Predavanja

Pljučnica in ostale pnevmokokne okužbe, kako se učinkovito zaščitimo, 1. 2. 2023

Predavatelj: prof. dr. Zlatko Fras, dr. med. iz Interne klinike, UKC Ljubljana.

Sodobni pogledi na debelost, 9. 3. 2022

Predavanje: Sodobni pogledi na debelost, 9. 3. 2022
O srčnem popuščanju, ki ga je dne, 6. 10. 2021, pripravila dr. RENATA OKRAJŠEK, dr. med., UKC Ljubljana, Klinika za kardiologijo.
3. 6. 2021 smo izvedli spletno predavanja na temo hujšanja (regulacija telesne teže). Predavateljica je asist. dr. MILENA BLAŽ KOVAČ, dr. med. spec., ZD Ljubljana, Šiška.

Obrazi prsne bolečine

Dne, 5. maja 2021 je potekalo spletno predavanje z naslovom Obrazi prsne bolečine. Predavatelj: Luka Vitez, dr. med., specializant kardiologije in vaskularne medicine v UKC Ljubljana.

Kako skrbimo za zdravje srca in žil

Na svetovni dan zdravja, 7. 4. 2021 je prim. Matija Cevc, dr. med, predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, imel izjemno zanimivo predavanje o tem, kako čim bolj učinkovito skrbeti za zdravje srca in žil, kako upočasniti proces ateroskleroze in raznih bolezni srca in ožilja, kaj pomeni zdrava in uravnotežena (mediteranska) prehrana, pomen gibanja, nekajenja, kako skrbeti za optimalno telesno težo ter obseg pasu. Zanimivi so tudi podatki o povečanju telesne teže in zmanjšani gibalni sposobnosti slovenskih otrok med epidemijo, kar dolgoročno vpliva na slabše zdravje državljanov v prihodnosti.

Intervju

Srčno popuščanje – kako ga zdravimo?, 9. 1. 2023

Možganska kap – zgodba bolnice, 19. 12. 2023

Lesarski inženir, Vinko Golmajer, pripoveduje svojo zgodbo, kako so se pri njem začele težave z dihanjem in stiskanjem v prsih, kako je prišel do diagnoze in o tem, kako danes živi s transtiretinsko amiloidozo. Za pomoč pri lajšanju težav si je na začetku pomagal na različne načine, kasneje pa začel prejemati tudi novo, pravkar registrirano zdravilo. V pogovoru pove tudi, da so kot posledica bolezni prišle druge težave, ki pa jih je in jih še vztrajno rešuje.
Kaj je srčno popuščanje, kateri so vzroki, kako ga občutijo bolniki in predvsem, kako ga diagnosticirajo zdravniki. To so vprašanja, ki smo jih naslovili na zdravnico, specialistko kardiovaskularne medicine, dr. Nino Vene, iz oddelka za srčno-žilne bolezni, UKC Ljubljana. V pogovoru z njo smo izvedeli tudi, kako se bolniki in njihovi svojci spoprijemajo s stisko in psihičnimi težavami, kako to doživljajo in kako si pri tem lahko pomagajo.

Telesna vadba

Spodnji videi so namenjeni prijateljem Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije in ljubiteljem zdravega načina življenja.

Društvo za srce je vedno ponujajo raznovrstno vadbo, ko smo združili prijetno s koristnim, in sicer telesno aktivnost na prostem in druženje. V dobri družbi in v prijetnem vzdušju smo redno razgibali in krepili svoje telo, ter tako prispevali k boljšemu psihofizičnemu počutju.
Zaradi nevarnosti širjenja okužbe s korona virusom in ukrepa prepovedi združevanja, društvo ne more organizirati takšnih srečanj. Zato smo za vas pripravili video posnetke vadb, ki naj prispevajo k ohranjanju vašega fizičnega in posledično tudi duševnega zdravja.

Vadbe so raznolike in zanimive, sestavljene iz različnih razteznih, krepilnih in sprostilnih vaj, prilagojena starosti, sposobnostim in zdravstvenim posebnostim vadečih v društvu in širše.

Vaje prikazuje: Barbara Sluga, prof. švz. Posneto: februar in marec 2021

Novinarske konference

Posnetek novinarske konference ob Evropskem dnevu osveščanja o možganski kapi, maj 2021