Goltanje hrane je škodljivo
Japonski raziskovalci poročajo, da so se hitri jedci v 5 letih opazovanja zredili v povprečju za 5,3 kg, normalno hitri jedci za 0,23 kg, počasni jedci pa so shujšali za 1,5 kg.
Japonski raziskovalci poročajo, da so se hitri jedci v 5 letih opazovanja zredili v povprečju za 5,3 kg, normalno hitri jedci za 0,23 kg, počasni jedci pa so shujšali za 1,5 kg.
Recept nosi pridih kitajske in mehiške kuhinji, prilagojen pa je kuharjem, ki jed radi naredijo malo drugače.
Kaj so to transmaščobne kisline? Zakaj so tako škodljive, da smo jih zakonsko omejili in zakaj je prepoved uveljavljena prav v Sloveniji, ne pa tudi v vseh državah Evropske unije, se sprašuje mnogo potrošnikov.
V sredo, 5. 2. 2020 vas ob 17. uri vabimo na predavanje prim. Matija Cevc, dr. med., ki bo spregovoril o debelosti in tveganjih, ki jih ta predstavlja za zdravje posameznika.
Splača se odkrivati stanja, ki lahko vodijo v sladkorno bolezen, a jih je mogoče dobro obvladovati z zdravo prehrano, vzdrževanjem primerne telesne teže in z redno telesno dejavnostjo.
Ljudje, ki uživajo predelano hrano, zaužijejo dnevno skoraj 500 kalorij več kot tisti, ki jedo hrano iz nepredelanih sestavin, zato se zredijo.
Maruša Pavčič, univ. dipl. inž. živilstva nam je ponovno postregla s par nasveti na področju prehrane, s katerimi bomo ohranjali vitek pas in boljše zdravje. Vabljeni k branju!
Vlakna ali vlaknine so tisti polisaharidi in oligosaharidi v sadju, zelenjavi, stročnicah in žitih, ki potujejo skozi prebavila skorajda neprebavljeni, a vendarle igrajo zelo pomembno vlogo.
V nasprotju z zaključki nekaterih raziskav, ki so v zadnjih letih postavile pod vprašaj koristnost omejevanja soli v prehrani, so evropski strokovnjaki ob ponovni analizi podatkov zaključili, da je vsekakor koristno stremeti k vnosu soli, ki ne bi presegal 5 g dnevno.
Podružnica društva za Dolenjsko in Belo krajino, v sodelovanju z Knjižnico Mirana Jarca Novo Mesto, vabi na predavanje, ki bo potekalo 10. 12. 2019. Prisrčno vabljeni!