Posodobili smo program ODKLOP

S programom ODKLOP naslavljamo vse pomembne teme digitalnega med mladostniki. Prvi program je luč sveta ugledal leta 2018, spodbudilo ga je strokovno srečanje, ki ga je Društvo za srce leta 2017 izvedlo v Ljubljani. Naslov srečanja je bil »Kako nove digitalne tehnologije spreminjajo življenja in sanje naših otrok«.

Od takrat pa do danes se je vpliv digitalnih vsebin potrojil, vmes nas je pretresla tudi epidemija kovida, ko se je zaradi šolanja na daljavo, čas pred zasloni pri šolarjih podaljšal.

Od 2018. do 2023. leta smo program izvajali v različnih okoljih ter ga s pomočjo sodelavk dopolnili in nadgradili. Hkrati so se v času dela na daljavo spremenili vzorci uporabe tehnologij, pojavile pa so se nove storitve, ki mladim omogočajo drugo izkušnjo življenja. 

V vmesnem času so nastajali dodatki k priročniku, v letu 2024 pa smo se odločili, da pripravimo prenovljeno različico, v kateri opuščamo opise nekaterih dejavnosti in dodajamo nove.

Nekatere prilagoditve se nanašajo na metode izvajanja, na primer na potrebo po večji raznolikosti metod (gibanje, več videovsebin, več slikovnega gradiva ipd.); druge nove dejavnosti vključujejo tematike, ki so se pojavile v zadnjih letih in v času nastajanja osnovnega priročnika sploh še niso obstajale. Tako spremljamo skokovit razvoj orodij umetne inteligence, novih omrežij in orodij za kreiranje ter trženje vsebin, kot so na primer OnlyFans, TikTok, Snapchat, …

Tudi obdobje ukrepov za preprečevanje prenosa okužb v času pandemije, ki so zaznamovali zadnjih nekaj let, je prineslo nove izzive in posledično drug pogled na uporabo zaslonov in digitalnih vsebin za vse generacije. Iz teh razlogov so se v tem času spremenili navade in življenjski slog mladih na spletu in tudi sicer. 

Ključna vsebinska sprememba je tudi, da dodajamo vsebine, povezane z razvojem skupnosti v digitalnem svetu, ter dopolnjujemo vsebine o delu v digitalnem okolju. Program dela je tako sestavljen iz 7 zaporednih delavnic. Delavnice se v nekaterih korakih vsebinsko navezujejo druga na drugo, vendar to ne vpliva na njihovo izvedbo. 

V vsakem poglavju je najprej opisanih nekaj dejavnosti, čemur sledijo viri in material za izvajalce. Ta vsebuje podporno gradivo za izvajalce delavnic (učiteljice in učitelje). Dejavnosti lahko izvajamo samostojno, vsako zase, kjer pa se teme nadgrajujejo, jih je smiselno izvesti po vrsti, kot so predstavljene v priročniku. 

S programom želimo zmanjšati in preprečiti prekomerno uporabo zaslonov pri osnovnošolcih, hkrati pa povečati odgovoren odnos mladih do vsebin in uporabe spletnih in digitalnih tehnologij. S tem na dolgi rok zmanjšujemo in preprečujemo tudi potencialni razvoj zasvojenosti z zaslonskimi vsebinami (računalniškimi igrami, spletnim nakupovanjem, družbenimi omrežji, igrami na srečo itd.). 

Poleg osnovnošolcev bi radi o področju osvestili tudi starše, ki so v osnovnošolskem obdobju ključni akterji otrokove opore in socializacije.

Poleg izvajanja programa ODKLOP oz. posameznih delavnic, izvajamo tudi usposabljanja za pedagoške delavce, da bodo ti lahko delavnice izvajali v svojih razredih.

Eno takšnih usposabljanj bo izvedeno v oktobru 2024 v Murski Soboti. Usposabljanje po bo potekalo po prenovljenem programu ODKLOP- 2024. V kolikor se nam želite pridružiti, vas vabimo k prijavi na usposabljanje.