Naravni izdelki in prehranska dopolnila – varnost naj bo na prvem mestu

Je že tako, da je “kovačeva kobila navadno bosa”. Tako moram tudi jaz, ki se vse svoje poklicno življenje ukvarjam z zdravljenjem motenj v presnovi maščob, že nekaj časa jemati zdravila za zniževanje maščob, saj imam brez zdravil dokaj visoko raven holesterola v krvi.

Ko sem šel zadnjič po novo »zalogo« zdravil, me je prodajalka vprašala, če bom zares uporabljal tako nevarna in škodljiva zdravila, kot so statini. »Pa še odmerek je visok«, je pribila. »Kaj pa, če bi raje uporabili naravna zdravila, ki nimajo nobenih neželenih stranskih učinkov?«

In sem pogledal po lekarni, ki je bolj spominjala na supermarket kot na lekarno. Številne police so se šibile pod raznimi zdravilnimi pripomočki, prehranskimi dopolnili itd., ki so bile zapeljivo razporejene po celem prostoru. Česa vsega ni bilo na policah: pripravki za izboljšanje prebave, razstrupljanje, vitalnost in moč, krepitev imunskega sistem, lajšanje pomenopavzalnih tegob, naravna kozmetika, in še bi lahko našteval. Za vsak preparat so obljubljali čudežno izboljšanje in – nobenih neželenih učinkov. Če sem odkrit, v tej lekarni na prvi pogled nisem videl niti ene škatlice z zdravili – te so skrite oz. shranjene v predalih lekarniške omare ali pa v drugem prostoru.

Pa sem povprašal: »Kaj pa vi svetujete?«. Kot iz topa je prišel odgovor: »Biostatin! To je naraven izdelek, ki zanesljivo zniža raven holesterola pa še neželenih učinkov, kakršne imajo statini, nima«. No, vseeno sem se raje odločil, da vzamem preverjeno, čeprav po njenem mnenju nevarno zdravilo.

Kaj pa so v resnici »biostatini«. Če pogledamo na internet, se pod tem imenom skrivajo popolnoma različe snovi – od pripravka, ki vsebuje nistatin in se uporablja za zdravljenje glivičnih obolenj, do probiotikov. V Sloveniji se načeloma za tem imenom skrivajo izdelki, ki vsebujejo rdeč kvašen riž. Ta pa nastane tako, da se na rižu goji posebna kvasovka Monascus purpureus, ki sprošča monakolin K ali lovastatin. Lovastatin pa je prvi statin, ki je prišel na tržišče.

Težava pri biostatinih pa je, da za nobenega od teh preparatov ni jasno, koliko monakolina K/lovastatina dejansko vsebujejo. Razlike med različnimi proizvajalci so tudi do 100-kratne. A to še ni vse. Tudi produkti istega prozvajalca se od serije do serije med seboj izredno razlikujejo. Od serij, ki ne vsebujejo nič monakolina K/lovastatina, do takih s 5 mg in več monakolina K/lovastatina, za katere bi morala zaradi vsebnosti monakolinaK/lovastatina veljati enaka pravila o nadzoru kot za registrirana zdravila. Vsaj tako so pred dvema letoma ugotovili v raziskavi Harvardske univerze, ko so analizirali izdelke 28 različnih proizvajalcev.

Skratka, ko kupimo biostatin se lahko zgodi, da kupujemo »mačka v žaklju«, lahko pa dobimo velik odmerek statina. Kaj smo dejansko kupili pa ne vemo, ker kupujemo prehranski dodatek, za katerega ni potrebno opraviti nadzornih analiz. Seveda proizvajalci teh zvarkov vedno opozorijo, da se je pred uporabo potrebno posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom. A kaj nam lahko povesta o neželenih učinkih, če sploh ne vesta, kaj dejansko jemljete. Še manj pa nam lahko povesta o učinkovitosti.

Dejstvo je, da zaradi trditev pri oglaševanju, ki je skoraj vedno izrazito zavajajoče, bolniki dostikrat opustijo preverjena in dokazano učinkovita zdravila. Zaradi zavajajoče zdravstvene trditve enega od takih oglasov smo v Društvu že podali prijavo.

Podobno kot za biostatine, velja za skoraj vse izdelke iz skupine naravnih izdelkov in prehranskih dopolnil. Za veliko denarja lahko dobimo ali nič ali pa celo pripravek, ki lahko povzroči resne zaplete. Obstajajo podatki, da je npr. preparat, ki se pri nas uporablja za »čiščenje jeter«, vsaj pri treh uporabnikih povzročil akutno jetrno odpoved s potrebo po transplantaciji jeter.

Preden kupujemo prehranska dopolnila ali naravna zdravila, je treba torej vedno premisliti in kar se da skrbno preveriti, ali je tak preparat varen ali ne. Skrivanje proizvajalcev za opozorilom, da naj se kupec pred uporabo o varnosti pozanima pri zdravniku ali farmacevtu pa bi morali prepovedati, saj tako opozorilo zavaja in daje kupcu lažen občutek, da je uporaba varna.

Piše: prim. Matija Cevc, dr. med, predsednik društva