Srčno popuščanje in zdravljenje

Vir prispevka: Knjižica Srčno popuščanje iz zbirke V skrbi za vaše zdravje, Krka, d. d., Novo mesto

Kako zdravnik postavi diagnozo srčnega popuščanja?

Ob sumu, da gre za srčno popuščanje, je treba za potrditev diagnoze pri vsakem bolniku opraviti laboratorijske preiskave, elektrokardiogram in rentgensko slikanje prsnih organov. Če preiskave potrdijo sum, je treba narediti še ultrazvok srca. Ta je ključen za postavitev končne diagnoze in natančno opredelitev delovanja srca.

Zdravljenje srčnega popuščanja

Srčno popuščanje je v veliki večini primero kronična bolezen, ki je z ukrepi, ki so nam na voljo, žal še ne moremo v celoti pozdraviti. Zdravila za zdravljenje srčnega popuščanja delimo na zdravila, ki podaljšuje življenje (zavirajo napredovanje bolezni) in zdravila, ki izboljšajo kakovost življenja (lajšajo simptome in znake srčnega popuščanja). V nekaterih primerih (npr. pri koronarni bolezni ali bolezni zaklopk) se poleg zdravil odločimo tudi za kirurški poseg, s katerim naredimo obvode okrog zoženih koronarnih žil ali pa popravimo oziroma zamenjamo obolelo zaklopko.

Za uspešno zdravljenje srčnega popuščanja je pomemben individualni pristop, kar pomeni prilagoditev zdravljenja vsakemu bolniku posebej. Zato je pomembno, da se bolnik na začetku s kardiologom pogovori in mu pove, kaj pričakuje od zdravljenja. Le tako bo lahko zdravljenje optimalno.

Zdravila, ki podaljšujejo življenje

Zaviralci angiotenzinske konvertaze (zaviralci ACE) in antagonisti angiotenzinskih receptorjev (ARB)

Zdravila iz teh dveh skupin razširijo žile in s tem znižajo krvni tlak. Dodatno tudi izboljšajo presnovo v srčnomišičnih celicah in zmanjšujejo nastajanje brazgotinskega tkiva v srčni mišici. S tem srcu omogočajo, da učinkoviteje poganja kri po telesu. Učinkoviti in varni zdravili iz teh skupin sta tudi perindopril in valsartan.

Blokatorji receptorjev beta

To so ključna zdravila za zdravljenje srčnega popuščanja, saj upočasnjujejo srčni utrip in izboljšajo presnovo v srčnomišičnih celicah. S tem izboljšajo delovanje srca. Pogosto uporabljeno zdravilo iz te skupine je kervedilol.

Zdravila, ki izboljšajo kakovost življenja

Antagonisti aldosterona

Predpisujemo jih bolnikom z zmerno ali hudo simptomatiko srčnega popuščanja. V osnovi gre za blage diuretike, ki hkrati ugodno vplivajo tudi na vnetje srčne mišice in zmanjšujejo brazgotinjenje.

Digoksin

Navadno ga uporabljamo pri bolnikih s srčnim popuščanjem ter hitrim in nerednim srčnim utripom. Z njim nekoliko upočasnimo srčni utrip in izboljšamo krčenje srčne mišice.

Diuretiki

Z njimi iz telesa odstranimo presežek tekočine. S tem zmanjšamo otekline nog in trebuha, zaradi zmanjšane količine tekočine v pljučih pa se zmanjša tudi občutek dušenja.

Nitrati

Razširijo srčne žile, kar zmanjšuje srčno obremenitev, bolečino in porabo kisika v srcu.

Zdravila za srčno popuščanje morate jemati redno! Le z rednim jemanjem je namreč možno doseči najugodnejše učinke zdravil in s tem najučinkovitejše zdravljenje srčnega popuščanja.

Pomembno je, da natančno poznate imena zdravil, ki jih jemljete, in odmerke. Najbolje je, da imate seznam zdravil vedno s seboj. Tako bodo zdravniki natančno vedeli, katera zdravila jemljete, v kakšnem odmerku in kako pogosto.

Napredovalo srčno popuščanje

Pri bolnikih z napredovalim srčnim popuščanjem je bolezen srca napredovala do te mere, da je samo z zdravili ne moremo več učinkovito zdraviti. Telesna zmogljivost bolnikov z napredovalim srčnim popuščanjem je navadno zelo slaba, zadihajo se že pri kratkotrajni hoji po ravnem, hoje po stopnicah pogosto ne zmorejo več. Navadno navajajo otekanje v noge in trebuh, zaradi težav z dihanjem pa morajo spati z dvignjenim vzglavjem.

Bolnike z napredovalim srčnim popuščanjem je treba zdraviti z zdravili in tudi z drugimi metodami, med katere spadajo zdravljenje s krvotvornimi matičnimi celicami in z dvoprekatnim (resinhronizacijskim) srčnim spodbujevalnikom, mehanska podpora levega prekata in presaditev srca.

Kdo zdravi bolnike s srčnim popuščanjem?

Medtem, ko sum, da gre za srčno popuščanje, navadno postavi osebni zdravnik, mora diagnozo z ustreznimi preiskavami potrditi specialist kardiolog. Zelo pomembna je redna kontrola v kardiološki ambulanti. Pogostost kontrol določi kardiolog glede na stopnjo srčnega popuščanja in ostale morebitne pridružene bolezni.

Redne kontrole v specialističnih ambulantah so še posebej pomembne za bolnike z napredovalim srčnim popuščanjem, saj se lahko pri njih bolezen hitro poslabša. Za te bolnike obstaja v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana v okviru Programa za napredovalo srčno popuščanje in presaditve srca posebna ambulanta. Bolniki se lahko naročijo po telefonu (01) 522 2436.