Prehranska dopolnila – nekaj razmislekov!

Piše: Nada Rotovnik Kozjek

Januarja 2023 Ministrstvo za zdravje (MZ) na svoji spletni strani objavilo napotke glede Prehranskih dopolnil.

V teh napotkih je prikazano ozadje prometa s prehranskimi dopolnili v Sloveniji in podana sistemska razlaga tega zanimivega področja.

Prehranska dopolnila so glede na Pravilnik o prehranskih dopolnilih opredelili kot »živila, katerih namen je dopolnjevati običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil ali drugih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom. Prehranska dopolnila lahko vsebujejo tudi druge snovi, ob upoštevanju, da je njihova uporaba v živilih dokazano varna. Največkrat se uporabljajo kot vir enega ali več hranil, npr. vir vitaminov, mineralov ali maščobnih kislin, z namenom dopolnjevati običajno prehrano. Lahko imajo tudi fiziološki učinek na človeško telo, kar pomeni učinek, ki je značilen za normalno funkcijo in stanje organizma in njegovih delov.«

Navedena spletna objava trdi, da so »največkrat uporabljene sestavine v prehranskih dopolnilih vitamini, minerali ter rastline in njihovi izvlečki«, kar verjetno v neposredni interpretaciji drži, vendar to ni tisto, kar danes na trgu prehranskih dopolnil polni žepe proizvajalcem in preprodajalcem. Analize trga nakazujejo, da je popolnoma podivjal trg prodaje prehranskih dopolnil in ostalega, kar se povezuje z besedo proteini. Ta oznaka je nedvomno marketinško premagala vitaminsko konkurenco in povrhu še (neupravičeno) dobila etiketo, da v vsakem primeru koristi zdravju. Kdo pa se lahko upre nečemu, kar diši po zdravju? Kar pomislile, ali v trgovini posežete po navadni ali proteinsko obarvani ploščici?

Sestava prehranskih dopolnil je neredko drugačna, kot je navedeno na deklaraciji, in dopolnila lahko predstavljajo tveganje za zdravje.

Prepričanje, da so tovrstna prehranska dopolnila zdrava, je v nasprotju z zapisom na tem spletnem dokumentu MZ, kje piše: »POMEMBNO: Prehranskim dopolnilom in njihovim sestavinam se ne sme pripisovati zdravilnih učinkov oz. jih predstavljati kot zdravilo. Potrošnikom prehranska dopolnila ne smejo biti predstavljena na način, da bi od njih pričakovali učinke izboljšanja ali preprečevanja bolezni in bolezenskih stanj.«

Torej, kje smo se znašli? Če odpremo televizijo, splet in podobno, smo očitno na drugem planetu; preko teh medijev poteka namreč prodaja prehranskih dopolnil tako, da se poudarja zdravstveni ton.

Nekaj razmisleka

Raziskave nedvomno kažejo, da je uravnotežena prehrana, ki je prilagojena potrebam posameznika,  zadosten vir vseh hranilnih snovi, ki jih organizem potrebuje. Izjema so posamezniki, ki iz kakršnegakoli razloga z običajno prehrano ne zadostijo potrebam organizma (različne bolezni, posebni načini prehranjevanja in diete…).

Dodaten – medicinski – razlog za uživanje prehranskih dopolnil je njihova dokazana učinkovitost v različnih kliničnih stanjih, ko z uživanjem običajne hrane v telo ne moremo vnesti zadostne količine farmakološko učinkovitega hranila oziroma določene snovi, ki se nahaja v hrani. Takrat govorimo o farmakonutriciji

Uporaba prehranskih dopolnil v vsakodnevni prehrani brez specifične indikacije je tako povsem nepotrebna, pa tudi tvegana. Tveganj je več, kot si predstavljate, saj zaradi pogojev trga večinoma ne vemo v celoti, kaj smo zaužili – in tisto, kar je prehranskih dopolnilih, je 100 % procesirano.

Zato se je vedno potrebno zavedati, da so prehranska dopolnila samo dopolnila osnovni prehrani, kadar ta ni zadostna ali ustrezna in je za njihovo uvajanje v prehransko strategijo posameznika potrebno znanje klinične prehrane.

Na kaj smo pozorni pri prehranskih dopolnilih ?

Opisan dokument jasno prikaže, da prehranska dopolnila za razliko od zdravil veljajo za varna, dokler se ne dokaže, da so nevarna – zelo izrazit problem je torej, da njihov trg torej ni nadzorovan. Zato zagotovila za njihovo varnost in učinkovitost ni.

Njihova sestava je neredko drugačna, kot je navedeno na deklaraciji, in dopolnila lahko predstavljajo tveganje za zdravje. 

V tem primeru z uživanjem dopolnili tako lahko namesto izboljšanja zdravja dosežemo ravno obratni učinek! Z njihovo redno uporabo si lahko posameznik močno ogrozi zdravje,  v ekstremnih primerih pa zaradi uživanja dopolnil lahko pride tudi do smrti.

Nakup prehranskih dopolnil, kadar je strokovno svetovan, najbolje opravite v lekarnah oz. le pri preverjenih proizvajalcih. Ne kupujte  dopolnil, ki so »čudežne formule«, »100 % naravna« ipd., ali se reklamirajo celo kot  alternativna zdravilom.

Uživanje večine prehranskih dopolnil je torej pri večini ljudi zaradi vprašljive učinkovitosti nesmiselno in zgolj pripomore k razvoju in vzdrževanju slabih prehranskih navad.

Preberi še: