Svetovni dan srca 2021 – vabilo na novinarsko konferenco

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije vas ob priložnosti SVETOVNEGA DNEVA SRCA 2021 vabi na SPLETNO NOVINARSKO KONFERENCO, ki bo v četrtek, 23. septembra 2021 ob 11.00 uri.

POVEZAVA DO ZOOM SEJE:

https://zoom.us/j/98352681323?pwd=cmpvQStXeVNsaU54cStwOERuS0MwZz09

Meeting ID: 983 5268 1323

Passcode: 774755

Svetovni dan srca bo Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije letos obeležilo že dvaindvajsetič. Skupaj s Svetovno zvezo za srce (WHF, World Heart Federation) ob tem dnevu spodbujamo: POVEZUJMO SE S SRCEM, kar je tudi geslo letošnjega svetovnega dneva srca. 

POVEZUJMO SE S SRCEM

Na novinarski konferenci bomo predstavili aktivnosti Društva za srce ob Svetovnem dnevu srca in izvedeli kako ohraniti srce zdravo, kako pomembno je preverjanje našega zdravstvenega stanja, ki dovolj zgodaj pokaže kakšno je tveganje za nastanek srčno žilne bolezni ter kako pravočasno ukrepamo za preprečevanje kasnejših zapletov in večjih zdravstvenih težav, še posebej v času COVID-19 (npr. možganska kap, srčni infarkt, srčno popuščanje, angina pektoris, arterijska hipertenzija, sladkorna bolezen idr.).

Govorili bomo tudi o pomembnosti ustrezne prehrane za zdrav življenjski slog, ki je ključen za preprečevanje teh bolezenskih stanj. Prehranska priporočila pri zdravem življenjskem slogu pa se lahko nekoliko razlikujejo od splošnih priporočil za zdravo prehrano, zato je za zdravstvene učinke telesne dejavnosti potrebno razumeti tudi izhodišča športne prehrane.

Poudarili bomo nujna stanja s področja bolezni srca in ožilja ob katerih je potrebno kljub ukrepom COVID-19 oditi po zdravniško pomoč, kaj je bilo opaženo v zadnjem letu, ko je med nami bolezen COVID-19 in kaj bi bilo potrebno v prihodnje urediti, da ne bi prišlo do težav, ki jih ima zdravstvo in kronični bolniki (kot so tudi srčno-žilni bolniki). Bolniki se pogosto niso odpravili po zdravniško pomoč, ko bi bilo to potrebno oz. je niso dobili pravočasno, kar pa lahko vodi v hujše bolezenske težave.

Vabljeni govorniki:

  • prim. Matija Cevc, dr. med., predsednik Društva za srce, UKC Ljubljana, KO za žilne bolezni
  • izr.prof.dr. Nada Rotovnik Kozjek, Onkološki inštitut Ljubljana
  • dr. Hugon Možina, dr. med., Vodja internistične prve pomoči na UKC Ljubljana

Srčno vabljeni!

Predsednik Društva za srce,

prim. Matija Cevc, dr. med., l. r.