Z gibanjem nad debelost in sladkorno bolezen

Med kardiometabolnimi dejavniki tveganja (povečana telesna teža ali debelost, arterijska hipertenzija in dislipidemije) prav debelost pomembno poveča tveganje za pojav sladkorne bolezni tipa 2, zmanjšanje telesne teže pa ima dokazano ugoden vpliv na koncentracijo sladkorja v krvi (glikemijo).

V zadnjih letih opažamo vse več bolezni sodobnega časa, kot so sladkorna bolezen tipa 2, povečana telesna teža ali debelost, arterijska hipertenzija in dislipidemije, kar imenujemo kardiometabolni dejavniki tveganja.

Njihova prisotnost pri osebah s sladkorno boleznijo močno poveča tveganje za srčno-žilne dogodke, kot so srčni infarkt, možganska kap in podobno. Vsak tak dogodek pomembno vpliva na kakovost življenja posameznika, v skrajnem primeru pa je za nekatere posameznike lahko celo usoden.

S pomočjo pravilne prehrane in redne telesne dejavnosti lahko preprečimo debelost in sladkorno bolezen in se obenem tudi odlično počutimo.

🚶 prizadevajmo si za najmanj 30 minut zmerne telesne dejavnosti, vsaj petkrat na teden

igre, hoja, gospodinjska opravila, ples – vse šteje!

🚶 povečajmo vsakodnevno telesno dejavnost – izberimo stopnice namesto dvigala ter hojo ali kolo namesto vožnje z avtomobilom ali avtobusom

🚶 telovadimo s prijatelji in družino – to nas bo spodbujalo in zabavalo!

🚶 pred izvajanjem načrta telesne vadbe se posvetujmo z zdravnikom

🚶 naložimo si športno aplikacijo ali uporabljajmo števec korakov (pedometer), da bomo sledili svojemu napredku 

Preberite še: