Prof. dr. Miran Šebeštjen o srčnem popuščanju

Mateja Subotičanec je v svoji oddaji na Radiu Ognjišče gostila prof. dr. Mirana Šebeštjena, dr. med., kardiologa in strokovnjaka za popuščanje srca iz UKC Ljubljana. Objavljamo nelektoriran zapis radijskega pogovora.

Kdaj opazimo, da je morebitna naša težava oziroma slabo počutje posledica te težave, ki ji rečemo srčno popuščanje?

dr. MIRAN ŠEBEŠTJEN (zdravnik specialist kardiologije): Prvi znak srčnega popuščanja opazimo tako, da se zadihamo pri nekoliko večjih fizičnih. To pomeni, da se zadihamo pri fizičnih naporih, ki smo jih še pred nekaj tednih ali pred nekaj mesecih zmogli popolnoma brez težav. Ta utrujenost napreduje in zmanjšuje se količina napora, ki ga lahko prenesemo oziroma, ko se moramo

ustaviti zaradi težkega dihanja. To lahko spremlja tudi bolečina za prsnico.

Drugi znak je odtekanje nog. Že kar napredovalni znak je, da moramo spati, oziroma da morajo bolniki spati z vzdignjenim vzglavjem, ker težko dihajo ko ležijo. Če ležijo z vzdignjeno glavo, imajo recimo dve, tri blazini, lahko nekoliko lažje dihajo.

Kako pogosta je ta bolezen? Kaj pravi statistika?

dr. MIRAN ŠEBEŠTJEN (zdravnik specialist kardiologije): Ta bolezen je v mladih ni tako pogosta. Prevalenca je 1 do 2 odstotka v celotni populaciji, vendar pa se moramo zavedati, da pri starejših od 65 let, ima srčno popuščanje 10, tudi do 20 odstotkov. S starostjo pogostost srčnega popuščanja skokovito narašča.

Omenili ste, da če se hitro utrudimo. Kdaj je treba poiskati zdravnika in povprašati za strokovni nasvet?

dr. MIRAN ŠEBEŠTJEN (zdravnik specialist kardiologije): Čim prej. Če bolezen ugotovimo v začetni fazi, jo lahko veliko bolje zdravimo. V današnjem času imamo veliko zdravil, s katerimi lahko srčno popuščanje uspešno zdravimo. Imamo tudi možnosti zdravljenja z resinhronizacijskim srčnimi spodbujevalniki, s transplantacijo krvotvornih matičnih celic in tudi presaditvijo srca.

Kaj svetujete nekomu, ki mu ugotovijo popuščanje srca? Ali je priporočilo naj vzdržuje neko telesno aktivnost, ali naj počiva svoje srce.

dr. MIRAN ŠEBEŠTJEN (zdravnik specialist kardiologije): Telesna aktivnost, prilagojena zmožnostim bolnika, je vsekakor dobra. Rehabilitacija bolnikov po srčnem popuščanju vključuje tudi fizično aktivnost. S tem je v Sloveniji že pred približno 40 leti začela profesor Irena Keber in to še zdaj v bistvu na kliničnem oddelku za žilne bolezni se nadaljuje. To zdravljenje je zelo uspešno. Ne gre samo za zdravljenje, ampak to je potrebna sprememba načina življenja.

Ali je mogoče, da pride do popuščanja srca tudi zaradi psihičnih vzrokov?

dr. MIRAN ŠEBEŠTJEN (zdravnik specialist kardiologije): Sami psihično vzroki ne vodijo k srčnemu popuščanju. Lahko pa zaradi psihičnih vzrokov lahko pride do nastanka drugih dejavnikov tveganja, kot je neurejen arterijska hipertenzija, debelost, kajenje. Vsi ti dejavniki potem lahko vodijo k srčnemu popuščanju.

Kako pa je z visokim pritiskom? Ali ta pripomore, da srce slabše dela?

dr. MIRAN ŠEBEŠTJEN (zdravnik specialist kardiologije): Nezdravljena arterijska hipertenzija, oziroma povišan krvni tlak, je eden najpogostejših vzrokov za nastanek srčnega popuščanja. Zato je zelo pomembno, da tudi takrat, ko smo recimo še relativno mladi in imamo povečan krvni tlak, da ga zdravimo oziroma in da ga vsaj kontroliramo. Prav zato, ker je krvni tlak nezdravljen 20, 30 let, lahko privede do srčnega popuščanja. Takrat je zdravljenje veliko težje.

Če pri starših ali starih starših, opazimo, da jim otekajo noge, so zadihani … jih pospremimo do zdravnika?

dr. MIRAN ŠEBEŠTJEN (zdravnik specialist kardiologije): Vsekakor je potrebno vsaj pregled pri izbranem zdravniku, ki lahko že s pomočjo relativno dostopnih metod oceni ali pri bolniku gre za srčno popuščanje ali ne.

Seveda najpomembnejša je anamneza, kar pomeni, da se moremo z zdravnikom natančno pogovoriti kdaj, kakšne težave ima.

Nato lahko s kliničnim pregledom relativno hitro ločimo, ali gre za srčno popuščanje ali ne gre za srčno popuščanje.

Na voljo imamo tudi biokemične analize, ki pa žal niso povsod dostopne. V tem primeru z natroretičnim peptitom in njegovo koncentracijo lahko hitro ločimo ali gre za srčno popuščanje. Dokončno diagnozo nam da ultrazvok srca.

Lahko nepravilen srčni utrip vodi v popuščanje srca?

dr. MIRAN ŠEBEŠTJEN (zdravnik specialist kardiologije): Najpogostejša motnja ritma, ki lahko prispeva k popuščanju srca, je aktivna atrijska fibrilacija. Velikokrat pa je atrijska fibrilacija tudi posledica srčnega popuščanja. Včasih se ne ve točno, kaj je vzrok in kaj je posledica.

Kakšen oblike srčnega popuščanja poznamo?

dr. MIRAN ŠEBEŠTJEN (zdravnik specialist kardiologije): Srčno popuščanje in bolnike s srčnim popuščanjem delimo v štiri razrede. NIHA (New York Heart Association), to je združenje kardiologov v New Yorku, je v prvi razred razdelilo ljudi, ki imajo na ultrazvoku vidne minimalne spremembe, vendar nimajo nikakršnih težav. V drugem razredu so tisti bolniki, ki še normalno zmorejo fizični napor, recimo zmorejo do 3. nadstropja nekako iti peš. V tretjem razredu so tisti, ki zmorejo še normalne svoje vsakodnevne obremenitve brez težav, v četrtem razredu pa tudi te vsakodnevnih obremenitev, kar pomeni ne vem umivanje, osebna higiena, ne zmorejo več brez težav. Se relativno hitro zadihajo.

Veliko pri zdravljenju pomagajo zdravila, zdravniki in stroka. Kaj pa lahko vsak sam naredi, da do tega ne pride?

dr. MIRAN ŠEBEŠTJEN (zdravnik specialist kardiologije): Zdrav način življenja seveda je zelo pomemben. Pomembno so redna telesna aktivnost, ne kajenje in primerna telesna teža. Neurejen krvni tlak, holesterol, sladkorna bolezen so dejavniki, ki lahko vodijo v srčno popuščanje. V kolikor imate te dejavnike zaradi takšnega ali drugačnega vzroka, lahko tudi genetskega, je pomembno, da jih zelo hitro in temeljito zdravimo. Ne samo, da jih zdravimo, ampak da tudi dosežemo tiste vrednosti, ki so zaželene.

Prisluhnite posnetku oddaje