Dobra skrb za zdravje že v rani mladosti je dobra naložba za prihodnost

Piše Neža Štrancar, študentka medicine

Pod okriljem Društva za zdravje srca in ožilje študentje medicine že več let izvajamo delavnice o zdravem načinu življenja ter boleznih srca in žilja po osnovnih šolah. Delavnice Srček Bimbam, projekta Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije »Mladi obračamo svet« so prilagojene starosti otrok, z njimi pa želimo otrokom približati skrb za zdravje in zdrav življenjski slog. Dobra skrb za zdravje že v rani mladosti je dobra naložba za prihodnost, vzorci ki jih vzpostavimo v prvih letih pa nas običajno spremljajo vse življenje.

Študenti medicine se poleg študija ukvarjamo še z veliko dejavnostmi. Ena najpomembnejših je ravno promocija zdravja, saj je bolezni bolje preprečevati, kot zdraviti. Delavnice projekta Društva za zdravje srca in ožilja Mladi obračamo svet izvaja skupina študentov, ki še posebej rada dela z otroki in si prizadeva, da bi zdravje predstavili na otrokom zanimiv način. Trudimo se, da bi razumeli razmišljanje otrok in njihov pogled na zdravje. Delavnice v razredu so nekaj posebnega. Poslušalci so precej mlajši kot večina pacientov, ki jih srečamo med študijem. Njihove predstave nas včasih kar presenetijo. Veseli smo, ko vidimo, da jih neka tema še posebej zanima, da sodelujejo in si tudi veliko zapomnijo. Lepo je, da lahko z nekom deliš znanje, s tem pa ga tudi sam veliko dobiš.

Verjetno nikomur ni prijetno redno hoditi na preglede k različnim zdravnikom, še manj prijetne pa so težave, ki ljudi pripeljejo v zdravstvene ustanove. Običajno se težave potem le še kopičijo.

.

Ne drži, da je naše zdravstveno stanje le splet okoliščin, morda celo naključje. Za svoje zdravje smo odgovorni sami.

Žal marsičesa ne znamo ali ne zmoremo preprečiti, vendar je ogromno stvari, ki jih lahko naredimo sami in si tako prihranimo marsikatero težavo. Največ težav se da preprečiti, če se že kot otroci ali mladi začnemo zavedati pomena zdravja in skrbi za telo. Sodobni način življenja nam predstavlja izziv, saj je okrog nas vedno več pregreh (zelo mastna ali zelo sladka hrana, sladke pijače, vnaprej pripravljena hrana, sedeče aktivnosti), starši pa imajo žal vedno manj časa, da bi svojim otrokom pomagali vzpostaviti zdrav življenjski slog. Velikokrat jim tudi ne zmorejo biti zgled. Otroci tako predstavljajo po eni strani najbolj ranljivo populacijo, po drugi strani pa najboljšo naložbo v prihodnost. Če bomo uspeli otroke spodbujati, da pomislijo, kaj jejo, koliko jejo, ali se dovolj gibajo, se znajo sprostiti, ali dovolj spijo, bomo zagotovo dosegli veliko.

Na delavnicah se z otroki pogovarjamo o našem srcu, za kaj ga potrebujemo, kakšna hrana nam koristi in kaj nam lahko škodi. Poudarjamo, da je gibanje nujno, in da se vsi premalo gibljemo. Skupaj naredimo tudi kakšno vajo, ki jo otroci lahko delajo tudi doma, ali pa v razredu z učiteljico. Vedno več se pogovarjamo tudi o pomenu sprostitve, saj so velikokrat tudi otroci že pod stresom, ki ga še ne znajo obvladati.

S starejšimi osnovnošolci se več pogovarjamo tudi o boleznih srca in žilja. Vedno smo veseli vprašanj, saj to pomeni, da učence tema zanima, da nam sledijo in se zavedajo, da se pogovarjamo o pomembnih stvareh.

Veseli smo, da nam učitelji zaupajo, in da se vsako leto bolj zanimajo za naše delavnice. Največ delavnic smo do sedaj izvedli v Ljubljani, zadnje čase pa je povpraševanje vedno večje tudi drugje po Sloveniji. Upamo, da jih bomo v prihodnosti lahko izvedli še več in tako širili znanje ter spodbujali učence, da razmišljajo o svojem življenjskem slogu.