Svetovni dan srca – Povezujmo se s srcem

Piše: Nataša Jan

29. september, svetovni dan srca je pred vrati. Za nami je zahtevno in neobičajno leto, ko se je ves svet spopadal in se še vedno spopada z grožnjo virusa bolezni kovid-19. Organizacije, kot je naša, pa opozarjajo tudi na preventivo ter pomagajo zaščititi zdravje srca in žilja ljudi, ki so imeli v času epidemije občutek osamljenosti, hkrati s tem, pa tudi slabše povezanosti z zdravniško pomočjo. Svetovni dan srca nas letos uči in spodbuja, da poskrbimo za zdravje svojega srca in src drugih. Prisluhnimo in pomagajmo si, bodimo prijazni drug do drugega!

V okviru Svetovnega dne srca vas vabimo na spletno konferenco, ki bo 23. 9. 2021. Več o dogodku, preberite tukaj.

Geslo POVEZUJMO SE S SRCEM nas bolj kot kadarkoli združuje, vodi in navdušuje za spremembe v načinu življenja, ki pomenijo učinkovito preventivo pred srčno-žilnimi boleznimi. Zavedanje je prvi korak na poti do zdravja, na poti do ohranjanja zdravja, ozdravitvi ali pa k večji kakovosti življenja z obstoječo srčno-žilno boleznijo. Kar je pri tem osnovno je, da poiščemo prave informacije in jih vključimo v svoje vsakdanje življenje: zdravju koristen način prehranjevanja, redna telesna dejavnost, vzdrževanje zdrave telesne teže, dovolj kakovostnega spanja, obvladovanje stresa in seveda tudi dobri medsebojni odnosi.

Zdravju koristne spremembe življenjskega sloga si izberimo sami. Lahko rečemo, da so plod naših lastnih odločitev. Te spremembe naj bi bile v prid zdravju, naj bi bile smiselne, učinkovite, prijetne in ne nazadnje tudi zabavne. Kar posledično pomeni, da naj bi nam bile všeč. Tisto, kar z njimi pridobimo, mora biti vredno več kot tisto, čemur se odrečemo.

Življenje nam ponuja obilje lepot. Na nas je, da jih poiščemo. Gibajmo se v naravi, družimo se, poslušajmo se in se pogovarjajmo, doma skupaj pripravljajmo zdrave obroke, se ob tem zabavajmo in jih potem v miru, sproščeno pojejmo.

Sezonska zelenjava in sadje, oreščki, polnovredna živila iz žitnih zrn, čim manj predelani živilski izdelki naj bodo vsak dan na našem jedilniku. Zelo primeren je sredozemski način prehrane, ki temelji na močni zastopanosti rastlinskih živil, rib, zmernem uživanju mesa (manj rdečega mesa), jajc, mlečnih izdelkov, oreščkov in zdravih maščob (oljčno in repično olje). Zelo pomembno je tudi uživanje tekočin – še najbolje zadostno pitje sveže vode.

Številne raziskave so potrdile, da lahko tovrstna prehrana ščiti pred kroničnimi nenalezljivimi boleznimi – boleznimi srca in žilja, presnovnimi zapleti, rakom, sladkorno boleznijo tipa 2, debelostjo, depresijo, demenco, Alzheimerjevo in Parkinsovo boleznijo. Strokovnjaki menijo, da bi se lahko v povezavi zdrave prehrane, redne telesne dejavnosti, nekajenja, izognili vsaj 80 % srčnih bolezni, 70 % možganskih kapi in 90 % sladkorne bolezni tipa 2.

V vseh številkah revije Za srce, še posebej pa v tej, ki izide ob svetovnem dnevu srca, beremo in vabimo k zdravim navadam in udeležbi na društvenih dejavnostih po Sloveniji. V rubriki Srčika že naši najmlajši razmišljajo o prekomerni uporabi zaslonov, nas opozarjajo, da preveč časa preživimo na pametnih telefonih in družbenih omrežjih, ki ljudem sicer dajejo občutek povezanosti, občutek pripadnosti določeni skupnosti, a je le-ta pogosto lažen. Ta lažnost pa se kaže v duševnih stiskah in pomanjkanju pristnih stikov ter prave pozornosti do sočloveka.

Srce je edini organ v človeškem telesu, ki ga lahko slišimo in čutimo. Daje prvi in zadnji znak življenja. Je simbol ljubezni, sreče in povezovanja. Skrbimo za naša srca.