Z majhnimi spremembami naredimo veliko

Piše: Nataša Jan, direktorica Društva za srce

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije že petindvajseto leto zapored sodeluje v mednarodni kampanji Svetovni dan srca,  ki jo vodi Svetovna zveza za srce (World Heart Federation).  Po Sloveniji bo društvo s svojimi podružnicami pripravilo številne zdravstveno-preventivne dejavnosti, ki se jim lahko pridruži vsak.

Svetovni dan srca je vsako leto 29. septembra

Srce je edini organ, ki ga lahko slišimo in čutimo. Je prvi in ​​zadnji znak življenja. Vendar za zdravje srca še premalo skrbimo. Bolezni srca in žilja so v razvitih državah že več desetletij najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti. Vzrok za okoli dve tretjini srčno-žilnih bolezni je ateroskleroza.  Najpogostejše bolezni, ki prizadenejo srce in krvne žile so srčni infarkt, možganska kap in srčno popuščanje, ki so vzrok smrti pri 20,5 milijona ljudeh letno. To število želimo zmanjšati. Za kar obstaja upanje, saj je mogoče preprečiti kar 80 % prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in ožilja.

Podatki kažejo, da so preventivni ukrepi uspešni

Krepitev srčno-žilnega zdravja in boljša oskrba z aterosklerozo povezanih bolezni, v primerjavi z obdobjem pred 20 leti in danes, v Sloveniji vsako leto ohrani okoli 1400 življenj – v povprečju štiri na dan. Učinkovitost preventivnih ukrepov lahko potrdimo tudi na podlagi 40–60 % znižanja prezgodnje umrljivosti zaradi ishemične bolezni srca in možgansko-žilnih bolezni pri mlajših od 65 let.

Z majhnimi spremembami v našem življenjskem slogu lahko naredimo veliko. Pri obvladovanju dejavnikov tveganja za nastanek in razvoj bolezni srca in žilja je pomemben način življenja – pravilna prehrana, vzdržnost od pitja alkoholnih pijač, nedovoljenih drog in  kajenja, redna telesna vadba ter sproščanje duševnih napetosti, kakovostno in zadostno spanje. Pravočasno se seznanimo tudi s svojim zdravstvenim stanjem, da izvemo kakšno je naše tveganje za nastanek srčno-žilne bolezni.

S srcem v akcijo

Letošnje geslo svetovnega dneva srca je:  S ❤️ V AKCIJO 

Svetovna kampanja se osredotoča na motivacijo posamezne države, naj vzpostavi nacionalni akcijski načrt za bolezni srca in žilja. V Sloveniji že sprejeti Nacionalni strategiji kakovosti in varnosti v zdravstvu za obdobje 2023–2031 še ni sledil natančen akcijski načrt z opredelitvijo prioritetnih izvedbenih področij, med katere prav gotovo sodijo bolezni srca in ožilja. Svetovni dan srca je spodbuda vsem ljudem, naj ukrepamo in po svojih najboljših močeh poskrbimo za svoje srce. Pozanimajmo se, kaj lahko sami naredimo, da bo srce čim dlje in dobro opravljalo svojo nalogo.

Plakat Svetovni dan srca 2024 (PDF-tisk)

Zloženka Svetovni dan srca 2024 (pdf-tisk)

Človeško srce se vsako minuto skrči od 50 do 90-krat, ustvarja krvni tlak in tako vsako minuto prečrpa 5 litrov krvi, v eni uri 300 litrov, v času enega človeškega življenja pa toliko krvi, kolikor je vode v manjšem jezeru.

Srce skrbi za naše zdravje in življenje, mi pa mu moramo pri tem pomagati z zdravim načinom življenja in izogibanjem škodljivim razvadam.

Vzrokov za bolezni srca in ožilja je veliko, mnoge lahko odpravimo sami

Dejavniki tveganja za nastanek bolezni srca in žilja so neustrezen način prehranjevanja, nezadostna telesna dejavnost, kajenje, sladkorna bolezen, visok krvni tlak, debelost, stres, onesnažen zrak. Vsi so zelo pogosti in prizadenejo največ ljudi vseh starostnih skupin. Poleg načina življenja je pomembno preverjanje lastnega zdravstvenega stanja, ki tako dovolj zgodaj pokaže tveganje za nastanek srčno-žilne bolezni:

  • krvni tlak z ugotavljanjem atrijske fibrilacije,
  • holesterol, trigliceridi in sladkor v krvi,
  • ITM,
  • stanje arterij in ven, idr.

Tudi tisti, ki že imajo srčno-žilno bolezen, lahko na ta način in z zdravim načinom življenja, občutno izboljšajo kakovost svojega življenja.

Osrednja prireditev ob Svetovnem dnevu srca 2024

Vabljeni na osrednjo slovensko prireditev ob svetovnem dnevu srca, ki jo bomo organizirali na Prešernovem trgu v Ljubljani, v soboto, 28. septembra 2024, od 10. do 13. ure.
Na prireditvi bodo potekale meritve, svetovanja, ljudje bodo prejeli zdravstveno informativna gradiva, zanimivosti in aktivnosti za družine, otroke ter ostale mimoidoče.
Pričakujemo obisk župana Zorana Jankoviča.
V noči iz 28. na 29. september bo predvidoma simbolično v rdeče obarvano Tromostovje v znak obeležitve Svetovnega dneva srca.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aktivnosti ob Svetovnem dnevu srca po podružnicah: