Srčno popuščanje – kako do diagnoze?

Janezova* pot do diagnoze

Janez, ki je pred tremi leti preživel srčni napad, svojemu kardiologu pove, da je v zadnjih nekaj tednih pridobil nekaj kilogramov. Njegovi gležnji so otekli, delo in druge vsakodnevne aktivnosti mu povzročajo težave, saj mu hitro zmanjka sape in je ves čas utrujen. Krvni test pokaže nivo NT-proBNP v višini 876 pg/mL. Ehokardiografija oceni njegovo izmetno frakcijo kot 38 %. Torej ima srčno popuščanje z zmanjšano izmetno frakcijo.

Kardiolog postavi diagnozo srčnega popuščanja stopnje NYHA III. Janez pove svojemu kardiologu, da občasno čuti palpitacije, se počuti omotičnega in kot bi bil omamljen. Krvni testi prav tako pokažejo, da ima Janez nizke ravni železa. EKG je normalen. Kardiolog prosi Janeza, da nosi Holterjev monitor dva dni in da beleži ritem svojega srca. To pokaže občasne nenormalne srčne ritme (aritmije).

Zakaj je zgodnja diagnoza pomembna

Zgodnja diagnoza omogoča, da bolnik lahko pravočasno začne z zdravljenjem in sprejeme potrebne spremembe življenjskega sloga, kar izboljša kakovost ter zmanjša tveganje za življenje ogrožajoče zaplete. Ljudje v fazah A in B (glej spodaj Stopnje srčnega popuščanja), so izpostavljeni visokemu tveganju za srčno popuščanje.

Pri nekaterih to pomeni, da obstaja možnost preprečitve srčnega popuščanja.

Za bolnike s simptomatskim srčnim popuščanjem, ko se že kažejo resni znaki srčnega popuščanje, zdravljenje zmanjšuje tveganje za napredovanje bolezni. To pomeni, da je srčno popuščanje bolje diagnosticirati čim prej.

Če opazite kakšne znake, ki vas skrbijo, se posvetujte s svojim zdravnikom. Ne bojte se izraziti svojih skrbi in jih nenehno omenjati.

Katere bolezni povzročajo znake in simptome podobne srčnemu popuščanju

Veliko drugih bolezni ima enake ali podobne znake in simptome kot srčno popuščanje. Na primer zadihanost, utrujenost, zatekanje okoli sklepov so lahko tudi znaki drugih bolezni.

Do potrditve srčnega popušča zdravnik pride po tem, ko izključi bolezni kot so astma, bolezni jeter, sladkorna bolezen, bolezni ledvic, slabokrvnost in pljučne bolezni. To pomeni, da izključijo druge bolezni (diferencialna diagnoza).

Zdravnik ne preverja samo znakov srčnega popuščanja. Preveri tudi kakšna je struktura srca in ali v njegovem delovanju prihaja do nenormalnih stanj. Opravi lahko več testov in tako preveri, kako dobro deluje vaše srce in ob tem išče vzroke za srčno popuščanje.

Stopnje srčnega popuščanja

STOPNJA A: TVEGANJE ZA SRČNO POPUŠČANJE
Bolniki, ki so ogroženi za srčno popuščanje, vendar trenutno nimajo simptomov ali znakov srčnega popuščanja ter nimajo strukturne ali funkcionalne srčne bolezni.
Bolniki s hipertenzijo, srčno – žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo, debelostjo, genetsko podvrženi bolniki za kardiomiopatijo ali z družinsko anamnezo kardiomiopatije.

STOPNJA B: PRED-SRČNO POPUŠČANJEM
Bolniki brez trenutnih ali preteklih simptomov ali znakov srčnega popuščanja, vendar z dokazi za eno od naslednjega: strukturna srčna bolezen, tveganje in povečane ravni natriuretičnega peptida ali vztrajno povišane in srčne troponine v odsotnosti konkurenčnih diagnoz.

STOPNJA C: BOLEZENSKI ZNAKI SRČNEGA POPUŠČANJA
Bolniki s trenutnimi ali preteklimi simptomi ali znaki srčnega popuščanja.

STOPNJA D: NAPREDNO SRČNO POPUŠČANJE
Resni simptomi srčnega popuščanja, ki vplivajo na vsakdanje življenje in vodijo v pogoste hospitalizacije.

Preiskave za diagnostiko srčnega popuščanja

Laboratorijski testi

Morda boste naredili nekaj laboratorijskih testov: splošna krvna slika, analiza urina, ki bo izključila morebitna vnetja urinalnega traka in bolezni ledvic, analiza elektrolitov, soli, mineralov (natrij, kalij, klorid), nivo kreatina, glukoza v urinu, nivo in tip maščob (lipidni status), jetrni testi, zaradi prisotnosti naloženih snovi v jetrih, nivo železa, hemoglobin zaradi slabokrvnosti in hormoni ščitnice – merjenje ravni TSH.

Nekatere teste je potrebno čez čas ponoviti.

Merjenje natriuretičnih peptidov

Pri srčnem popuščanju je pomembno, da se preveri natriuretične peptide (natriuretični hormoni). Natriuretični peptidi so majhni proteini in sicer B-tip natriuretični peptid (BNP) ali N-terminalni pro-B-tip natriuretični peptid (NT-proBNP).

Natriuretični peptidi se odzivajo na zvečano prostornino krvi ter razširijo žile, da zvečajo pripravljenost telesa na večjo količino krvi, oziroma spodbudijo odvajanje vode (diurezo — od tod njihovo ime), da lahko organizem odstrani odvečno tekočino. V pogojih srčnega popuščanja se zato njihova koncentracija v krvi pričakovano zviša.

Spremembe v tlaku ali volumnu krvi v srcu sprostijo BNP in NT-proBNP. Merjenje ravni lahko pomaga ugotoviti srčno popuščanje, potem ko je izključenih več dejavnikov, ki lahko vplivajo na ravni natriuretičnih peptidov. Na primer debelost znižuje ravni natriuretičnih peptidov, medtem ko jih srčni napadi, pljučna embolija, aritmije, bolezni ledvic, določena zdravila za zdravljenje raka in hude okužbe zvišujejo. Merjenje natriuretičnih peptidov samo po sebi ne postavi diagnoze srčnega popuščanja.

Merjenje ravni BNP in NT-proBNP pa lahko pomaga spremljati napredek zdravljenja bolezni, podobno kot merjenje ravni krvnega sladkorja pri diabetesu.

Elektrokardiogram (EKG)

Elektrokardiogram (EKG) uporablja senzorje pritrjene na kožo, da odkrije spremembe v električnih signalih srca. Te spremembe lahko povzročijo ali se zgodijo zaradi srčnega popuščanja, kot so aritmije, ishemična srčna bolezen in kardiomiopatija. EKG ne postavi diagnoze srčnega popuščanja, vendar lahko poda dodatne informacije o delovanju srca.

EKG lahko opravimo v ležečem položaju ali med vožnjo s sobnim kolesom ter na tekočem traku, če se simptomi ponavadi pojavijo med telesno aktivnostjo. Zdravnik lahko predpiše tudi nošenje Holterjevega monitorja, pri čemer bolnik okoli pasu nekaj dni nosi majhno napravo. Ta naprava zbira podatke med vsakodnevnimi aktivnostmi.

Ehokardiografija (echocardiogram)

Ehokardiografija je pregled z ultrazvokom, ki uporablja zvočne valove (ultrazvok), da ustvari sliko srca. Uporablja isto načelo kot pregledi med nosečnostjo. Ehokardiogrami omogočajo specialistu, da preveri, kako dobro srce deluje, na primer z merjenjem izmetne frakcije. Prikažejo tudi podrobnosti, kot so velikost in oblika srčnih prekatov, ali se srčne mišice pravilno premikajo in ali so zaklopke debele ali puščajo.

Druge vrste testov ali pregledov

Poleg omenjenih preiskav lahko zdravnik predpiše rentgenski pregled prsnega koša. Ta pomaga najti druge vzroke za težave pri dihanju (težka sapa), kot je npr. pljučna bolezen. Rentgen lahko nakaže simptome, ki nakazujejo na diagnozo srčnega popuščanja, kot so tekočina v pljučih (pljučna kongestija) ali nenormalno povečanje srca (kardiomegalija). Lahko se opravi tudi slikanje srca z magnetno resonanco (MR), enofotonska emisijska računalniška tomografija (SPECT) ali računalniška tomografija srca. Te preiskave lahko zagotovijo dodatne informacije o stanju srca in morebitnih težavah.

* Janez je izmišljeno ime
Viri: https://globalhearthub.org/wp-content/uploads/2023/04/GHH_HF-PatientGuide_EN_2023_FINAL_240423_e-copy.pdf
medlineplus.gov/lab-tests/
www.mayoclinic.org/tests-procedures
foto:Pexels