Črevesna mikrobiota in probiotiki – II. del

Ne obstaja namreč nič takega kot univerzalni probiotik, ki bi npr. hkrati lajšal driske in zaprtje, izboljševal imunski odziv na okužbe ter zaviral sistemska vnetja pri alergijah in avtoimunskih bolezni. Če kak proizvajalec trdi, da njegov probiotični preparat lahko naredi vse prej omenjeno, zelo verjetno laže!

Povišan holesterol mora sprožiti alarm

Kako življenjski slog vpliva na raven našega holesterola in posredno na naše zdravje, nam je razložil prof. dr. Borut Jug, dr. med., specialist kardiologije s Kliničnega oddelka za žilne bolezni Interne klinike UKC Ljubljana in predavatelj na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

sardine naslovna

Vitamin D – prednosti in pasti

Za ustrezno tvorbo vitamina D mora biti izpolnjenih več pogojev. Ker telo vitamin D deloma biosintetizira, je prehranske potrebe po tem vitaminu precej težje opredeliti. Poglobljeno o vitaminu D v članku Maruše Pavčič.

»Živilo se predstavi potrošniku – ali izvem dovolj?«

Društvo za srce je pripravilo strokovno srečanje »Živilo se predstavi – ali izvem dovolj?« z namenom, da bi predstavili poznavanje označevanja živil s strani potrošnikov, opozorili na problematiko raznovrstnega označevanja živil pri nas, vpliv različnih deležnikov na označevanje živil, predstavili pomen prehranskih dopolnil ter na koncu s predavateljicami in udeleženci našli rešitve in predloge, ki bi lahko izboljšali stanje na področju označevanja živil pri nas.