Zdravnik svetuje: Zdravljenje globoke venske tromboze

Odgovarja: mag. Mirjam Gubenšek, dr. med., spec. intern. med., Antikoagulacijska ambulanta KO za žilne bolezni, Univerzitetni klinični center Ljubljana

Vprašanje

V starosti 33 let sem utrpela globoko vensko trombozo, ki so jo takrat pripisali uporabi kontracepcije. Zdravili so me z marevanom, ki sem ga prejemala nekaj mesecev. Spominjam se, da so me takrat opozarjali, da moram biti zelo pozorna, kakšno hrano uživam, in da moram tudi paziti, če bi mi predpisali nekatera zdravila, saj bi vse to lahko vplivalo na učinkovitost zdravljenja. Poleg tega pa sem imela tudi pogoste kontrole v trombotični ambulanti. Sedaj sem ob poškodbi kolena ponovno doživela globoko vensko trombozo, ki se je zapletla tudi z blažjo pljučno embolijo. Stara sem 55 let. Tokrat so mi predpisali zdravilo, ki ga prav tako jemljem le enkrat dnevno, a v vedno enakem odmerku in ne potrebujem stalnih kontrol »razredčenosti« krvi. Kakšnih opozoril glede prehrane ali uporabe drugih zdravi tudi nisem prejela. To me nekoliko bega. Je res, da mi ni treba paziti na prehrano in preverjati učinkovitosti zdravljenja? Ali lahko ob glavobolu, ki ga imam dokaj pogosto, vzamem aspirin?

Za odgovore in pojasnila se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem,

vaša bralka  Jasmina

Op.: Vprašanje je bilo posredovano po e–pošti in je delno lektorirano

Odgovor

Ko ste pred več kot 20 leti prvič utrpeli globoko vensko trombozo, smo imeli za zdravljenje na voljo praktično le eno antikoagulacijsko zdravilo v obliki tablet, in sicer marevan, ki ga pri mnogih bolnikih uporabljamo še danes. Pri zdravljenju z marevanom so kontrole v ambulanti pogoste, saj ima marevan ozko terapevtsko okno, vsak bolnik ima prilagojeno tedensko shemo odmerjanja in ni nujno, da je dnevni odmerek zdravila vsak dan enak. Na učinkovitost marevana vplivajo še druga zdravila, ki jih bolnik jemlje, in tudi prehrana. Tako hrana, ki je bogata z vitaminom K, deluje zaviralno na njegov učinek, alkohol pa ga nasprotno poveča. Zato vsi bolniki ob uvedbi marevana dobijo navodila glede prehrane, čeprav kakšna stroga dieta ni potrebna.

Že kakšnih 10 let imamo na voljo tudi novejša antikoagulacijska zdravila in eno izmed njih so predpisali tudi vam. Učinkovitost in varnost teh zdravil sta primerljivi z marevanom, so pa nova zdravila za uporabnika in tudi zdravnika veliko bolj prijazna. Ker je njihova učinkovitost predvidljiva, je odmerek zdravila vsak dan enak, kontrole v ambulanti so zato le občasne, tudi hrana in večina zdravil nimajo večjega vpliva na učinkovitost zdravil. Nezdravo pitje alkoholnih pijač seveda odsvetujemo. Tako vas lahko pomirim, da vaše zdravljenje poteka pravilno in upam da tudi uspešno.

Ob antikoagulacijskem zdravljenju vedno odsvetujemo jemanje nesteroidnih antirevmatikov, v skupino katerih sodi tudi aspirin, saj povečajo tveganje za krvavitve. Ob glavobolu vam tako svetujem, da vzamete zdravilo, ki vsebuje paracetamol, oz. se o tem posvetujete z izbranim zdravnikom.

Lep pozdrav!

Slika je simbolična. Vir: Shutterstock