Sporočilo za javnost ob Svetovnem dnevu ledvic (video konference)

Ledvice in srce

Obeležitev Svetovnega dneva ledvic poteka na vsak drugi četrtek v mesecu marcu. Letos je Svetovni dan ledvic 10. marca.  Sporočila javnosti ob tem dnevu sta na novinarski konferenci združila Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije in Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije.

Novinarska konferenca ob Svetovnem dnevu ledvic, dne 10. 3. 2022

Delovanje ledvic in srčno-žilnega sistema je tesno povezano. Na novinarski konferenci smo izvedeli kaj to pomeni in ali se tega dovolj zavedamo. Bolezni ledvic so pomemben  dejavnik tveganja za nastanek in poslabšanje bolezni srca in ožilja, kot je npr. srčno popuščanje. Po drugi strani tudi pri napredovanju srčnega popuščanja pogosto ugotavljamo poslabšanje ledvične bolezni. Izvedeli smo, zakaj je pomembno, da ledvično bolezen odkrijemo pravočasno in kako jo prepoznamo.

Prim. Matija Cevc, dr. med., predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije je povedal, da je za ustrezno opravljanje svoje naloge za ledvica nujno, da so dobro prekrvavljene. Primeren pretok krvi skozi ledvici  je odvisen od različnih dejavnikov a mora pri povprečno veliki odrasli osebi dosegati od 1000 ml do 1200 ml na minuto. Že nekajminutna popolna prekinitev pretoka, kar se lahko zgodi,  če se npr. zamaši ledvična arterija ki oskrbuje ledvico s krvjo, lahko povzroči njeno odmrtje. Primeren pretok omogoči, da se vzdržuje normalno izločanje urina. Vsaka motnja v prekrvavitvi lahko povzroči, da se v telesu prično zadrževati in kopičiti odpadne presnovne snovi, ki bi se sicer izločile z sečem, zadržuje se tekočina in pride do otekanja, pride do motenj v uravnavanju krvnega tlaka in sproščanju nekaterih hormonov, ki so ključni za uravnavanje krvnega tlaka, do motenj pri nastajanje rdečih krvničk in aktiviranju vitamina D, do motenj uravnavanja elektrolitov  ipd. Seveda je za zagotavljanje pretoka skozi ledvice med drugim odgovorno srce s tem, ko poganja kri po telesu. Ne preseneča torej, da motnja pri delovanju srca povzroči tudi motnjo v delovanju ledvic. Po drugi strani pa lahko okvara ledvic pripelje tudi do srčno-žilnih zapletov. Tako je dokazano, da pride do hitrega napredovanja oz. slabšanja aterosklerotične žilne bolezni pri bolnikih z napredovalo kronično ledvično boleznijo. 

Asist. dr. Andraž Cerar, dr. med., Oddelek za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije srca, KO za kardiologijo, UKC Ljubljana je poudaril, da so srce in ledvica tesno povezani, zato bolezen enega od organov skoraj brez izjeme prizadene tudi drugi organski sistem. Vse več je govora o srčno-ledvičnem oz. »kardio-renalnem« sistemu. Pri srčnem popuščanju motnje v delovanju srca privedejo do slabše prekrvitve ledvic, kar okvarja njuno delovanje, zastajanje tekočin zaradi slabše črpalne funkcije srca pa vodi v t.i. kongestijo ledvic. Srčno popuščanje lahko zato neogibno privede do ledvične bolezni. Tudi pri okvari ledvic zaradi motenega prečiščevanja krvi in predvsem slabšega odstranjevanja tekočin iz telesa prav tako lahko pride do zastoja tekočin oz. kongestije, kar vodi v nastanek sindroma srčnega popuščanja pri predhodno zdravem srcu.

Ledvična bolezen je pri srčnem popuščanju pogosta pridružena bolezen (komorbidnost), prisotna pri več kot tretjini bolnikov s srčnim popuščanjem. Njeno pravočasno prepoznavanje in zdravljenje je bistveno za zmanjševanje obolevnosti ter umrljivosti bolnikov s srčnim popuščanjem ter preprečevanje ponavljajočih se hospitalizacij, ki vodijo v slabšanje stanja bolnika.

Ledvična bolezen, sploh v naprednejših oblikah, otežuje tudi zdravljenje samega srčnega popuščanja, saj se večina temeljnih zdravil izloča skozi ledvica in tako njihov predpis ni varen pri nižjih izračunanih glomerulnih filtracijah. Ob slabšem delovanju ledvic so pogostejši tudi neželeni učinki tovrstnih zdravil.

K sreči so nam v zadnjih nekaj letih na voljo novi razredi zdravil za srčno popuščanje, kot so zaviralci neprilizina v kombinaciji z zaviralci angiotenzinskih receptorjev (ARNI, »angiotensin receptor and neprilysin inhibitor«) ter zaviralci SGLT2 (»sodium-glucose cotransporter-2«), ki imajo znanstveno dokazan ugoden učinek tako na izboljšan potek srčnega popuščanja kot tudi ledvične bolezni.

Dr. Andrej Škoberne, dr. med., predsednik Slovenskega nefrološkega društva, Klinični oddelek za nefrologijo, UKC Ljubljana: Kronična ledvična bolezen (KLB), kot imenujemo skupino ledvičnih bolezni, ki potekajo počasi vendar z vztrajnim poslabševanjem ledvičnega delovanja, je vse pogostejša v naši populaciji. Ocenjujejo, da ima v zahodnem svetu približno 10 % odraslega prebivalstva KLB. V Sloveniji bi to pomenilo približno 180.000 ljudi, v svetu pa naj bi imelo KLB približno 850 milijonov ljudi. Zaradi hitrega poraščanja pogostosti KLB in povečane smrtnosti, ki je posledica KLB, ocenjujejo, da bo leta 2040 KLB peti najpogostejši razlog za smrt.

Odkar imamo na voljo dializo in presaditev ledvic, bolniki z ledvičnimi boleznimi ne umirajo več zaradi ledvične odpovedi. Ta dva medicinska čudeža sta korenito izboljšala prognozo ledvičnih bolnikov, žal pa nista v celoti odpravila problema ledvičnih bolezni. Dandanes je glavni problem KLB slab vpliv, ki ga imajo ledvične bolezni na delovanje različnih organov in tkiv. Ledvice so odgovorne za čiščenje celotnega telesa in vzdrževanje primernega okolja v telesu, kar omogoča normalno in dobro delovanje vsem telesnim celicam, zato ne preseneča, da ob ledvičnih boleznih trpi celotno telo. Najpogosteje ob ledvičnih bolezni pride do okvar srca in ožilja, zaradi česar so le te bistveno pogostejše pri bolnikih s KLB in tudi potekajo bolj neugodno. Po drugi strani je normalno ledvično delovanje mogoče le ob dobrem delovanju srca, saj je za pravilno ledvično delovanje ključen dober pretok krvi skozi ledvice, kar je prav naloga srca. Poudariti je tudi potrebno, da se pogostost srčno-žilnih zapletov strmo povečuje s slabšanjem ledvičnega delovanja. Zato je zelo pomembno, da ledvične bolezni zgodaj odkrijemo, saj lahko z upočasnjevanjem ledvičnega odpovedovanja, za kar imamo na voljo zdravila, preprečujemo srčno-žilne zaplete, s čimer podaljšujemo življenje bolnikov s KLB. Odkrivanje ledvičnih bolezni je enostavno, potrebujemo le analizo krvi z določitvijo serumskega kreatinina in analizo urina. Preiskave za oceno stanja ledvic priporočamo pri vseh odraslih bolnikih s sladkorno boleznijo, s povišanim krvnim tlakom, z znanimi srčno-žilnimi boleznimi in pri osebah z debelostjo ali z bližnjim sorodnikom, ki ima ledvično bolezen.

Milan Osterc, predsednik Zveze društev ledvičnih bolnikov Slovenije: Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije je krovna organizacija za združevanje ledvičnih bolnikov v Sloveniji. Trenutno je v zvezo včlanjenih 12 lokalnih društev iz celotne Slovenije, v pripravi pa sta ustanovitve še dveh društev eno na Dolenjskem in Beli krajini (ustanovna skupščina že opravljena) in v pripravi ustanovitev društva za  slovensko Istro.  Zveza deluje po principu združevanja vseh lokalnih društev v petih programih. Lokalna društva delujejo še potem nadalje po šestih programih, ki pa se z zveznimi ne prekrivajo.

Svetovni dan ledvic v Sloveniji Zveza obeležuje od leta 2006 v organizacijskem odboru skupaj z Slovenskim nefrološkim društvom in drugimi društvi ter zdravstvenimi institucijami. V prejšnjih letih smo po celotni Sloveniji  organizirali Info točke z fizično prisotnostjo naših bolnikov in članov ter nagovarjali naključne mimoidoče. Na njih smo prenašali naše izkušnje z pojmom »tiha bolezen« kar ledvična bolezen tudi je. Pri tem smo bili uspešni in smo na ta način dosegli veliko število ljudi. V Svetovnem dnevu smo vsako letu uporabljali drugo temo ali slogan (Čuvaj ledvice in ohrani srce, Čuvaj ledvice – zdravi sladkorno bolezen, Ledvice se starajo skupaj z vami, zato skrbite zanje.

V letošnjem letu to obeleževanje pripravljamo še vedno medijsko brez konkretnih stikov na Info točkah. V lokalnih društvih smo po celotni Sloveniji lepili 240 plakatov na opazne točke in opozarjamo na Svetovni dan ledvic. V letošnjem letu so nam pomagali tudi člani Invalidskega športnega društva DiTra, ki vključujejo ledvične bolnike – športnike.  

Več informacij:

– prim. Matija Cevc, dr. med.: [email protected], 041/774 133

– asist. dr. Andraž Cerar, dr. med.: [email protected]

– dr. Andrej Škoberne: [email protected]

– Milan Osterc: [email protected], 031/538 586

Dodatne informacije na spletnih straneh:

https://www.svetovnidanledvic.org/

https://zdlbs.si/

http://www.nephro-slovenia.si/

www.zasrce.si

Vabimo k poslušanju posnetka spletnega predavanja »Ledvice in srce – Zakaj moramo zgodaj odkrivati in zdraviti kronične ledvične bolezni?«, predavatelj: Andrej Škoberne, dr. med.: https://zasrce.si/video-vsebine/ in ostalih vsebin o kronični ledvični bolezni: https://zasrce.si/clanek/kronicna-ledvicna-bolezen-video-zgodbi/, brošurica o KLB: https://zasrce.si/i67/ .

Spremljajoče dejavnosti Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije:

VABILO V POSVETOVALNICO ZA SRCE, Dalmatinova ulica 10, Ljubljana:

Do 18.3. 2022 bo potekalo ozaveščanje o tem kako so povezane bolezni srca in ledvic in meritve  krvnega tlaka, srčnega utripa, saturacije, snemanje EKG. Prejeli boste brošurico o kronični ledvični bolezni.

OBVEZNO NAROČANJE: e-pošta:  [email protected]  ali preko telefona:  01 234 75 55 (ponedeljek in petek med 8.30 in 9.00, sreda med 14.00 in 14.30)