Kdaj se posvetovati s farmacevtom v lekarni?

Pri nakupu zdravil brez recepta ali prehranskih dopolnil se lahko posvetujete s farmacevtom glede možnih interakcij z zdravili, ki jih redno jemljete. Posebej pozorni bodite, če jemljete zdravila za redčenje krvi, ste onkološki bolnik ali se zdravite zaradi avtoimunske bolezni (npr. revmatoidni artritis, luskavica, kronična vnetna črevesna bolezen, multipla skleroza).

Možne interakcije z zdravili in prehranskimi dopolnili: določena zdravila in prehranska dopolnila lahko okrepijo učinek zdravil za redčenje krvi in povečajo tveganje za krvavitve, določena prehranska dopolnila lahko zmanjšajo učinek kemoterapije, določena zdravila in prehranska dopolnila za krepitev odpornosti niso primerna pri avtoimunskih boleznih, zeliščna zdravila in prehranska dopolnila (npr. šentjanževka, brusnice, česen, ginko, kurkuma) pogosto vstopajo v interakcije.

V lekarnah so na voljo zdravila brez recepta proti bolečinam, vendar so pri kroničnih boleznih srca in ožilja (arterijska hipertenzija, srčno popuščanje) ali okvari ledvic manj primerna. Ravno tako določena zdravila za blaženje simptomov prehlada niso priporočljiva pri arterijski hipertenziji ali aritmiji, pri bolezni ščitnice ali prostate.

Farmacevtske storitve v lekarni

V lekarnah je na voljo individualno farmacevtsko svetovanje: Osebna kartica zdravil in Pregled uporabe zdravil. Namenjeno je vsem, ki se zdravijo z zdravili (pet ali več zdravil na dan), še posebej pa osebam, ki:

  • težko obvladujejo vsakodnevno jemanje zdravil,
  • jim zdravila predpisuje več zdravnikov,
  • se zdravijo za več različnih boleznih,
  • so pred kratkim odpuščeni iz bolnišnice,
  • so dobili novo zdravilo, zamenjali eno ali več zdravil.

Farmacevti želimo, da bi vsakdo, ki redno jemlje zdravila pridobil Osebno kartico zdravil, ki je pregleden seznam in odličen pripomoček pri prepoznavanju in pravilnem jemanju zdravil. Lahko se jo uporablja pri obisku zdravnika, napotitvi v bolnišnico ali drug specialističen pregled. Lahko bi bila osebni dokument vsakega bolnika, ki prepreči nepotrebne napake ali zaplete pri zdravljenju z zdravili.

Pregled uporabe zdravil je poglobljen pogovor s farmacevtom o pravilni uporabi zdravil in namenu zdravljenja z njimi. Med pogovorom bolnik dobi dodatne informacije in napotke o pravilni uporabi zdravil ter predloge za rešitev morebitnih težav, povezanih z zdravili (npr. sum na neželeni učinek, možne interakcije med zdravili).

Farmacevtske storitve so v veliko pomoč tudi svojcem, ki skrbijo za kroničnega ali dementnega bolnika.

Ambulanta farmacevta svetovalca

Ambulanta farmacevta svetovalca deluje na primarni ravni v zdravstvenih domovih. Gre za sodelovanje med osebnim zdravnikom in kliničnim farmacevtom, ki izvaja farmakoterapijske preglede. Cilj farmakoterapijskega pregleda je optimizacija ter racionalizacija zdravljenja z zdravili, zmanjšanje neželenih učinkov in izboljšanje ali vzdrževanje z zdravjem povezane kakovosti življenja.

Na pregled k kliničnemu farmacevtu vas lahko napoti osebni zdravnik. Klinični farmacevt se pogovori z vami o jemanju zdravil in vaših izkušnjah z njimi. Po natančnem pregledu zgodovine zdravljenja pa pripravi predloge v farmakoterapijskem izvidu. O morebitnih spremembah terapije se nato pogovorite z vašim osebnim zdravnikom.

Ali ste vedeli?

Poznamo tudi vpliv bele halje na sodelovanje pri zdravljenju z zdravili. Pravijo, da bolniki pravilneje jemljejo zdravila 5 dni pred napovedanim obiskom zdravnika in 5 dni po obisku zdravnika.

Likovna oprema: Irena Koren

Viri:

http://www.sfd.si/modules/catalog/products/prodfile/knjizica2011splet.pdf

http://www.sfd.si/modules/catalog/products/prodfile/knjizicasfd2015www.pdf