Obravnava akutne možganske kapi v izrednih razmerah COVID 19 – vabilo na seminar

Vabimo vas na spletni seminar »Obravnava akutne možganske kapi v izrednih razmerah COVID 19«. Seminar bo v četrtek, 7. maja 2020 ob 12.00 uri, v virtualni sobi.

Seminar ob evropskem dnevu mozganske kapi 2020

Program seminarja

Strokovnjaki z mednarodno udeležbo bodo pod strokovnim vodstvom prim. Matije Cevca, dr. med., predstavili področje akutne možganske kapi in COVID-19 ter lastne izkušnje in razmišljanja o obravnavi bolnikov z možgansko kapjo v izrednih razmerah v času epidemije COVID 19.

Tudi v obdobju epidemije s COVID-19 se pojavlja možganska kap, zato mora biti zagotovljena nemotena obravnava teh bolnikov.

Zaradi izrednih razmer je lahko v sicer urgentni obravnavi, kjer vsaka minuta šteje, ta motena oz. prihaja do zakasnitev. Število hospitalizacij zaradi možganske kapi v zadnjem mesecu je bilo manj, bodisi zato, ker bolnikov s TIA, blažjo možgansko kapjo ne hospitaliziramo in so obravnavani ambulantno, verjetno pa tudi tisti z blažjimi simptomi ne gredo na pregled k zdravniku, zaradi karantene oz. omejitve stikov, tiste osebe s težjo obliko kapi, predvsem, če te živijo same, pridejo prepozno za akutno zdravljenje.  

Virus SARS-CoV-2 prvenstveno povzroča akutne respiratorne težave, ob tem pa se pri približno tretjini bolnikov pojavi tudi nevrološka prizadetost in sicer predvsem glavobol, motnje zavesti in parestezije. Nevrološka prizadetost je bolj pogosta pri tistih, ki imajo hujšo obliko bolezni. Prizadetost osrednjega živčevja je lahko posredna zaradi  sistemske okužbe, lahko pa pride tudi do direktne okužbe osrednjega živčevja.  Prisotnost virusa so že potrdili tako v možganovini kot v likvorski tekočini. Pri bolnikih s COVID 19 so bolj pogoste tudi  možgansko-žilne bolezni kar je posledica več mehanizmov – sistemskega vnetja, zmanjšane koncentracije kisika v krvi, znižanega števila trombocitov in drugih. 

  • 12.00: Igor Rigler, dr. med., UKC Ljubljana, vodja Službe za urgentno nevrologijo
  • 12.25: Jožef Magdič, dr. med., UKC Maribor, Oddelek za nevrološke bolezni
  • 12.50: dr. Slaven Pikija, dr.med., Univerzitetna klinika za nevrologijo, Salzburg
  • 13.15: izr. prof. dr. Janja Pretnar Oblak, dr. med., UKC Ljubljana, Nevrološka klinika

Vsakemu prispevku bo sledila diskusija.

Vljudno prosimo in priporočamo vstop v virtualno sobo dne, 7. maja 2020 do 11.45 ure preko povezave https://zoom.us/join, ID Zoom srečanja: 940 4737 0700, geslo: 222222.
Telefonska številka tehnika, za primer težav: 040/235 120 (Julijan)

Prepričani smo, da Vam bodo informacije koristile.
Veseli bomo povratnih informacij in predlogov za teme, ki bi Vas zanimale v bodoče: [email protected], 01/234 75 51.

Predsednik Društva za srce, prim. Matija Cevc, dr. med., l. r.