Zdravnik svetuje: Ali obstajajo naravna zdravila za holesterol?

Na vprašanje, ki smo ga prejeli po elektronki pošti odgovarja prim. Matija Cevc. dr. med., kardiolog

Vprašanje

Že dalj časa mi ugotavljajo nekoliko višjo raven holesterola v krvi. Predlagali so mi že tudi zdravila, a sem do uporabe zdravil zadržan in bi raje uporabil naravna zdravila. Ali obstaja kako naravno zdravilo, ki bi ga priporočili?

* Vprašanje je bilo poslano po e-pošti in je le delno lektorirano.

Odgovor

Moram reči, da ste me s tem vprašanjem spravili v zadrego. Seveda obstajajo naravni pripravki, ki naj bi učinkovito zniževali raven holesterola, a je pri tem, katero priporočiti, cela vrsta težav.

Na primer, že dolgo velja, da naj bi omega-3 maščobne kisline zniževale holesterol. To pa žal ni čisto res. Zaužitje 3-4 g omega-3 maščobnih kislin pomembno zniža raven trigliceridov v krvi (do -45 %), a na žalost lahko taki odmerki maščobnih kislin tudi pomembno zvišajo raven holesterola LDL (do +30 %), če ne uporabljamo sočasno še statinov.

Zelo popularni so danes pripravki z rdečim kvašenim rižem, za katere so v raziskavah dokazali, da lahko z njimi dosežemo znižanje holesterola. V metaanalizi na Kitajskem opravljenih dvojno slepih raziskav so dokazali učinkovitost, saj so znižali raven holesterola od -16 % do -44 % in holesterola LDL od -22 % do -32 %3. V dvojno slepi s placebom nadzorovani raziskavi so pri bolnikih s srčnim infarktom ob uporabi 2,4 g rdečega kvašenega riža v 7 letih dosegli kar za 45 % znižanje srčno-žilne ogroženosti. A to velja le za tiste produkte, ki vsebujejo tako imenovan monakolin K, kar v farmaciji imenujemo lovastatin. Težava je v tem, da se pripravki z rdečim kvašenim rižem prodajajo kot prehranski dodatki, za katere ni nikakršne kontrole ali dejansko vsebujejo lovastatin in, po drugi strani, koliko ga vsebujejo. Tudi pri istem proizvajalcu se lahko vsebnost te učinkovine razlikuje od tega, da je v pripravku vsega 0,1 mg pa vse do 10,9 mg lovastatina – 100-kratna razlika v vsebnosti pa seveda povzroči to, da je lahko kupljen pripravek popolnoma neučinkovit, pa vse do tega, da ima nekaj učinka (lovastatin je načeloma dokaj šibek statin). Poleg tega so v kitajskih raziskavah uporabljali bistveno višje količine rdečega riža (od 2-3g) kot jih vsebujejo pripravki, ki jih prodajajo pri nas (večinoma okoli 300 mg). Tako je učinkovitost pri nas prodajanih pripravkov izrazito vprašljiva.

Tudi za pripravke z izvlečkom artičoke trdijo, da so učinkovito sredstvo, saj vsebujejo inulin (oligosaharid), ki naj bi zniževal maščobe, in polifenole, ki imajo antioksidativno delovanja. Vendar pa je tudi tu težava, saj poznamo preko 140 različnih vrst artičok, ki se med seboj zelo razlikujejo, tako po vsebnosti inulina kot polifenolov. Tudi ni vseeno, iz katerega dela artičoke je izvleček narejen (izvleček iz listov je bistveno boljši kot tisti iz drugih delov rastline), kje je artičoka rasla, kdaj je bila nabrana itd.

Ker prehranski dodatki niso kontrolirani ni jasno, kaj preparati iz artičok vsebujejo – večinoma se kupi »mačka v žaklju«.

Drugi znova priporočajo polisaharid hitosan, ki ga najdemo v zunanjem skeletu členonožcev, kot so pajki, in rakov, in naj bi v črevesju vezal maščobe ter na ta način zniževal holesterol v krvi. Prepričljivih dokazov o učinkovitosti zaenkrat ni.

Dokazano pa je, da zaužitje 2-3g fitosterolov/fitostanolov dnevno zniža raven holesterola LDL za -7 % do -10 %. Tako tudi evropske smernice za obravnavanje dislipidemij predlagajo, da razmislimo o njihovi uporabi pri osebah s hiperholesterolemijo in blago do zmerno srčno-žilno ogroženostjo, za katere lipolitična zdravila še niso potrebna, ter kot dodatek k lipolitičnim zdravilom pri visoko ogroženih osebah.

Iz povedanega je jasno, da ni mogoče priporočiti prav nobenega pripravka, ki ga pri nas prodajajo kot prehransko dopolnilo za zdravljenje dislipidemij (izjema je margarina, ki ji je dodan rastlinski sterol).

Vsaj po meni znanih podatkih, razen za margarino z dodanimi fitosteroli, ni niti za enega od teh pripravkov dokazano, da učinkovito znižujejo holesterol, čeprav vsi zatrjujejo, da so njihovi produkti nadvse učinkoviti in varni.

Vse te pripravke, ki zavajajo kupce z lažnimi zagotovili o učinkovitosti, bi pravzaprav morali umakniti iz prodaje, saj je po evropski direktivi za prehranska dopolnila prepovedano uporabljati zdravstvene trditve (znižuje holesterol oz. čisti žile je nedvomno zdravstvena trditev), ki niso podkrepljene z ustrezno in neoporečno raziskavo.
Pazite, kaj kupujete, zlasti preko spleta. Če nekaj obljublja čudežno ozdravitev, gre navadno za zavajanje.