Železo za življenje – ga imate dovolj?

26. november je mednarodni dan pomanjkanja železa, ob katerem ozaveščamo o pomenu železa za naše zdravje in dobro počutje ter resnih posledicah, ki jih ima lahko pomanjkanje železa za naše zdravje.

Naše telo nujno potrebuje železo – če ga ni dovolj, ne more pravilno delovati. Železo ima ključno vlogo pri tvorjenju rdečih krvnih celic, delovanju srca in skeletnih mišic, odzivu na okužbe, ohranjanju ravni energije in normalnem delovanju možganov. Anemija se lahko kaže tudi s hitrim ali nepravilnim bitjem srca (aritmijami). Ko ste slabokrvni, vam mora srce črpati več krvi, da nadoknadi pomanjkanje kisika v krvi. To lahko privede do povečanega srca ali srčnega popuščanja. Brez železa torej ne gre.

Pomanjkanje železa oziroma slabokrvnost je zelo pogost pojav in se z njo sreča kar tretjina svetovnega prebivalstva. Prizadene lahko vse ljudi, najpogostejše pa je pri ženskah pred menopavzo in nosečnicah ter pri otrocih do petega leta starosti.

V Evropi pomanjkanje železa prizadene do 77 % nosečnic, do 48 % otrok in 33 % žensk pred menopavzo.

Pomanjkanje železa je pogost sopotnik srčnega popuščanja

Pomanjkanje železa in anemija sta razmeroma pogosta pojava pri bolnikih s srčnim popuščanjem, morda zaradi porabljanja zalog železa, slabše absorpcije železa ali slabšega obnavljanja zalog železa. Simptome anemije, kot sta dispneja in utrujenost, je težko razlikovati od simptomov srčnega popuščanja.

Tretjina vseh bolnikov s srčnim popuščanjem ima anemijo, njena prisotnost pa je povezana z več simptomi, pogostejšim bolnišničnim zdravljenjem  in povečano smrtnostjo.1 Med bolniki z napredovalim srčnim popuščanjem ima anemijo kar polovica. Več pomembnih raziskav je pokazalo, da je zdravljenje anemije pri bolnikih s srčnim popuščanjem zmanjšalo tudi znake in simptome srčnega popuščanja.2

Kaj se dogaja z nami, ko nam primanjkuje železa?

Ko so zaloge železa v telesu majhne ali jih sploh ni več, lahko to zelo vpliva na vse vidike našega življenja – na presnovo, duševno in telesno zdravje, delovno produktivnost in celo na spolno funkcijo. Posledica pomanjkanja železa je slabša oskrba organov s kisikom, ki je nujno potreben za njihovo normalno delovanje.

Kljub temu, da lahko po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije pomanjkanje železa vodi do kar 30-odstotnega zmanjšanja produktivnosti, se tega premalo zavedamo. Zato je ozaveščanje o pomenu železa za naše zdravje in dobro počutje izjemno pomembno.

Najpogostejše posledice pomanjkanja železa in slabokrvnosti:

  • slabša kakovost življenja,
    • manjša storilnost,
    • zapleti v nosečnosti,
    • povečano tveganje za srčno-žilne zaplete,
    • slabši izidi zdravljenja kroničnih bolezni,
    • povečano tveganje za nastanek osteoporoze,
    • zmanjšane kognitivne funkcije (povečana razdražljivost, motena koncentracija, otežena presoja, zmedenost),
    • povečano tveganje za nastanek demence,
    • podaljšano bolnišnično zdravljenje kroničnih vnetnih bolezni … 

Če slabokrvnosti ne zdravimo, se lahko pojavijo hujši zapleti, kot so bolezni srca, omedlevica, zastoj v rasti in razvoju pri otrocih ter možnost prezgodnjega poroda z zapleti pri nosečnicah.

Hrana, bogata z železom.

Prepoznavanje simptomov pomanjkanja železa

Prepoznavanje simptomov pomanjkanja železa je prvi korak na poti k diagnozi in zdravljenju ter zaradi slabe ozaveščenosti hkrati največja ovira. Simptomi se lahko kažejo na različne načine, so neznačilni in pogosto jih lahko povežemo z drugimi boleznimi ali stanji.

Najpogostejši simptomi pomanjkanja železa so:

  • simptomi, ki jih občutimo: mrazenje, sindrom nemirnih nog, žvečenje ledu, želja po uživanju neobičajnih snovi, mentalna utrujenost
    • simptomi, ki jih vidimo: razjede v ustih, modrice, bleda koža, krhki nohti, izpadanje las
    • simptomi, ki nas upočasnijo: pomanjkanje energije, poslabšanje sluha, glavoboli, dovzetnost za okužbe, kratka sapa

Prepoznavanje simptomov pomanjkanja železa in anemije zaradi pomanjkanja železa je pogosto največja ovira na poti do diagnoze. Ti simptomi se lahko izražajo na različne načine, zato jih je težje odkriti in povezati z različnimi bolezenskimi stanji.

Kako odkrijemo pomanjkanje železa oziroma anemijo?

Za ugotovitev in opredelitev pomanjkanja železa so potrebne laboratorijske preiskave krvi. Osnovna laboratorijska preiskava je hemogram ali krvna slika. Z razvojem pomanjkanja železa se najprej zmanjša vrednost feritina in šele nato vrednost hemoglobina. Pomemben laboratorijski kazalec anemije je tudi zmanjšanje povprečnega volumna eritrocitov.

Zdravljenje pomanjkanja železa in anemije

Način zdravljenja anemije zaradi pomanjkanja železa je odvisen od vzroka. Vedno najprej zdravimo osnovni vzrok (npr.: krvavitev iz prebavil), temu pa sledi zdravljenje pomanjkanja železa z zdravili z železom v obliki tablet ali sirupa, intravenskimi zdravili železa ali ob hudi anemiji s transfuzijami eritrocitov. Za otroke so na voljo sirupi z železom, da zdravilo lažje zaužijejo. Zdravljenje s tabletami železa je dolgotrajno, poteka doma, običajno traja več mesecev.

Paranteralne oblike železa (npr. infuzija) se uporabljajo takrat, ko je zaloge železa treba zapolniti hitro, ali kadar absorpcija peroralnega železa (npr. v obliki tablet, sirupa) ni mogoča.

Viri:

  1. 1 http://heartfailure.onlinejacc.org/content/6/3/201  https://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:DOC-WY8PWRAY
  2. Cappellini MD et al. Iron deficiency across chronic inflammatory conditions: International expert opinion on definition, diagnosis, and management. Am J Hematol. 2017 Oct; 92(10): 1068–78.
  3. Auerbach M, Adamson JW. How we diagnose and
  4. treat iron deficiency anemia. Am J Hematol. 2016; 91(1): 31–8.