Motnja erekcije je lahko vzrok ali posledica srčno-žilne bolezni

Piše: Andreja Verovšek

Z motnjo erekcije se srečuje več kot polovica moških po štiridesetem letu starosti[i]. Žal se mnogi izmed njih z njo ne soočijo odkrito, ne poiščejo strokovne pomoči in ne dobijo ustreznega zdravljenja. Erektilna disfunkcija[ii] ni le neprijetna težava, ki lahko vodi v upad psihičnega počutja in partnerske težave, lahko je tudi pokazatelj srčno-žilne bolezni, ki se je moški še ne zaveda in njeni drugi znaki še niso znani. Podatki kažejo[iii], da se motnja erekcije pojavi več let pred srčno-žilnimi zapleti. Motnja erekcije je torej lahko tako vzrok, kot posledica bolezni, zato je pomembno, da jo obravnavamo kot resno zdravstveno motnjo.

V spletnem seminarju »Vas je zaradi spolnosti strah za zdravje srca?«[iv], ki smo ga pripravili v sodelovanju s farmacevtsko družbo Lek d.d., je potekal  pogovor s priznanim strokovnjakom za  bolezni srce, Markom Gričarjem, dr. med., spec. kardiologije in spec. interne medicine, ki v svoji ambulanti pogosto obravnava tudi bolnike, ki se srečujejo s težavami v spolnem življenju. Mnenje kardiologa je bilo jasno: če moškemu spolni ud pogosto ne otrdi ali ne ostane dovolj otrdel, kot bi si želel za dokončanje spolnega odnosa, je pomembno, da obišče zdravnika in se o tem pogovori.

Stopnje in trajnosti erekcije moški namreč ne more kontrolirati in nanjo more zavestno vplivati. Takoj ko poskusimo poenostavljeno razložiti, kako prihaja do erekcije, lahko razumemo, da gre za obsežen telesni proces. »Erekcija se začne v možganih, od koder potuje ob hrbtenjači v ledveno križni del, se preklopi na živce, ki vodijo do spolnega uda in celic v njem ter privede do erekcije. Pri erekciji sočasno poleg psihe sodelujejo še hormoni, živci in arterije,« pacientom na razumljiv način pojasnjuje specialist Marko Gričar, ki dobro pozna občutke in strahove, ki jih moški pacienti pripovedujejo v njegovi ambulanti.

Med sovražniki dobre erekcije so stres, različni strahovi, depresija, debelost, kajenje, telesna nedejavnost, zloraba alkohola, sladkorna bolezen, povišan krvni tlak, krvne maščobe, bolezni arterij, bolezni srca, bolezni živčevja in težave v partnerskih odnosih. Motnja erekcije je najpogosteje povezana s sladkorno boleznijo (v tretjini primerov), temu sledijo srčno – žilne bolezni ter druge kronične bolezni.

V kar 70 odstotkih so vzrok motenj erekcije (kronične) bolezni (57 odstotkov) in zdravila (12 odstotkov), medtem, ko je psihičnih vzrokov 10 odstotkov, prav toliko je primerov, kjer je vzrok neznan[v]. Kot pojasnjuje doktor Gričar: »Gre za motnjo, ki je najtesneje povezana z boleznijo srčno-žilnega sistema v kombinaciji s krvnim tlakom, sladkorno boleznijo in drugimi boleznimi.« Tako lahko tudi pojasnimo povezavo med aterosklerozo, ki se s starostjo slabša. Po štiridesetem letu so plaki že tako odebeljeni, da se tudi stene žil ožijo in tako vplivajo na funkcijo žil. Z naraščajočim porastom srčno-žilnih bolezni lahko tako pričakujemo tudi porast motenj erekcije.

Spolnost je ključnega pomena za kakovostno partnerstvo in je pomemben del človekovega življenja. Ne zadovoljuje le osnovnih osebnih potreb, temveč pripomore k boljšemu zdravju, pozitivnim medosebnim odnosom, splošnemu dobremu počutju in pozitivni samopodobi[vi]. Zato je pomembno, da motnje erekcije moški jemljejo resno in pravočasno poiščejo strokovno pomoč.

»Opažamo, da v vse več primerih brez intervencije in zdravljenja kakovostna erekcija ni mogoča, čeprav si jo bolnik lahko še tako želi. Danes se med 60 in 70 odstotki moških, ki imajo povišan krvni tlak, srečuje tudi z eno od oblik erektilne disfunkcije[vii]. To v Sloveniji predstavlja 40 do 50 odstotkov odrasle populacije[viii], kar pomeni, da običajno ob njihovi bolezni trpijo tudi njihovi partnerji. Zato je pomembno, da o tem bolj odkrito govorimo in da tudi osebni zdravnik o tem povpraša svoje paciente«, je jasen dr. Gričar.

Ob tem še nagovarja ženske partnerke naj bodo do svojega moškega razumevajoče, a kljub temu pozorne, da kadar se motnja erekcije ponavlja, spodbudijo partnerja k obisku zdravnika.

Več informacij:

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije, + 386 1 234 75 50, e-naslov: drustvo.zasrce@zasrce
Povezava do posnetka  spletnega seminarja: https://lek.si/sl/skrb-za-zdravje/


[i] Yafi FA s sod. Erectile dysfunction. Nat Rev Dis Primers. 2016 Feb 4;2:16003.
[ii] Izraz označuje motnjo, pri kateri spolni ud ne otrdi ali ne ostane dovolj otrdel, da bi bila mogoča spolna dejavnost. Ob erekciji moški dosega in ohranja zadostno čvrstost spolnega uda za uspešen začetek in dokončanje spolnega odnosa. (vir: https://lek.si/sl/skrb-za-zdravje/moske-bolezni/motnja-erekcije/#01).
[iii] Diaconu CC s sod. The erectile dysfunction as a marker of cardiovascular disease: a review. The erectile dysfunction as a marker of cardiovascular disease: a review, Acta Cardiologica.2020; 75: 286-292.
[iv] Spletni seminar je potekal v organizaciji Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, dne, 7. septembra 2022
[v] Montague DK s sod. Erectile dysfunction guideline Update Panel Management of erectile dysfunction.AUA 2007.
[vi] doc. dr. Andrej Starc, https://med.over.net/kaj-lahko-pricakujete-od-spolnosti-v-partnerstvu, dostop: 9. 9. 2022.
[vii] Giuliano FA s sod. Prevalence of erectile dysfunction among 7689 patients with diabetes or hypertension, or both. Urology.2004;64:1196-201.
[viii] https://nijz.si/sl/17-maj-svetovni-dan-hipertenzije-2017, dostop: 12. 9. 2022.