Svetovni dan srca: S srcem prepreči bolezni srca in ožilja

Dogodek ob Svetovnem dnevu srca, ki ga sicer obeležujemo 29. septembra, organizira Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije letos že enaindvajsetič – v soboto, 26. septembra. Bolezni srca in ožilja so najpogostejši povzročitelj smrti na svetu. Letno zaradi teh bolezni, ki vključujejo tudi možgansko kap, prezgodaj umre 17,9 milijona ljudi po vsem svetu.

Živimo v časih, kakršnih si še pred kratkim nismo predstavljali. Pandemija Covid-19 je vplivala na življenje vseh nas, na zdravstveno stroko, nacionalni zdravstveni sistem, šolski sistem, podjetja, posameznike, opozorila nas je kako moramo poskrbeti za naše zdravje ter zdravje družbe. Ne vemo, kako bo pandemija v prihodnje vplivala na naše življenje, vemo pa, da je skrb za naše srce v teh razmerah še pomembnejša. V času Covid-19 se bolniki s srčno-žilnimi boleznimi soočajo z dvojno grožnjo. Ne samo, da so zaradi obstoječih bolezenskih stanj bolj ogroženi ter jim grozi razvoj hujših oblik viroze, temveč se lahko v strahu pred okužbo s koronavirusom celo izogibajo rednih zdravniških pregledov.

Tako letos v sodelovanju s Svetovno zvezo za srce (WHF, World Heart Federation) ob praznovanju svetovnega dneva srca pozivamo, da naj vsak »s srcem prepreči srčno-žilne bolezni«.

Geslo letošnjega svetovnega dneva srca nas spodbuja, da skušamo preprečevati nastanek bolezni srca in ožilja oziroma, da se te pojavijo čim kasneje v življenju.

Vzroki za nastanek srčno-žilnih bolezni so številni: od kajenja, sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka, stresa, sedečega načina življenja, neustreznega načina prehranjevanja in debelosti, do onesnaženosti zraka. Pomembno je preverjanje zdravstvenega stanja, ki dovolj zgodaj pokaže tveganje za nastanek srčno žilne bolezni (krvni tlak z ugotavljanjem atrijske fibrilacije, holesterol, trigliceridi in sladkor v krvi, ITM, stanje arterij in ven, idr.). Tudi tisti, ki že imajo srčno-žilno bolezen lahko na ta način in z zdravim načinom življenja, občutno izboljšajo kakovost svojega življenja. Če želimo živeti »srčno« zdravo življenje, se o tem izobražujmo ter spremenimo naše navade v bolj zdrave – kar nam koristi danes in tudi v prihodnosti.


V Sloveniji vsako leto za aktivnosti izdatno poskrbi Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije s svojimi 11 podružnicami – na voljo so vsakomur, ki to želi in ki se lahko pridruži.

Promocija skrbi za zdravje, za zdravje srca, zdravega načina življenja, bo tudi letošnje vodilo aktivnosti ob svetovnem dnevu srca. Pridružite se nam tudi vi. Osrednja prireditev bo v soboto, 26.9. od 9. do 13. ure, na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Piše: Nataša Jan

V sodelovanju z WORLD HEART FEDERATION:

Oglej in prenesi zloženko ali plakat.
Vse publikacije na strani Publikacije.