Malico si pripravite kar doma

Si ne vzamete čas za kosilo, ko ste v službi, ali izberete nekaj na hitro v bližnjem avtomatu, pekarni. Morda zaradi pestrega urnika večkrat pozabite oziroma preskočite obroke. Da se vam to ne bo dogajalo prepogosto, smo napisali nekaj predlogov, kako lahko doma sami pripravite malico, ki vas bo na poti, na delovnem mestu ali med opravki napolnila z energijo.

Malica po navadi predstavlja manjši obrok, ki je hkrati dovolj velika, da vas nasiti in z njo v telo vnesete vsa pomembna hranila. Tudi načini shranjevanja so lahko z malo domišljije zelo preprosti: spravite jo lahko v steklene posode, steklenice, kozarce s pokrovom…

Malico si lahko pripravite že večer prej, če ste v stiski s časom, si jo lahko izberite tudi v prodajnem avtomatu. A bodite pozorni kaj izberete tam. Ni vsako živila iz avtomata prehransko ustrezno. Če že izbirate tam, izberite neslane oreške, študentsko hrano, sadno žitno ploščico, sveže sadje ali navaden jogurt.

SADNI KOZARČEK

Poleti je na voljo ogromno sezonskega sadja (jagode, marelice, češnje…), ki bo popestril vašo malico. Predstavlja namreč odličen vir vitaminov, mineralov in antioksidantov. Sadju dodajte navadni ali grški jogurt (oz. skuto), kosmiče, žličko medu ter nekaj mandljev. Malica je pripravljena hitro in je enostavna za pripravo. Poskrbite le, da jo boste shranjevali na primerni temperaturi.  Več hitrih receptov za malice lahko najdete na spletni strani veškajješ (link).

ZELENJAVNA MALICA

Dobro je, da zelenjavo vključite v vašo malico, saj je tako kot sadje odličen vir vitaminov in mineralov ter prehranske vlaknine. Vsa ta hranila namreč ugodno vplivajo na naše zdravje. Priljubljenemu humusu (najbolje doma narejenemu) dodajte poljubno zelenjavo kot sta  korenje ali paprika. Humus si lahko namažete tudi na polnozrnati kruh ter dodate zelenjavo.

SENDVIČ

Tudi sendviči so lahko preprosta in hitra rešitev za potešitev lakote. S pravilno izbiro kruha in sestavin lahko sestavite prehransko ustrezen sendvič, ki bo vseboval pomembna hranila. Najbolje bo, če izberete polnozrnati kruh kateremu dodate poljubno zelenjavo (paprika, solata, paradižnik) ter piščančja prsa. Kombinacij je ogromno, izberite tisto, ki vam je najljubša, predvsem se pa izogibajte predelanim mesninam ter namazom, ki so energijsko zelo bogati.

Opomba: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije kot partner sodeluje pri programu Moja izbira = Veš, kaj ješ izbira, v koordinaciji ZPS, ki je tudi vir tega prispevka